Nu 2021 nadert is het tijd om terug te kijken op de eerste seizoenshelft. Van een echte winterstop is dit jaar geen sprake want op 2 januari wacht alweer de eerste wedstrijd van het jaar. Maar toch is het voor ons als Almere City Fans het moment om een uitgebreid terugblik te doen op de eerste seizoenshelft van 2020/2021 waarin Almere City FC ondanks alle beperkingen een uitstekend eerste helft van het seizoen kende.

Juli 2020

Eerste training 2020/2021
Foto: Almere City Fans

Dat het voetbalseizoen 2020/2021 een vreemd seizoen zal worden was op voorhand al duidelijk. Immers werd in het seizoen 2019/2020 de competitie stop gezet en promoveerde of degradeerde er geen voetbalclub. Daarmee begon de Keuken Kampioen Divisie weer met de zelfde 20 namen als vorig seizoen. Ook in dit seizoen heeft het Coronavirus een hoofdrol. Almere City FC begint het seizoen met grote wijzigingen in de selectie. Het opvallendste aan de afgelopen transferperiode is dat de selectie een stuk kleiner is geworden. Zo zijn er maar liefst 14 spelers definitief vertrokken bij Almere City, zijn er 2 terug gegaan naar hun eigen club na een verhuurperiode en is er met Goselink ook nog eens een speler uit het eerste elftal verhuurd aan Helmond Sport. Ook zijn er enkele nieuwe gezichten te bewonderen. Op de eerste training op 6 juli zijn Steve Tunga, Thibaut Lesquoy, Ryan Koolwijk, Oussama Bouyaghlafen en de gehuurde doelman Micheal Woud te bewonderen.

De technische staf
Foto: Almere City Fans

Op 9 juli maakt de KNVB het voetbalprotocol bekend. Het protocol telt zo’n 80 pagina’s die zal worden gehandhaafd bij de wedstrijden in het seizoen 2020/2021. Zo staat in het protocol dat er dit seizoen geen uitsupporters aanwezig mogen zijn bij betaald voetbal wedstrijden. Ook is het verboden om te zingen. Ook het gebruik van mondkapjes is niet verplicht en er komt ook geen limiet op het aantal toeschouwers zolang er 1.5 meter afstand kan worden gehouden. De verkochte kaarten moeten op naam staan om zo eventueel bij een besmetting te achterhalen wie waar zit in het stadion. Bij het binnengaan van het stadion krijgt iedereen een checkgesprek (Bij Almere City FC wordt dit gedaan middels een app).

Het speciale shirt in de voorbereiding.
Foto: Almere City Fans

Op 15 juli staat de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. Op het sportcomplex van FC Weesp wint Almere City FC de eerste wedstrijd met 6-0 van DWS uit Amsterdam. Almere City FC speelt in de voorbereiding met speciale shirts wat mogelijk werd gemaakt door SenS marketing met een campagne om het Yanmar Stadion vol te krijgen. Op 17 juli wordt bekend dat alle wedstrijden in de eerste periode van de Keuken Kampioen live zullen worden uitgezonden. Dit omdat de stadions nog niet volledig kunnen worden gevuld vanwege het coronavirus. Per periode bepalen de clubs of ook de daaropvolgende periode live zal worden uitgezonden. Omdat de duels allemaal live worden uitgezonden verdwijnt de vaste vrijdagavond als voetbalavond. De wedstrijden zijn nu van donderdag tot en met dinsdag te zien op FOX Sports.

Seizoenkaart 2020-2021

Op 20 juli maakt Almere City FC bekend dat het de 27 jarige Deense verdediger Frederik Helstrup overneemt van het Poose Arka Gdynia. De Deense verdediger tekent een contract voor twee jaar in Almere. Vier dagen later op 24 juli staat het oefenduel tegen Jong FC Utrecht op het programma. Almere City FC wint met 1-0 achter gesloten deuren van de belofteploeg uit de Domstad. Niek Vossebelt verlaat op 30 juli Almere City FC om per direct aan de slag te gaan bij Roda JC. Op deze dag maakt de KNVB dat er dit seizoen vanwege het overvolle speelschema tijdelijk 5 keer mag worden gewisseld. De 5 wisselspelers mogen in 3 wisselmomenten worden ingebracht.

