Het gras in het Yanmar Stadion is niet geheel ongeschonden de sneeuw periode doorgekomen. Gisteren bij de wedstrijd van Jong Almere was te zien dat er aan de kant van de hoofdtribune 2 grote gele plekken in het veld zaten. De plekken zijn ontstaan door de heaters van de Dutch Dome die Almere City FC gebruikt om het veld te verwarmen bij koud weer.

Een Dutch Dome is een grootte tent die over het veld wordt gespannen. Vervolgens worden er doormiddel van verschillende heaters warme lucht onder het doek geblazen waardoor deze bol gaat staan. Door de warme lucht bevriest het veld niet en blijf het ook nog is sneeuw vrij.

Uit de heaters komt een warme lucht van ongeveer 80 graden. Deze koelt af zodra het zicht verspreid onder het doek, maar de heaters hebben blijkbaar toch te warm gestaan, waardoor er gele verdroogde plekken zijn ontstaan op de plekke waar de warme lucht het Dome binnen kwam.

Almere City FC is zover wij weten de enige club het een Dutch Dome gebruikt. Andere clubs met gras hebben vaak veldverwarming onder het gras liggen, wat ook verplicht is in de Eredivsie. Mocht Almere City FC in de toekomst promoveren dan zal het alsnog veldverwarming moeten aanleggen. Het gebruik van een Dutch Dome in plaats van veldverwarming is in de Eredivisie nog niet toegestaan.

Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans