De Nederlandse transfermarkt is afgelopen nacht om 00:00 gesloten. Vanwege de coronacrisis een extra lange transfermarkt en dat was te merken ook. Alle clubs in Nederland bij elkaar zorgde bijna voor een record aan transfers. Ook Almere City deed daar vrolijk aan mee met de nodige wisselingen in de selectie van de Zwarte Schapen. Tijd om te bespreken wat er nou allemaal is gebeurt de afgelopen transferperiode.

Selectie opgeschoond: 17 uitgaande transfers, waaronder een aantal mooie stappen vooruit

Het opvallendste aan de afgelopen transferperiode is dat de selectie een stuk kleiner is geworden. Zo zijn er maar liefst 14 spelers definitief vertrokken bij Almere City, zijn er 2 terug gegaan naar hun eigen club na een verhuurperiode en is er met Goselink ook nog eens een speler uit het eerste elftal verhuurd aan Helmond Sport. Het grote aantal vertrokken spelers is deels te verklaren door het terugkeren van spelers die langdurig geblesseerd waren. Zo staan Alhaft en Receveur weer in de basis nadat ze beide lange tijd uit de roulatie waren met zware knieblessures. Ook doelman Agil Etemadi is weer bij de selectie nadat hij er een heel seizoen uitlag met een hernia.

Een aantal spelers hebben een prachtige stap kunnen zetten in hun carriere. Zo is Joshua Smits na een geweldig seizoen onder de lat bij Almere City vertrokken naar FK Bodø/Glimt. De Noorse topclub heeft het contract van Smits, dat doorliep tot 2021, in juni afgekocht. Na al het blessureleed dat de doelman heeft moeten ondergaan in zijn carriere een gegunde stap richting Europees voetbal.

Ook James Efmorfidis is het hogerop gaan zoeken. Het contract van de griek liep afgelopen zomer af, maar de club wilde hem graag behouden en schoof hem een nieuwe contract voor. De behendige buitenspeler maakte echter goed gebruik van zijn transfervrije status en tekende uiteindelijk bij het RKC Waalwijk van Fred Grim. Daar heeft hij inmiddels zijn eerste minuten gemaakt op het hoogste niveau van Nederland, de Eredivisie.

James Efmorfidis na zijn doelpunt in de uitwedstrijd bij NEC
Foto: Ron Baltus / Almere City FC

Het opvallendste vertrek is wellicht Youri Loen. De middenvelder die zich liet gelden als vrijetrappen specialist speelde in de laatste 2 seizoenen vrijwel alle wedstrijden. Hij droeg 65 maal het rode shirt van Almere City, waarin hij 8x het doel wist te vinden. Het afgelopen seizoen gold Loen ook als één van de sterkhouders. Toch werd het contract van Loen niet verlengd. Loen sloot vervolgens aan bij TOP Oss om daar zijn conditie op peil te houden. Tot op de laatste slotseconde van de transfermarkt wachtte Loen op een kans die voorbij zou varen. Deze kwam er echter niet, behalve in de vorm van TOP Oss waar hij dan ook inmiddels een contract heeft getekend. Een deal die rond kwam om 23:59.

Internationale versterkingen

Waarom alleen scouten binnen de eigen landgrenzen als je met moderne apparatuur ook gemakkelijk in het buitenland spelers kunt ontdekken moet Technisch Manager Teun Jacobs gedacht hebben. De aanwinsten kwamen namelijk vanuit alle hoeken van Europa naar Almere City, met eveneens allemaal verschillende nationaliteiten.

Zo haalde Jacobs onder andere de Deen Helstrup op bij het Poolse Arka Gdynia, is de Belg Emmers gehuurd van het Italiaanse Internazionale, de Deen Sørensen van het Engelse Newcastle United, werd de Belg Lesquoy weggehaald bij het Luxemburgse F91 Dudelange en kwam de Nederlandse Ryan Koolwijk vanuit Tsjechië naar Almere City nadat hij zijn contract liet ontbinden bij AC Trencin.

Verdeeld over de gehele selectie van het eerste elftal vind je dan ook 12 (dubbele) nationaliteiten. Een mooie mengelmoes van nationaliteiten die allemaal de voetbaltaal spreken.

https://www.instagram.com/p/BmGCh2uhlqf/
Xian Emmers in het shirt van de Italiaanse topclub Internazionale, waarvan Almere City hem komend seizoen huurt.

Spelers gehaald met europese ervaring, jong talent vooral gehuurd van grote clubs

Almere City heeft afgelopen zomer veel spelers met een voor in de voetbalwereld rijpe leeftijd laten gaan. Loen (29), Vossebelt (28), Kortsmit (28), Kip (28), Boymans (31), Koppers (28) en Hunte (29) mochten allemaal gaan uitkijken naar een nieuwe club. De oudste speler die is vertrokken is Ruud Boymans. Na jarenlang blessureleed en een lange revalidatie lukte het hem om bij Almere City weer tot minuten te komen als profvoetballer. Toch werd zijn contract niet verlengd en vertrok hij met 31 jaar naar K.V.V. Quick Boys. Een nieuwe blessure gooide echter al snel roet in het eten waardoor Boymans zich gedwongen zag zijn voetbalcariere te beindigen. Een andere speler die zijn profcarriere heeft afgesloten bij Almere City is Koppers. Ook hij kampte met blessures en besloot zijn profschoenen aan de wilgen te hangen en verder te gaan bij de Zaterdag Amateurs van Ajax.

De jongste speler die is vertrokken is de 21 jarige Nick Venema. Hij ging na 25 wedstrijden in het Almeerse shirt weer terug naar FC Utrecht waar hij het afgelopen seizoen van werd gehuurd. Inmiddels is hij alweer verhuurd aan een andere Eerste Divisie club en wel aan de huidige concurrent om de nummer 1 positie in de Keuken Kampioen Divisie: NAC Breda.

De gemiddelde leeftijd van de aangetrokken spelers ligt beduidend lager dan die van de vertrokken spelers. Waar de gemiddelde leeftijd van de vertrokken spelers op 25.5 jaar ligt, is dat bij de nieuwe spelers bijna 2 jaar jonger: 23,8 jaar.

Toch zijn er niet alleen jonge spelers gehaald om het elftal te versterken. Zo hebben Breedijk (25), Helstrup (27) al de nodige ervaring opgedaan en is Ryan Koolwijk met zijn 34 jaar natuurlijk een enorm ervaren kracht. Daarbij hebben Helstrup, Lesquoy en Koolwijk ook nog eens europese ervaringen opgedaan bij hun vorige clubs.

Ryan Koolwijk bij zijn presentatie in het Yanmar Stadion

Het is geen verrassing dat Koolwijk de oudste speler is die deze zomer is neergestreken bij Almere City. De 34 jarige middenvelder maakte in 2007 al zijn debuut in het Nederlandse betaald voetbal bij Excelsior. Via NEC, Dordrecht, AC Trencin, weer Excelsior en weer AC Trencin kwam Koolwijk afgelopen zomer bij de polderclub terecht. Inmiddels is hij één van de aanvoerders van het elftal van Tobiasen.

De jongste aanwinst is Jearl Margaritha. De buitenspeler belandde in maart al bij Almere City, maar omdat toen de laatste wedstrijd van het vorige seizoen al was gespeeld tellen we hem mee in deze lijst. Margaritha zou eigenlijk gehaald worden voor het onder 21 elftal van Hedwiges Maduro en was nog net 19 jaar toen hij een contract tekende in Almere. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen kreeg hij de kans zich te laten zien bij het eerste elftal. Dat deed hij zo goed dat hij al is overgeheveld naar het eerste elftal en bij alle 5 de competitiewedstrijden al minuten heeft mogen maken. Ook zijn eerste doelpunt heeft hij al gemaakt.

De andere “jonkies” zijn voornamelijk talenten die gehuurd zijn van andere (grotere en veel grotere internationale) clubs. Zo zijn de 21 jarige Woud, Emmers en Sørensen allen gehuurd van respectievelijk Willem II, Internationale en Newcastle United. Daarmee laat Almere City zien bereid te zijn om grote talenten van andere clubs speeltijd te geven, mits ze ook daadwerkelijk wat toevoegen aan de selectie van Almere City. Zo staat Woud als eerste doelman onder de lat en heeft Emmers bij invalbeurten laten zien te kunnen voetballen. De Belg is helaas nog niet fit geweest en ligt er ook nu zeker 6 weken uit met een blessure. Sørensen is pas afgelopen vrijdag bij de selectie gevoegd maar moet de strijd aangaan met Verheydt in de punt van de aanval.