Augustus 2020

Oefenduel tegen ADO Den Haag
Foto: Almere City Fans

De maand augustus word begonnen met een oefenduel tegen Jong Ajax. Voor het eerst sinds 28 februari zaten er weer toeschouwers in het stadion. Onder toeziend oog van ruim 800 aanwezige toeschouwers wint Almere City FC met 2-0 van Jong Ajax. Op 4 augustus was Daniël Breedijk op proef bij Almere City FC. Technisch Manager Teun Jacobs was deze transfer window duidelijk opzoek naar buitenlandse versterkingen. Op 8 augustus maakt Almere City FC bekend dat het de Belg Xian Emmers voor één seizoen zal huren van Inter Milan. Op diezelfde dag speelt Almere City FC 2x 60 minuten tegen ADO Den Haag, zo kon Ole Tobiasen alle spelers 2x 60 minuten laten voetballen. Almere City FC verloor het duel wel met 2-1 en het was daardoor de eerste nederlaag deze voorbereiding. De proefperiode van Daniël Breedijk zit er op 14 augustus op. Dit is bij Tobiasen goed bevallen waardoor de centrale verdediger een contract voor twee seizoenen heeft getekend in Almere. Almere City FC was op 12 augustus wel te sterk voor het RKC Waalwijk van oud-Almere City FC trainer Fred Grim. Almere City FC won met 4-2.

één van de hoogtepunten van de afgelopen 15 jaar.
Foto: Ron Baltus/Almere City FC

Op 19 augustus is het precies 15 jaar geleden dat FC Omniworld/Almere City FC de eerste wedstrijd in het betaald voetbal speelt. In een een speciale longread blikken wij terug op de afgelopen 15 jaar. Een dag later speelt Almere City FC een oefenduel tegen FC Den Bosch. In dit oefenduel stelt Ole Tobiasen voornamelijk zijn B-Keuze op. Het pakt goed uit want Almere City FC wint met 1-0 van FC Den Bosch. Almere City FC presenteert op 22 augustus middels een prachtig filmpje het nieuwe thuisshirt van aankomend seizoen. Dit seizoen wordt er gespeeld in de kleding van Craft.

Het filmpje van de shirtpresentatie.
De rentree van Arjen Robben in Almere.
Foto: Almere City Fans

Op dezelfde dag als de shirt presentatie keerde een grootheid terug op de Nederlandse velden. Arjen Robben speelde zijn eerste wedstrijd sinds zijn terugkeer bij FC Groningen tegen Almere City FC. De oud speler van o.a. Real Madrid en Bayern Munchen. Robben zag hoe zijn FC Groningen met 1-1 gelijkspeelde tegen Almere City FC. Robben deed zelf een half uur mee in het duel. Almere City FC sluit hiermee de voorbereiding af en kan zich opmaken voor het seizoen waarin er aan het eind van het seizoen promotie moet zijn. Echter kent Almere City FC niet de start waarop het gehoopt had. Op 30 augustus wordt er in het Yanmar Stadion met 0-0 gelijkgespeeld tegen MVV Maastricht.

