Vandaag zou de beslissing zijn van de finale in de play-offs naar de Eredivisie. Maar vanwege het corona-virus ligt het betaald voetbal al vanaf begin maart stil en de competitie is zelfs stopgezet. Maar dit seizoen werden er toch nog ruim 28 wedstrijden gespeeld. In twee delen blikken we nog één terug op het seizoen 2019/2020, wat toch wel de geschiedenis in gaat als één van de meest bizarre seizoenen aller tijden in het betaald voetbal en voor Almere City FCAfgelopen donderdag kwam deel 1 uit met de maanden juli tot december. Vandaag volgt deel 2 met de maanden januari tot mei.

Januari

1 januari was het begin van 2020 en ook de dag dat Teun Jacobs als technisch manager aan de slag ging bij Almere City FC. Almere City FC begint het jaar met een trainingskamp en speelt twee keer een oefenduel van 45 minuten tegen MVV (1-1) en KVC Westerloo (0-1 verlies) in Maastricht. 8 januari werd bekend dat Ruud Boymans een contract tot het einde van het seizoen heeft getekend voor Almere City FC. De oud aanvaller van o.a. FC Utrecht en Willem II revalideerde al een aantal maanden in Almere. De hervatting van de competitie begint voor Almere City FC op zondag 12 januari in Deventer, in een vermakelijk duel met Go Ahead Eagles blijft het uiteindelijk bij een eindscore van 1-1. Op 17 januari stond de stadium warming party gepland om de opening te vieren van de nieuwe hoofdtribune in het Yanmar Stadion. In een bomvol Yanmar Stadion wist de Graafschap met 0-2 te winnen van Almere City FC, maar met het openen van de nieuwe hoofdtribune maakte de club een mooie stap vooruit. Met 3.484 toeschouwers is dit ook direct de best bezochte competitiewedstrijd van Almere City FC.

Vuurwerk tijdens de stadium-warming party
Foto: Almere City Fans

20 januari maakte Almere City FC bekend dat het Jeroen Rijsdijk, die overkomt van Jong Sparta Rotterdam zal toevoegen aan de technische staf als assistent van Ole Tobiasen. 21 januari werd bekend dat Amir Absalem op huurbasis voor de rest van het seizoen word gehuurd van FC Groningen. 27 januari speelde Almere City FC een uitduel tegen jong AZ. Het duel in Wijdewormer eindigde in 3-3. Later kwam de KNVB met de mededeling dat deze wedstrijd opnieuw moest worden gespeeld omdat de jong AZ een niet gerechtigde speler had opgesteld. 28 januari werd bekend dat Hedwiges Maduro voor twee dagen in de week aan de slag zal gaan als trainer/coach in de Almere City Football Academy. De eerste overwinning in 2020 was op 31 januari, Almere City FC won met 4-2 van Telstar.

Februari

In Dordrecht wordt op 7 februari met 1-2 afgerekend met de plaatselijke FC. Almere City FC houdt hierdoor aansluiting met de subtop en uitzicht op de derde periode. Almere City FC werd op 12 februari uitgeroepen tot Almeers sportclub van het jaar. De club was dit jaar genomineerd vanwege het project Almere & the City. Op Valentijnsdag kwam SC Cambuur op bezoek in het Yanmar Stadion. Een beter Almere City FC verliest uiteindelijk met 0-1 van de koploper. 20 februari werd bekend dat doelman Roy Kortsmit transfervrij overkwam van Sparta Rotterdam en een contract tekende tot het einde van het seizoen. Ook werd deze dag bekend dat Almere City FC op 31 mei de finale van de KNVB Beker voor vrouwen zou organiseren, ook deze wedstrijd heeft helaas niet kunnen doorgaan vanwege de coronacrisis.

Foto vanuit het uitvak in Breda
Foto: Almere City Fans

De KNVB geeft Almere City FC op 21 februari een boete van 7500 euro na aanleiding van het vuurwerk op de tribune tijdens het duel met de Graafschap. Een stunt in Breda zat er tijdens een avondje NAC niet in voor Almere City FC. De ploeg verliest 1-0 van NAC Breda. 22 februari is er wel weer heugelijk nieuws, Almere City FC wint tijdens de Flevopenningen de participatiepenning. Ook deze prijs won Almere City FC met het Almere & the City project. Hekkensluiter Helmond Sport komt op 28 februari naar het Yanmar Stadion. Almere City FC beleeft een makkelijke avond en wint met 2-0 van Helmond Sport.

