De winterstop kon na (flinke) verliespartijen op geen beter moment komen. Iedereen kon met elkaar analyseren en weer het goede gevoel krijgen, al helemaal na een puike oefenwedstrijd tegen AEK Athene. Vandaag zou de start moeten zijn van de opmars in de tweede seizoenshelft na de vrije val van voor de winterstop. Helaas kon dat vanmiddag allemaal weer de prullenbak in na een 0-2 verliespartij in eigen huis tegen FC Volendam.

In een winderig, maar gezellig druk, Yanmar Stadion begonnen Almere City FC en Volendam bijzonder slordig aan de wedstrijd. Dat had uiteraard vooral te maken met de weersomstandigheden. Het eerste noemenswaardige moment kwam na 7 minuten. Volendammer Vlak torpedeerde Hunte op de middenlijn en mocht van geluk spreken slechts geel te krijgen, waar rood ook had gekund. Een minuut later kwam de eerste grote kans van de wedstrijd. Het werden er meteen 4 in 10 seconde. De bal belandde voor de goal van Volendam en werd op wonderbaarlijke wijze meerdere malen van de lijn gehaald door één van de vele spelers in het strafschopgebied. Volendam hield met meer geluk dan wijsheid zijn doel schoon maar de toon was gezet.

Almere City had inmiddels vat gekregen op de wedstrijd en kon , letterlijk, met de wind in de rug prima gaan aanvallen. Een kopbal van Balker en een goed afstandsschot van Meijer vielen nog ten prooi aan doelman Van Stappershoef. Efmorfdis wist de doelman wel te verschalken maar zag zijn schot op de lat eindigen. Hoewel Almere City een goede eerste helft speelde, had er veel meer ingezeten. Er werd dan ook te weinig (van afstand) op doel geschoten, iets wat met de verraderlijke harde wind een wapen is.

Na rust werd meteen duidelijk met wat voor taktiek Hans de Koning naar Almere kwam: Met de wind tegen vooral de bal tegenhouden en nu ze in de tweede helft de wind mee hebben vooral schieten. Dat gebeurde dan ook al vrij snel van allemaal onmogelijke posities. Geen van deze schoten werden gevaarlijk maar het strijdplan van Volendam om er wat van te maken in het Yanmar Stadion was duidelijk. Voor Almere werd het met de tegenwind een stuk moeilijker. Daarnaast leek het voetbal ook enigzins verdwenen en werden veel lange ballen en moeilijke passes uit de hoge hoed getoverd, iets wat voor Volendam natuurlijk makkelijk te verdedigen is.

Na een uur gespeeld te hebben kreeg Almere City een waarschuwing van Volendam nadat ze weer eens van afstand schoten. Het schot werd van richting veranderd door Mannes en belandde maar net naast de paal. Almere City had er in de tweede helft nog niks tegen over kunnen zetten. In de 68e minuut gebeurde dan ook waar vele vaste supporters al bang voor waren geworden na de rust: de 0-1 achterstand. Kevin Visser kwam 1 op 1 met Plattel te staan en rondde uiteindelijk makkelijk af. Slechts 6 minuten later was de wedstrijd al gespeeld. De wind nam een hoge hoekschop van Volendam mee. Plattel kwam uit zijn doel om de bal weg te stompen maar zat er volledig naast en op knullige wijze valt de bal zo direct van de hoek van het veld de verre hoek van het doel in. Tekenend voor de periode waar Almere voor de winterstop ook al inzat: Best goed voetbal tot de afronding, vervolgens op achterstand komen en vrij snel is de wedstrijd gespeeld door nog meer tegendoelpunten.

Almere City FC probeerde nog de aansluitingstreffer te zoeken en bracht ook Luckassen in het veld om er nog wat van te maken. Hij kreeg ook de grootste mogelijkheid op een doelpunt maar stuitte op de doelman. En zo floot scheidsrechter Kooij voor het oog van de 2.413 toeschouwers af. Alle goede bedoelingen, en een goede eerste helft, ten spijt begint Almere City FC 2019 met een nederlaag. Het enige positieve punt wat we uit het spel kunnen halen is dat de spelers uit Jong Almere City (Balker, Mannes, Bensabouh en later ook Ahannach) misschien wel de beste spelers op het veld waren met Efmorfidis. De meer ervaren spelers die de kar zouden moeten trekken lieten zich te weinig zien. Ook Plattel maakte weer een blunder en wij vragen ons dan ook af waarom Kramer de kans niet krijgt, die speelde immers een geweldige eindfase van het afgelopen seizoen. Al met al niet de start waar menig supporter op had gehoopt. Almere City FC blijft op de 10e plaats staan, wat nog altijd recht geeft op de playoffs. Maar het gat met nummer 15 (NEC) is slechts 3 punten. Volgende week vrijdag is de volgende wedstrijd. Dan gaan we op bezoek bij Go Ahead Eagles.