September 2020

Thomas Verheydt na zijn doelpunt tegen Excelsior.
Foto: Ron Baltus / Almere City FC

Zondag 6 september speelt Almere City FC in Rotterdam tegen Excelsior. Nog nooit wist Almere City FC te winnen op Woudestijn tot vandaag. Almere City FC schiet uit de startblokken en komt al binnen 3 minuten op voorsprong. Nog geen twee minuten later staat het alweer 1-1. Na ruim een kwartier spelen scoort Excelsior de 2-1 binnen en weer twee minuten daarna staat het al 3-1. Almere City FC laat de koppen niet hangen en dat resulteert na ruim 24 minuten in 3-2. Nog geen minuut later staat het weer 3-3 en dat binnen 25 minuten. Nog voor rust komt Almere City FC op 3-4. In de tweede helft blijft het lang 3-4 tot dat Almere City FC er 3-5 van maakt in de 85e minuut. Lang kan Almere City FC er niet van genieten want een minuut later was het 4-5. Almere City FC ging daarna meteen door met aanvallen en in de 88e minuut was 4-6 de eindstand en zo pakt Almere City FC de eerste 3 punten van het seizoen.

Foto: Almere City FC

Op 8 september is het Yanmar Stadion het eerst in de geschiedenis het decor van een interland van Jong Oranje. Jong Oranje wint met 2-0 het EK-Kwalificatieduel van Jong Noorwegen en is zo goed als zeker van het EK 2021. Op 15 september speelt Almere City FC de thuiswedstrijd tegen TOP Oss. Ole Tobiasen ziet hoe zijn ploeg weinig moeite heeft met de Brabantse formatie en een vrij eenvoudige 3-0 zege boekt op TOP Oss. Door de overwinning klimt Almere City FC naar de tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie. 5 dagen later staat alweer het volgende duel op het programma. In Nijmegen is NEC de tegenstander. Almere City wint voor het tweede jaar op rij in Nijmegen. Dit keer wordt het 0-1 voor de mannen van Tobiasen. Door de overwinning stijgt Almere City FC tijdelijk naar de eerste plaats. Jelle Goselink maakt op 21 september de overstap naar Helmond Sport. De 21 jarige aanvaller wordt door Almere City FC voor één seizoen verhuurd. Op 25 september staat het thuisduel tegen Helmond Sport op het programma. Almere City FC heeft het eerste uur grootste moeite met Helmond Sport en moest overschakelen op plan B. Dit pakte goed uit waardoor Almere City FC uiteindelijk vrij eenvoudig met 2-0 won van de Brabanders.

Erelid Henk Couwenberg

26 september ontvangen wij het droevige nieuws dat erelid Henk Couwenberg is overleden. “kleine Henkie” was een van de mensen die zich altijd vol hebben ingezet om betaald voetbal naar Almere te krijgen. In een persconferentie van Mark Rutte op 28 september wordt bekend dat er vanaf heden geen publiek meer welkom is bij alle betaald voetbal wedstrijden. De maatregel is ingevoerd omdat het aantal corona besmettingen toeneemt en voorlopig zal gelden voor de komende 3 weken. Almere City FC speelde dit seizoen drie competitiewedstrijden met publiek waarin geen besmetting is vast gesteld.

Voorlopig lege tribunes bij wedstrijden.
Foto: Almere City Fans

Oktober 2020

© Foto: Almere City Fans

Almere City FC maakt op 2 oktober bekend dat het de 21 jarige spits Elias Sorensen op huurbasis voor één seizoen overneemt van Newcastle United. De selectie van Almere City FC krijgt op 6 oktober voor het eerst te maken met corona. Bij één van de testen voorafgaand het duel tegen FC Den Bosch wordt bekend dat er 4 positieve gevallen zijn binnen de selectie. Later op de dag wordt ook bekend dat er besmettingen zijn bij FC Den Bosch. De ploeg uit Brabant kan niet genoeg spelers opstellen en daardoor wordt het duel afgelast. In de volgende wedstrijd op 10 oktober blijkt dat er nog 3 spelers positief testen op het coronavirus. Aangezien Almere City FC een representatief elftal op de been kan brengen wordt het duel tegen Roda JC gewoon gespeeld. Almere City FC komt binnen het minuut al 0-1 achter maar wint het duel met 2-1 van Roda JC. Door de invloed van Corona dat er voorlopig geen supporters welkom zijn in het stadion hebben alle clubs en FOX Sports gezamelijk besloten dat alle duels in de tweede periode ook live zullen worden uitgezonden. 15 oktober maakt de KNVB Bekent dat het bekerduel van Almere City FC tegen sv Scheveningen dat op 27 oktober gepland staat zal worden verplaatst naar begin december. S’avonds speelt Almere City FC in Den Bosch het inhaalduel tegen FC Den Bosch. In een teleurstellende wedstrijd komt Almere City FC niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen de plaatselijke FC. Drie dagen later reist Almere City FC af richting Zuid-Holland. In Dordrecht komt Almere City FC in de eerste helft met 2-0 achter maar weet alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen tegen de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie.

