Almere City FC heeft zich voor het eerst sinds 2018 weer eens geplaatst voor de 2e ronde van de KNVB Beker. Dat gebeurde met een dominante 2-0 overwinning op TOP Oss waardoor Almere City FC zaterdagavond weer in de koker zit bij de loting. Een altijd spannend moment waarbij ieder zijn eigen voorkeur heeft voor de club die hij wilt loten. Hoewel de 2e ronde vooralsnog altijd de eindronde was voor Almere City FC hebben we deze sinds 2005 wel al 8x gespeeld met vaak leuke affiches. Zo zijn PSV en AZ al eens op bezoek geweest, gingen we onderuit bij amateurclub Kozakken Boys en gingen we bijna een ronde verder tegen de toen nog gevestigde eredivisieclub NAC Breda. Een mooi moment dus om langs deze bekeravonturen te gaan!

2007-2008: Met zijn allen naar Heracles Almelo

Na een paar seizoenen uitgeschakeld te zijn geweest door amateurverenigingen wist Almere City FC, toen natuurlijk nog FC Omniworld, eindelijk is de eerste ronde te winnen. Maar liefst 1-8 werd het op bezoek bij Be Quick 1887. Een loting volgde en Omniworld mocht op bezoek bij de club die uit de Eerste Divisie promoveerde toen Omniworld toetrad tot het betaalde voetbal: Heracles Almelo.

Voor de supporters van FC Omniworld een mooie awayday die door veel mensen werd aangegrepen. Een bijna vol uitvak vol paars/witte vlaggen doeken en bandiries in Almelo was het resultaat.

Met spelers als Dennis Hollart, Richard Haklander en natuurlijk Sander Duits stonden er meerdere spelers op het veld die de Club van 100 zouden halen. Maar ook de voorhoede was niet mis: het jonge talent Oussama Assaidi (later onder andere Heerenveen en Liverpool) stond naast routinier Yannis Anastasiou (grieks international, Ajax). De eerste helft konden De Zwarte Schapen ook goed mee in het Polman Stadion maar na rust bleek het niveau van Heracles toch hoger te liggen. Door doelpunten van Gluscevic, Everton en Klavan werd het 3-0 voor de Heraclieden.

Het zou bijna 15 jaar duren voor we weer een wedstrijd spelen tegen de Heraclieden, maar komende vrijdag komen ze in de Keuken Kampioen Divisie op bezoek in het Yanmar Stadion.

2008-2009: NAC Breda, Welkom in de hel van Almere

Een jaar na het tripje naar Heracles Almelo wist FC Omniworld weer de volgende ronde te bereiken nadat het eerst (na strafschoppen) wist af te rekenen met Helmond Sport. Uit de koker kwam dit keer NAC Breda. Hoewel het nog niet eens zo lang geleden is en NAC inmiddels genoegen moet nemen met een bescheiden plek in de Keuken Kampioen Divisie was de club uit Breda in die tijd succesvol in de eredivisie. Zo eindigde zij het seizoen hiervoor op een knappe 3e plaats. Met bekende spelers als Jell ten Rouwelaar, Rob Penders, Kees Kwakman en Matthew Amoah maakte NAC de reis naar Almere, wat zeg ik, De Hel van Almere.

Bij de eerste keer dat er een eredivisieclub naar Almere komt moesten de supporters van F1 en E2 natuurlijk ook laten zien wat ze waard zijn. Samen werd er gewerkt aan een doek dat de complete E en F tribune aan de lange zijde, ook wel bekend als de fietsenstalling, moest bedekken. “Welkom In De Hel Van Almere” prijkte bij de opkomst langs het veld en dat werd het bijna voor de gasten uit Breda. Ergens klein verstopt op het doekje stond ook “CL 2022”. Helaas moeten we inmiddels constateren dat dat net niet is gelukt.

Onder leiding van Peter Boeve, met nog altijd de routiniers Hollart, Duits en Haklander op het veld en aangevuld met spelers als Zeefuik, Tayeb en Kappenberg, speelde FC Omniworld een goede pot tegen het toen hooggeklasseerde NAC. Doelpunten maken bleek echter het euvel deze wedstrijd. Het zag er dan ook naar uit dat iedereen in het uitverkochte Mitsubishi Forklift Stadion kon blijven zitten/staan voor de verlenging. Tot Matthew Amoah ver in blessuretijd een, in onze ogen natuurlijk onterechte, vrije trap net over de lijn wist te prikken.

