Vanavond stond het heenduel in de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie op het programma. Maar vanwege het corona-virus ligt het betaald voetbal al vanaf begin maart stil en de competitie is zelfs stopgezet. Maar dit seizoen werden er toch nog ruim 28 wedstrijden gespeeld. In twee delen gaan wij terugblikken op het seizoen 2019/2020, wat toch wel de geschiedenis in gaat als één van de meest bizarre seizoenen aller tijden in het betaald voetbal en voor Almere City FC. Vandaag deel 1 met de maanden juli tot december.

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

Juli 2019

Juli is traditiegetrouw de maand waarin de meeste betaald voetbal organisaties beginnen met hun voorbereiding op het nieuwe seizoen, zo ook voor Almere City FC. Almere City FC begon het seizoen met een nieuwe hoofdtrainer. Robert Molenaar moest Almere City FC voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivisie brengen. Deze ambitie werd meerdere malen uitgesproken door John Bes (Algemeen Directeur) Almere City FC moest zich bij de eerste twee van de Keuken Kampioen Divisie scharen. (Sinds dit seizoen promoveren de nummers 1 en 2 rechtstreeks naar de Eredivisie. Almere City FC zal haar thuiswedstrijden dit seizoen spelen in de kleding van de Canadese kledingsponsor Inaria en tevens elke periode met een andere shirtsponsor spelen. Ook is de kleur van het uitshirt veranderd van blauw naar donkergrijs, een keuze die bij veel supporters goed is bevallen. Op 4 juli stond de eerste ambassadeursavond op het programma, daarin konden de aanwezige supporters kennismaken met Robert Molenaar en zijn staf. Ook kwam de uitbreiding van het Yanmar Stadion aanbod. Het stadion zal dit seizoen worden uitgebreid naar een capaciteit van ongeveer 4500 toeschouwers.

Almere City FC wist in de zomerse transferperiode zijn spelers grotendeels bij elkaar te houden en bij de eerste training op 1 juli was er maar 1 nieuw gezicht te zien in de spelersgroep. Dico Koppers kwam transfervrij over van PEC Zwolle en tekende een 1 jarig contract. De eerste oefenwedstrijd stond gepland op 6 Juli in en tegen Waterwijk. De ploeg van trainer Robert Molenaar won met een overtuigende 10-0 zege. 5 dagen later Werd FC Almere met de zelfde cijfers verslagen. De eerste echte test vond plaats voor Almere City FC op 14 juli. Op de opendag van FC Emmen speelde de ploeg van Robert Molenaar met 1-1 gelijk. 18 juli kwam het verrassende nieuws dat Almere City FC een nieuwe spits heeft aangetrokken. De van Go Ahead afkomstige Thomas Verheydt heeft een contract getekend tot de zomer van 2021. 20 juli stond de oefenwedstrijd tegen NEC Nijmegen op het programma. deze wedstrijd werd achter gesloten deuren gespeeld in Amsterdam, dit duel eindigde in 2-2. De eerste oefennederlaag vond plaats op 24 juli tijdens het Maritiem Toernooi in Den Helder. Almere City FC verloor met 0-2 van Jong AZ en moest daardoor spelen voor de 3e plek tegen het Helders Elftal. In deze wedstrijd wist Almere City FC 9 keer het net te vinden. 29 juli verraste Almere City FC opnieuw op de transfermarkt. De club maakte bekend dat het Shayon Harrison over heeft genomen van Tottenham Hotspur. De 22 jarige Engelsman tekende een contract voor 2 seizoenen in de Polder.

Foto: Almere City Fans

augustus 2019

1 augustus werd bekend dat de gemeente Almere de vergunning heeft afgegeven aan Almere City FC zodat de club kan beginnen met de bouw van het Yanmar Stadion. 2 augustus won Almere City FC met 2-0 van Natio Suriname in het Yanmar Stadion. Een dag later was Al Ahli uit Qatar de laatste tegenstader in de voorbereiding. Almere City FC won het duel met 2-1. Almere City FC sloot de voorbereiding af met 5 overwinningen, 1 nederlaag en 2 keer een gelijkspel.