Maart

De maand maart begon met het ingehaalde duel in Wijdewormer tegen jong AZ. Terwijl de eerste ontmoeting ongeldig werd verklaard vanwege een niet gerechtigde speler van Jong AZ, verloor Almere City FC met 3-1 van de beloftes uit Alkmaar. 6 maart speelde Almere City FC voorlopig haar laatste wedstrijd. In Den Bosch wordt een 1-0 achterstand omgebogen naar een 2-1 overwinning. Op 11 maart werd tijdens de ambassadeursbijeenkomst bekend gemaakt dat Almere City FC het grasmat in het Yanmar Stadion zal vervangen. De vele neerslag van de afgelopen maanden heeft het veld niet veel goeds gedaan, waardoor er niet meer voetbal op gespeeld kan worden dat Almere City FC voor ogen heeft.

De laatst gespeelde wedstrijd en overwinning van Almere City FC
Foto: Almere City Fans

En toen kwam op 12 maart het bericht van de KNVB dat alle betaald voetbalwedstrijden voorlopig zijn afgelast vanwege het Corona-virus. In eerste instantie maakte de KNVB bekend dat de wedstrijden in de maand maart tegen Jong FC Utrecht, FC Volendam en Excelsior niet doorgingen. Het RIVM maakte vervolgens bekend dat alle bijeenkomsten met meer dan 100 personen niet meer mochten doorgaan. Op 16 maart werden zelfs de trainingen verboden en de maatregelen zouden worden verlengd tot 6 april. Dat betekende ook dat de wedstrijd tegen FC Eindhoven niet doorging. Inmiddels bleek het Corona-virus, net als in de rest van de wereld, hard om zich heen te grijpen in Nederland. Het snel stijgende aantal zieken, en ook overledenen, zorgde voor een te grote druk op het zorgsysteem. Daardoor kwam de overheid op 23 maart met de mededelingen dat alle voorgaande maatregelen tot 1 juni werden verlengd. Dezelfde avond hingen enkele supporters van Vak D bij het Flevoziekenhuis een spandoek op met een steunbetuiging. Een dag later kwam de KNVB naar buiten met het nieuws dat er 3 scenario’s zijn voor het seizoen 19/20, te weten: De competities worden uitgespeeld voor 30 juni. De competities worden uitgespeeld na 30 juni of de competitie wordt niet meer uitgespeeld. 30 maart werd bekend dat het Almeerse radiostation Easy 95.5 FM en Almere City FC de handen ineen slaan. Voortaan zullen alle wedstrijden live te beluisteren zijn via Easy 95.5 FM. Ook maakte Almere City FC bekend dat het de contracten van 14 spelers formeel opzegde. De club heeft besloten alle aflopende contracten op te zeggen omdat de club in onzekerheid zit vanwege het Corona-virus.

Foto van het spandoek voor het Flevoziekenhuis
Foto: Vak D / Ultras Almere

April

De maand april begon met het nieuws dat Almere City FC vanaf het seizoen 20/21 een nieuwe kledingsponsor heeft. Craft Sportswear zal INARIA, dat de kleding het afgelopen seizoen verzorgde, vervangen. 2 april werd bekend dat Ole Tobiasen volgend seizoen hoofdtrainer zal zijn van Almere City FC. Het zal de eerste keer zijn dat Tobiasen vanaf het begin hoofd verantwoordelijke is nadat hij al twee termijnen als interim hoofdtrainer aan de slag was gegaan. Bram van Vlerken en Ahannach zijn ook de komende twee seizoenen te bewonderen in het Yanmar Stadion. Begin april maakte de club bekend met beide spelers door te gaan. Daarnaast was er nog nieuws in de jeugdopleiding. Het is Hedwiges Maduro zo goed bevallen bij Almere City FC dat hij vanaf volgend seizoen hoofdtrainer zal zijn van Almere City FC O21 dat zal uitkomen in de hoogte divisie O21, Jong Almere City FC verlaat na 4 jaar daardoor de voetbalpiramide. Jurgen Seegers is op 13 april aangesteld als nieuwe hoofd jeugdopleiding nadat Jason Oost deze taak eerder moest neerleggen vanwege privé omstandigheden.