Een aantal fanatieke supporters gebruikte de laatste maanden #AnnounceIemand om Almere City uit te dagen nieuwe spelers te presenteren. Teun Jacobs bracht als antwoord deze teaser. Het bleek later die dag te gaan om Sørensen.

Aanstormend talent in Onder 21

Zoals net vermeld was het de bedoeling dat Margaritha zou aansluiten bij het nieuwe Onder 21 elftal maar zit hij nu al steevast bij de selectie van Tobiasen. Het is een voorbeeld van hoe snel het kan gaan met een jonge speler. Naast Margaritha zijn er nog meer spelers uit de jeugdopleiding die op de deur van het eerste elftal kloppen. Het elftal van Hedwiges Maduro barst namelijk van het talent en staat dan ook verdiend in de top van het hoogste jeugdvoetbal niveau van Nederland. Een aantal eervolle vermeldingen willen wij dan ook geven aan een aantal spelers waarvan wij denken dat die heel goed hun debuut in het eerste elftal kunnen gaan maken en namen zijn die je als Almere City Supporter alvast in je hoofd kunt prenten: Stijn Keller, Ryan Flamingo, Ezra Hoogenboom, Levi Bouwense, Guillero Gauna, Jeffrey Puriel en Marcelencio Esajas. Het zijn slechts enkele namen uit het beloftenelftal van Almere City die bij de paar onder 21 wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld indruk op ons hebben gemaakt, waarvan de meeste veelvuldig meetrainen met het eerste elftal.

Onder 21 en tevens 3e doelman van het eerste elftal, Stijn Keller plukt de bal uit de lucht in de Onder 21 wedstrijd tegen ADO Den Haag.
© Foto: Urs Keller

Overzicht vertrokken spelers

Wat nog rest is een overzicht van alle spelers die zijn vertrokken en juist naar Almere City zijn gekomen. te beginnen met de vertrokken spelers

Naam Leeftijd Nieuwe Club
James Efmorfidis 24 Transfervrij RKC Waalwijk
Dico Koppers 28 Transfervrij Ajax Zaterdag
Ricardo Kip 28
Transfervrij Doxa Drama F.C.
Bart Meijers 23 Transfervrij FC Petrolul Ploiești
Roy Kortsmit 28 Transfervrij NAC Breda
Jelle Goselink 21 Verhuur Helmond Sport
Niek Vossebelt 28 Contract ontbonden Roda JC
Youri Loen 29 Transfervrij TOP Oss
Ruud Boymans 31 Transferverij K.V.V. Quick Boys
Nick Venema 21 Einde huur FC Utrecht, verhuurd aan NAC Breda
Amir Absalem 23 Einde huur FC Groningen, inmiddels Roda JC
Torino Hunte 29
Transfervrij – (traint mee bij VVV Venlo)
Nicky van Hilten 23 Transfervrij
Sam Krant 22 Transfervrij Sparta Nijkerk
Joedrick Pupe 23 Transfervrij
Timo Plattel 26 Transfervrij
Joshua Smits 27 Verkocht FK Bodø/Glimt

Overzicht aangetrokken spelers

Naam Leeftijd Vorige club
Ryan Koolwijk 34 Transfervrij AC Trencin
Steve Tunga 23
Transfervrij Borussia Dortmund
Michael Woud 21
Huur Willem II
Thibaut Lesquoy 24 Transfervrij F91 Dudelange
Daniël Breedijk 25 Transfervrij FC Dordrecht
Jearl Margaritha 20 Transfervrij vv Hoogeveen
Oussama Bouyaghlafen 22
Transfervrij FC Den Bosch
Xian Emmers 21 Huur Internazionale
Elias Sørensen 21 Huur Newcastle United
Frederik Helstrup 27 Transfervrij Arka Gdynia