Het seizoen begon voor Almere City FC in het verre Kerkrade. In het Parkstad Limburg Stadion werd Almere City FC gesteund door 136 supporters. Mede door een prachtige vrijetrap van Youri Loen speelde de ploeg met 1-1 gelijk in de eerste competitiewedstrijd. 13 augustus werd bekend dat Florian Wolf de nieuwe trainer word van Jong Almere City FC. De 32 jarige Wolf moet Ivar van Dinteren opvolgen die vertrok naar FC Cincinnati in de Verenigde Staten. 16 augustus stond de eerste thuiswedstrijd op het programma. In het “oude” Yanmar Stadion was Jong PSV de tegenstander. Almere City FC begon sterk aan de wedstrijd en stond binnen het kwartier al met 2-0 voor. Maar de ploeg uit Eindhoven kwam binnen 10 minuten na rust op 2-2. Maar een gouden invalbeurt voor Thomas Verheydt die Almere City FC weer op voorsprong bracht: 3-2 wat ook tevens de eindstand was. 19 augustus werd er begonnen met de sloop van de E/F tribune. Dit was het eerste moment dat de uitbreiding van het Yanmar Stadion zichtbaar werd. Ook werd op 19 augustus bekend dat Almere City FC Bart Meijers heeft aangetrokken. De Centrale verdediger mocht weg bij NAC Breda. 23 augustus stond de wedstrijd in en tegen Helmond Sport op het programma. Almere City FC kwam na 20 minuten spelen met een man minder te staan door een rode kaart van Bram van Vlerken maar wist toch een 1-1 gelijkspel over te houden aan dit duel. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt sloeg Almere City FC weer toe. Ditmaal was het Nick Venema. De topscoorder van Jong FC Utrecht wordt voor 1 seizoen verhuurd aan Almere City FC. Almere City FC beleefde op 30 augustus misschien wel de meest bizarre slotfase ooit. Tot de 87e minuut stond Almere City FC met 0-1 voor bij Jong Ajax maar toen brachten de Amsterdammers de stand gelijk. In de 92e minuut bracht Venema de stand weer op 1-2. En nog geen minuut later werd het weer 2-2. Nick Venema kreeg ook nog een rode kaart. En in de 96e minuut scoorde de Amsterdammers ook nog de 3-2 binnen waardoor de eerste nederlaag van het seizoen een feit werd.

Foto: Almere City Fans

september 2019

2 september werd bekend dat Stijn Meijer Almere City FC verlaat voor een 3 jarig avontuur bij Excelsior. Twee dagen later stond er een nieuwe ambassadeursavond op het programma daarin vertelde John Bes dat promotie de doelstelling is dit jaar. En maakte marketingmanager Perry Hendriks bekend dat Almere City FC 1050 seizoenskaarten wist te verkopen en dat Almere City FC het bekertoernooi in een geel shirt zal spelen. In de maand september speelde niet alleen Almere City FC in het Yanmar Stadion zijn thuiswedstrijden maar het Yanmar Stadion was ook voor 1 keer de thuisbasis van Jong AZ. De ploeg uit Alkmaar kon de wedstrijd niet spelen in Alkmaar door het instorten van het dak in het Afas Stadion. 8 september stond de Markermeer-derby op het programma. In het Yanmar Stadion was Almere City FC met 1-0 te sterk voor FC Volendam. 13 september verloor Almere City FC met 4-2 van Excelsior. Uitgerekend Stijn Meijer die twee weken eerder vertok naar de ploeg uit Rotterdam scoorde de winnende treffer. 20 september boekte Almere City FC weer een thuisoverwinning. De ploeg van Robert Molenaar liet in het Yanmar Stadion nog geen punten liggen en ook Jong AZ werd met 2-1 terug gestuurd naar Alkmaar. 24 september maakte Almere City FC bekend dat het Teun Jacobs heeft aangesteld als nieuwe technisch manager. Hij zal op 1 januari beginnen bij Almere City FC en volgt Robert Maaskant op die in de zomer als hoofdtrainer aan de slag ging bij VVV Venlo en inmiddels alweer is ontslagen. 27 september boekte Almere City FC een zwaarbevochten overwinning op FC Dordrecht. Nadat de ploeg een 0-2 achterstand wist om te buigen tot een 3-2 zege en daarmee de 4e thuisoverwinning van het seizoen wist te boeken.