Foto: Almere City Fans

21 april maakte Mark Rutte bekend dat alle evenementen waaronder voetbalwedstrijden tot 1 september verboden zullen zijn. De KNVB kwam dezelfde avond met het statement dat het zich voorneemt om de competitie niet meer uit te spelen. Wel werd bekend dat het eerste elftal en jeugdleden weer mochten trainen. Uiteraard wel onder de richtlijnen van het RIVM. Eind april werd een belangrijke week in het betaald voetbal. 24 april werd bekend dat de KNVB de clubs laat kiezen of ze wel of geen degradatie willen. Dezelfde dag heeft de KNVB via een videoconferentie medegedeeld dat er dit jaar geen clubs promoveren en degraderen. Dat betekend dat zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie het nieuwe seizoen zullen starten met de zelfde ploegen. Opvallend was wel dat bij de stemming naar voren kwam dat er 16 ploegen voor promotie/degradatie waren en 9 tegen. De overige clubs waaronder Almere City FC wilden geen stem uitbrengen.

Mei

Op 4 mei hervatte Almere City FC na meer dan 1.5 maand weer de trainingen op. Het Corona-virus bracht ook een lichtpuntje mee, doordat er geen bal kon rollen in het Yanmar Stadion kon de verbouwing versneld doorgaan. Daardoor is de verbouwing van de businessclub twee maanden naar voren geschoven en dus eerder klaar. 12 mei werd bekend dat Almere City FC de Belg Thibaut Lesquoy heeft aagetrokken en een drie dagen later was het Bouyaghlafen die Almere City FC komend seizoen zal versterken. James Efmorfidis heeft op 16 mei de club laten weten niet in te gaan op een sterk verbeterd contract en zal Almere City FC dus gaan verlaten. Ook kwam Almere City FC met een campagne om aankomend seizoen voor 45,01 euro een seizoenskaart aan te schaffen ongeacht het gekozen vak. Dit bedrag is een verwijzing naar het aantal toeschouwers wat vanaf komend seizoen zal kunnen plaatsnemen in het Yanmar Stadion. Ook is het nog onzeker wanneer er weer publiek bij de wedstrijden mogen komen. We sluiten het overzicht af op 20 mei waarin bekend werd dat Ryan Koolwijk Almere City FC komend seizoen zal versterken.

Foto: Almere City Fans

Vandaag zou dus de beslissingen vallen in de play-offs. Een unieke wedstrijd met promotie naar de Eredivisie op het spel. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk vanwege het Corona-virus. Het was een vreemd seizoen die zo normaal begon vorig jaar maar vanaf begin maart volledig veranderde en toch wel het seizoen overschaduwd en waar wij over 50 jaar nog over zullen praten. Ook komend seizoen zal vast en zeker nog hinder ondervinden van het virus. Desondanks kijken we er naar uit om Almere City FC weer te zien voetballen. Door de beslissing van de KNVB om promotie/degradatie het afgelopen seizoen helemaal af te schaffen omdat het seizoen niet uitgespeeld kon worden beginnen we weer met dezelfde 20 clubs op 0 punten. Komend seizoen wordt het 5e jaar in het bekende 5 jarenplan. Dat betekend dat de club vol voor promotie wilt gaan, immers het doel van het 5 jarenplan.

Hoewel er nog veel onzeker is, is het wel zeker dat de club daar alles aandoet met het aantrekken van de nieuwe selectiespelers. Ook #Project4501 is een prachtig project om positief naar de toekomst te kijken met uiteindelijk het streven om het inmiddels compleet verbouwde en opgeleverde Yanmar Stadion volledig te vullen wanneer dat weer kan. Onderdeel van dit project is dat je voor maar liefst €45,01 al je seizoenkaart aanschaft! Spring ook aan boord van dit project en verleng tot 1 juni je seizoenkaart, daarna kan iedereen een seizoenkaart kopen voor dezelfde stuntprijs!