Michele Santoni die tot afgelopen dinsdag hoofdtrainer was bij Almere City FC, heeft via een open brief op Omroep Flevoland gereageerd op zijn onverwachte ontslag.

Foto: AlmereCityFans

De oefenmeester die afgelopen zomer in Almere begon aan zijn eerste klus als hoofdtrainer was verrast door het ontslag. Hij herkend zich dan ook niet in de redes die de clubleiding van Almere City gaf. Toch is dankbaar dat de club hem de kans gaf om als hoofdtrainer aan de slag te kunnen gaan.

Het seizoen begon voor Santoni nog heel goed. Het team draaide bovenin mee in de Eerste Divisie en stond zelfs even op de eerste plaats. Na de verloren wedstrijd in Volendam zakte het team steeds verder weg. De afgelopen weken had Almere City de weg naar boven weer voorzichtig gevonden. Het spel was de afgelopen weken niet super, maar toch werden van de laatste 4 wedstrijden er 3 gewonnen. Het ontslag van de trainer kwam daarom ook op een onverwacht moment.

Santoni meld verder in zijn brief trots en dankbaar te zijn naar de supporters van onze club voor de steun en het geloof in hem.

Open brief van Michele Santoni:

De emoties van teleurstelling en pijn die onlosmakelijk verbonden zijn aan een voor mij verrassend en moeilijk te accepteren ontslag overheersen op dit moment, maar ze doen niets af aan de trots die ik vanaf mijn eerste dag bij Almere City FC heb gevoeld om trainer te mogen zijn van deze mooie club.

Almere City FC is en blijft de club die mij de kans gaf om voor het eerst als hoofdtrainer aan het werk te gaan een daarmee een droom te verwezenlijken. Op sportief gebied koester het dagelijkse werk op de club, de samenwerking met spelers en collega’s en natuurlijk de uitkomst daarvan: resultaten op het veld die, zoals dat gaat bij topsport, soms positief en soms negatief waren. Het is de kunst om uit beide elementen keer op keer op basis van positiviteit een nieuwe stimulans te halen om het nóg beter te doen en voor Almere City FC op alle gebied progressie te boeken. Het was niet moeilijk dat met alle in mij zittende passie te doen, om elke dag méér dan alles te geven.

Het motto van Almere City FC past mij als gegoten en ik ben trots mede een bijdrage te hebben geleverd aan zowel het maken van stappen naar een noodzakelijk topsportklimaat binnen de club, als de ontwikkeling van meer dan een handvol spelers. Fascinerend en prikkelend was tot het laatste moment de strijd om de playoffs. Zwaar maar leerzaam was de onverwachte terugval en bijzonder de manier waarop wij uit de put zijn geklommen. Onvergetelijk was de wijze waarop supporters en vele mensen binnen de club mij in een periode van persoonlijk leed hun oprechte medeleven toonden en mij moed gaven.

Op dit moment van verse sentimenten, die bepaald worden door de wond die het ontslag in mij heeft aangebracht, is het voor mijzelf zaak mij te beheersen en niet in te gaan op de veronderstelde tekortkomingen die door de directie publiekelijk werden aangevoerd als reden voor mijn ontslag. Beter, verstandiger en eervoller is het de, in mijn ogen onterechte, kritiek niet nu met gelijke munt terug te betalen, maar mij met open vizier en met behoud van eigenwaarde én zelfkritiek te richten op wat vóór mij ligt en mijn zelfvertrouwen niet te laten ondermijnen. De vele lieve, soms ontroerende, maar altijd ondersteunende reacties die ik van velen ontving, steunen mij daarin.

Voorbij de diepe en pijnlijke teleurstelling dat de leiding van de club meende mij te moeten ontslaan wil ik de fans, de collega’s op kantoor en de mensen in de staf die mij trouw bleven, veel succes wensen in de laatste maanden van het seizoen waarin voor ‘mijn cluppie’ nog veel moois te bereiken is.

Un grande abbraccio a tutti, forza Almere City
Michele