Foto: @Wimpie77

oktober 2019

De maand oktober begon op 4 oktober met een 0-0 gelijkspel op bezoek bij De Graafschap. Almere City FC wist in de geschiedenis nog nooit een punt te halen bij De Graafschap. 13 oktober kwam Go Ahead Eagles op bezoek dit duel eindigde in 1-1. 18 oktober verloor Almere City FC met 1-0 van Telstar deze uitslag stond al binnen 51 seconden op het scorebord. 23 oktober maakte Almere City FC bekend dat Jason Oost vanwege prive omstandigheden zijn taken voorlopig neerlegt als hoofd jeugdopleiding. Ook maakte de club bekend dat het Joshua Smits een jaar langer tot de zomer van 2021 aan zich weet te binden. Terwijl het in uitwedstrijden niet wilt vlotten gaat het in het Yanmar Stadion uitstekend. 25 oktober werd FC Eindhoven met 3-1 terug gestuurd naar Brabant. 29 oktober speelde Almere City FC voor de KNVB Beker in het Yanmar Stadion thuis tegen Go Ahead Eagles. Voor Almere City FC bleek het ook dit jaar weer van korte duur. Go Ahead was na 90 minuten met 3-1 te sterkt en de terechte winnaar.

Foto: Almere City FC / Ron Baltus

november 2019

Almere City FC kwam al op 1 november meteen in actie. Almere City FC speelde een goede wedstrijd en stond vlak voor tijd nog op voorsprong. Na het laatste fluitsignaal trokken de Maastrichtenaren alsnog aan het langste eind: 3-2. 8 november werd er eentje voor in de geschiedenis boeken. Almere City FC wist nog nooit te winnen van NAC Breda maar uitgerekend op 8 november werd de ploeg uit Breda met een 1-0 nederlaag terug naar Brabant gestuurd. Een week later op 17 november was er niets te zien van het Almere City FC dat een week eerder nog NAC Breda versloeg. In Leeuwarden was Cambuur met 3-1 te sterk. 23 november verloor Almere City FC voor het eerst sinds 15 maart een thuiswedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. FC Den Bosch was met 0-2 te sterk. 3 dagen later werd bekend dat Almere City FC Robert Molenaar had ontslagen. Ole Tobiasen neemt tot eind van het seizoen de eindverantwoordelijkheid op zich.

Foto: Almere City Fans

december 2019

Ole Tobiasen kende een valse start als hoofdtrainer van Almere City FC, hij zag zijn ploeg met 3-1 verliezen van Jong FC Utrecht op 2 december. Na drie nederlagen op rij werd er op 6 december met 3-0 gewonnen van TOP Oss in het Yanmar Stadion. 13 december bleek opnieuw een historische avond voor Almere City FC. Wat de ploeg nog nooit lukte, lukte op deze vrijdagavond wel. NEC werd in Nijmegen met 2-3 verslagen. 20 december stond de laatste wedstrijd van 2019 op het programma. In het Yanmar Stadion was Roda JC de tegenstander. Net zoals in de heenwedstrijd scoorde Loen een prachtige vrijetrap, ditmaal trok Almere City FC de overwinning wel over de streep: 2-0.

Zondag 24 mei, als eigenlijk de terugwedstrijd van de finale play-offs op het programma stond komen wij met deel 2 van het seizoensoverzicht met de maanden januari tot mei

Foto: Almere City Fans