Alle wedstrijden in het betaald voetbal van komend weekeinde, waaronder Almere City FC – FC Den Bosch, beginnen met een statement tegen racisme. Zo zal er de eerste minuut niet gevoetbald worden en zal er op de boarding “Racisme? Dan voetballen we niet.” verschijnen. Om de minuut te compenseren is er met de scheidsrechters afgesproken dat de blessuretijd minimaal één minuut zal bedragen.

Deze actie volgt naar aanleiding van de wedstrijd van FC Den Bosch van vorige week tegen Excelsior. Daar werd Excelsior speler Mendes Moreira racistisch bejegend door een deel van de supporters van FC Den Bosch. Scheidsrechter Laurens Gerrets besloot de wedstrijd daarop tijdelijk stil te leggen.

Het voorval zorgde voor veel opwinding waarbij iedereen, van het nederlands elftal (zie foto) tot alle clubs, duidelijk willen maken racisme niet te accepteren. FC Den Bosch, de trainer van FC Den Bosch en ook de M-Side (fanatieke supporters groep van FC Den Bosch) hebben afgelopen week statements gemaakt zich te distantieren van de racistische uitlatingen. Excelsior heeft inmiddels wel aangifte gedaan tegen de vermeende boosdoeners in de supportersschare van FC Den Bosch. Het onderzoek van de KNVB en die van het openbaar ministerie naar de incidenten tijdens de wedstrijd lopen nog.