Foto: Almere City FC/Ron Baltus

Op 23 oktober organiseert Almere City FC rond de wedstrijd tegen NAC Breda een heuse Friday Night Football. Omdat er geen toeschouwers welkom zijn in het Yanmar Stadion wil de club iets doen voor de supporters. Zo wordt er voorafgaand het duel een live supporterscafe georganiseerd en zal er bij de opkomst een mooie licht- en vuurspektakel zijn. Ook zijn er gedurende wedstrijd speciale acties. Almere City FC wint uiteindelijk met 2-0 van NAC Breda dat op dat moment tweede stond. Minister Hugo de Jonge maakt op 27 oktober bekend dat de huidige maatregelen tot in december van kracht blijven. Dit betekend dat er gedurende de rest van 2020 niet meer met publiek zal worden gespeeld maar dat de wedstrijden wel doorgaan. Almere City FC reist op 30 oktober af richting de hoofdstad. Almere City FC wist in het verleden nog nooit te winnen tot vanavond. Almere City FC schoot uit de startblokken en dat resulteerde binnen 25 minuten in een 3-0 voorsprong. Uiteindelijk wordt het 1-4 in Amsterdam. De ploeg van Ole Tobiasen heeft ook het eigen clubrecord verbroken door al 11 wedstrijden op rij niet te verliezen.

November 2020

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

De maand november wordt begonnen op 5 november. Almere City FC speelt tegen Jong AZ. Voorafgaand het duel in het Yanmar Stadion ontvangt Ole Tobiasen de prijs voor de beste trainer van de eerste periode. Het duel tegen Jong AZ is een lastige voor de ploeg van hooftrainer Ole Tobiasen. Pas een kwartier voor het einde krijgt Almere City FC, Jong AZ over de knie en wint het met 2-0. Bij de 1-0 klom Ally de Aap uit een container met de inmiddels bekende uitspraak: “Stop the Count”De KNVB maakt op 13 november bekend dat Almere City FC samen met NEC de enige BVO ploegen zijn waarin getest zal worden met publiek. Wanneer deze testen plaats vinden is nog niet bekend. Op 15 november krijgt Almere City FC de eerste nederlaag van het seizoen te verduren. Tegen titelkandidaat Cambuur wordt er met maar liefst 7-2 verloren door de mannen van Ole Tobiasen.

Foto: Almere City FC / Ron Baltus

Op 18 november maakt de KNVB Bekend dat het bekertoernooi verder zal gaan zonder amateurploegen. Almere City FC moest oorspronkelijk uitkomen tegen SV Scheveningen maar is door deze maatregel automatisch geplaatst voor de volgende ronde waarin het VVV Venlo zal treffen. Almere City FC speelt op 21 november thuis tegen Go Ahead Eagles en neemt revanche van de forse nederlaag een week eerder. Almere City FC wint met 3-0 en alle doelpunten vallen uit een standaard situatie. Door de overwinning herovert Almere City FC de koppositie. Op 27 november staat de Markermeer-derby op het programma. Almere City FC kent een lastige wedstrijd aan de dijk en speelt met 2-2 gelijk tegen FC Volendam.

