Almere City FC heeft vanavond met 1-0 verloren op bezoek bij SC Telstar. De eindstand stond al na 51 seconden op het bord. Daarna was Almere City de ploeg die wilde voetballen maar lukte het niet om te scoren.

De snelle voorsprong voor Telstar, overigens gemaakt door Kharchouch, zorgde er mede voor dat de eerste helft niet om aan te gluren was. Telstar trok met een 5-3-2/5-4-1 en soms 4-5-1 opstelling een witte muur voor de eigen goal en met de voorsprong op zak werd deze muur alleen maar steviger. Almere City zette daar een slappe eerste helft tegenover. Het elftal van Molenaar speelde met een te laag tempo om het Telstar moeilijk te maken. Het zorgde voor een saaie helft zonder verder uitgespeelde kansen aan beide kanten. Het Almeerse hoogtepunt was een knap verwoestend schot van Venema vanuit een moeilijke hoek. De doelman van Telstar kon deze met moeite keren.

Na rust pakte Almere meer het initiatief. De aanvallen hadden meer pit, een hoger tempo en waren meer doelgericht. Het is een patroon dat we dit seizoen vaker hebben gezien: een afwachtende eerste helft met een laag tempo en een tweede helft waarin Almere een aantal niveau’s hoger gaat voetballen. Het resulteerde al snel in goede gevaarlijke aanvallen. De beste kans was voor Loen, hij zag zijn schot echter gekeerd worden door de doelman.

Aan de andere kant van het veld kreeg Telstar rond de 65e minuut ook nog een kans, en wat voor één. De bal wordt vanaf links laag en strak voorgegeven, gaat aan iedereen voorbij totdat Gilmour vrij kan uithalen binnen de 16. Een enorme kans om de voorsprong te verdubbelen maar de van Norwich City FC gehuurde Schot schiet de bal hard en hoog over.

Daarna pakte Almere City het spel weer op en zette het de wil om te scoren kracht bij door Efmorfidis en Hammouti het veld in te brengen voor Hunte en Koppers. Vooral het inbrengen van Efmorfidis, die daarmee na langdurige blessureleed zijn eerste minuten van het seizoen maakte, zorgde voor meer creativiteit en drang naar voren. Hoewel City verreweg het meeste balbezit had en ook zeker aanspraak maakte op in ieder geval de gelijkmaker eindigde alle aanvallen van Almere City naast het doel of in de handen van de doelman. Van een slotoffensief was er verder ook weinig sprake. Mede doordat Telstar alle bekende trucjes uit de kast haalde om tijd te rekken en het tempo uit het spel te halen, maar vooral omdat City niet goed genoeg was.

Almere City FC verdiende niet om te verliezen, maar wil het voor een plek in de top 5 gaan (een door iedereen haalbare doelstelling geacht met deze selectie) dan moet het spel beter dan dit. Zoals eerder in dit verslag genoemd was de eerste helft weer futloos, zonder uitstraling en saai. De tweede helft was beter maar simpelweg niet goed genoeg. We hebben dit al vaker meegemaakt dit seizoen, bij Helmond, bij Excelsior, bij Jong Ajax, thuis tegen Volendam, thuis tegen Dordrecht, thuis tegen Jong AZ, thuis tegen Go Ahead Eagles. Saaie, afwachtende of ronduit slechte eerste helften zonder uitstraling en zonder uitgespeelde kansen. Gevolgd door een betere tweede helft met een hoger tempo, meer nadruk op aanvallen en het maken van een doelpunt. Vaak pakte we daar de punten mee, maar net zo vaak hebben we ook punten laten liggen. Zo ook vanavond. En daardaar staat Almere City FC met 16 punten uit 11 op de 8e plek. Zeker geen slechte plaats, maar de verwachting ligt dit seizoen nou eenmaal hoger.

Volgende week is er weer een mogelijkheid om een pot goed, leuk en attractief voetbal op de mat te leggen. Op de eigen thuismat wel te verstaan want dan komt FC Eindhoven op bezoek in het Yanmar Stadion. Tickets zijn te koop op https://tickets.almerecity.nl!