December 2020

Een dag voor Sinterklaas speelt Almere City FC thuis tegen Jong FC Utrecht. Ally de Aap verrast supporters thuis als Sinterklaas die hun inkopen hadden gedaan tijdens de Black Sheep Friday actie op Black Friday. Almere City FC hield ook s’avonds een traditie in stand. Want ook dit jaar wordt er niet verloren van de Domstedelingen. Jong FC Utrecht komt in de 57e minuut nog wel op 0-1 maar daarna walst Almere City FC in 10 minuten tijd over Jong FC Utrecht en wint het met 4-1.

Foto: @SimonisMaurice

Op 11 december staat het altijd beladen duel tegen Telstar op het programma. Almere City FC schiet uit de startblokken in Velsen en staat al na 10 minuten met 0-3 voor op bezoek bij Telstar. Daarna doen de mannen van Ole Tobiasen het rustig aan en zorgen dat het toch nog spannend word aan de Noordzee-kust. Uiteindelijk wint Almere City FC toch met enigszins geluk, met 2-3 van telstar. Hoewel Almere City FC de eerste ronde in het bekertoernooi mocht overslaan was het avontuur ook dit seizoen weer van korte duur. Op 16 december verliest Almere City FC roemloos met 1-4 van Eredivisionist VVV Venlo. De laatste wedstrijd van 2020 staat gepland op 21 december. Almere City FC reist af naar Eindhoven voor het duel tegen Jong PSV. De Eindhovenaren komen al vrij snel op 1-0 en Almere City FC heeft het eerste half uur veel moeite met Jong PSV. Daarna begint de ploeg te voetballen en creert het de meeste kansen. Pas in de 72e minuut komt Almere City FC op gelijke hoogte. Diep in blessuretijd in de 94e minuut komt Almere City FC op 1-2 en wint daarmee de laatste wedstrijd van 2020.

Beste trainer eerste periode
Foto: Ron Baltus/Almere City FC

Statistieken

Almere City FC kent ondanks alle corona maatregelen een uitstekend seizoen tot dusver. Nog nooit wist de ploeg als tweede de (korte) winterstop in te gaan met een tot nu toe al 40 punten na 17 duels met nog twee duels te gaan tot de helft van de competitie. In de seizoenen 2005/2006 (29), 2008/2009 (30), 2010/2011 (25) en 2012/2013 (31) kwam Almere City FC aan het eind van het seizoen niet eens aan de 40 punten. In het seizoen 2018/2019 behaalde Almere City FC 62 punten na 38 wedstrijden. Het is dan ook de verwachting dat Almere City FC dit puntenaantal gaat evenaren. Mocht Almere City FC aan het eind van het seizoen nog steeds op de 2e plaats staan betekend het dat de club rechtstreeks promoveert naar de Eredivisie.

Almere City FC kreeg dit seizoen één strafschop mee die werd benut. Uit de 13 kansrijke vrijetrappen viel er tot nu toe nog geen doelpunt. Wel wist Almere City FC al 15 doelpunten te scoren met het hoofd. Gemiddeld werd er 6 keer per wedstrijd op doel geschoten. Vier keer raakte Almere City FC de paal/lat. Micheal Woud hield in 7 wedstrijden de 0. Topscoorder is Thomas Verheydt met 10 doelpunten gevolgd door Xian Emmers met 4 doelpunten. Thomas Verheydt voegt ook zijn waarde toe als assisten koning. De spits wist al 5 assisten te geven. Gemiddeld scoort Xian Emmers elke 86 minuten gevolgd door Thomas verheydt die elke 130 minuten het doel weet te vinden.

Stand Keuken Kampioen Divisie per 31/12/20
Bron: www.keukenkampioendivisie.nl

Almere City Quiz

Wil je jou kennis testen over het jaar 2020? Doe dan nu onze Almere City Quiz en deel jou score via twitter met ons! De Quiz spelen? dat kan door HIER te klikken.

Wij wensen iedereen een gezond 2021 toe en hopen dat we snel weer naar het stadion mogen om onze favoriete ploeg te ondersteunen.