Het was een mooie bekeravond waar het Almeerse elftal meer had verdiend, dat kwam toenmalige NAC trainer Robert Maaskant ook nog vertellen in de kantine. Daar bood hij aan de aanwezige Omniworld supporters zijn excuses aan voor het stelen van de overwinning. Maaskant zou met zijn mannen nog tot de halve finale geraken.

2011-2012: Eruit tegen FC Eindhoven

Na een 0-2 overwinning op amateurclub SV Argon was het in 2011 weer eens tijd om de koker in te gaan voor de tweede ronde. In het seizoen nadat Almere City FC eigenlijk was gedegradeerd uit de Jupiler League (maar door het faillissement van RBC nog mee mocht blijven doen) was het mede Jupiler League club FC Eindhoven dat aan Almere City FC werd gekoppeld. Geen grotere eredivisieclub dit keer dus maar een club waar Almere City FC zich prima aan kon meten en waar wellicht de derde ronde in het verschiet zou liggen.

Ondanks dat er hard werd gewerkt door spelers als Mikhail Rosheuvel, Paul de Lange, Dion Malone, Cees Toet en Erwin Friebel bleek het FC Eindhoven van Ernerst Faber toch een te grote horde voor Almere City FC. In een wedstrijd waar voor Almere City FC de bal had en veelvuldig voor het doel kwam waren het persoonlijke fouten die Almere de das om deden. Serhat Koc en Jelle van Kruijssen scoorde voor de gasten, Dion Malone maakte het nog wel spannend maar het mocht niet meer baten.

2014-2015: Vol erop tegen PSV Eindhoven

Waar Almere City FC bij de vorige tweede ronde wedstrijd in een dal zat is er in de paar seizoenen daarna een hoop veranderd. Er is rustig gebouwd aan een stabiel Almere City dat de weg naar boven had gevonden in de Jupiler League. Een hecht elftal liet dat al zien in de eerste ronde waar het Eredivisieclub ADO Den Haag wist te verslaan na een idiote strafschoppen serie Almere City FC wist de 1e strafschop en de laatste strafschop te scoren. De rest, inclusief alle strafschoppen van ADO, werden toen gemist. En dus zaten we op de zaterdagavond met gezonde spanning te kijken welke club eruit de loting tevoorschijn zou komen. Het werd een top 3 club: PSV Eindhoven mocht zich opmaken voor een bezoek aan de polder.

Voor de supporters natuurlijk een prachtig affiche, het is altijd leuk als één van de grote drie op visite komt. De wedstrijd was dan natuurlijk ook uitverkocht. Ook nu was er weer een mooi doek over de E en F tribune, helaas hebben er geen foto’s van kunnen vinden dit keer.

PSV trainer Philip Cocu gaf een aantal van zijn spelers (Luuk de Jong, Georginio Wijnaldum, Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma) rust maar kwam toch met een goed elftal het veld op. Almere City FC speelde zoals we gewend waren onder Fred Grim: Hoog, heel hoog. Het aanvallende spel vol werklust dat we gewend waren van spelers als Agil Etemadi, Vincent Janssen, Jerge Hoefdraad, Tim Receveur, Cees Toet, Ricardo Kip en Paul Quasten. Het maakte het PSV moeilijk, maar toch kwamen zij al snel op 0-1 door een goal van Luciano Narsingh. Het werd voor Almere City, dat het PSV op de schenen legde in de eerste helft, een teken nog meer bij te zetten. Het aanvallende spel werd vlak voor rust beloond: Sander Keller schoot de gelijkmaker binnen. Voor Philip Cocu kwam de rust op een goed moment en was ook duidelijk dat hij meer moest brengen om de volgende ronde te halen. We waren er niet bij, maar een donderspeech zal het zijn geweest in de kleedkamer van PSV en ook Georginio Wijnaldum en Luuk de Jong moesten gaan spelen om Almere City op de knieen te krijgen. In alle eerlijkheid lukte dat daarna ook eenvoudig. Almere City wilde wel, maar was niet meer opgewassen tegen de topclub. Het werd uiteindelijk 1-5 na 2 doelpunten van Wijnaldum en nog eens 2 van Locadia. Nog een leuk feitje: Almeerder Steven Bergwijn, die zijn voetbaljeugd begon bij ASC Waterwijk, maakte in deze wedstrijd in zijn eigen stad zijn betaald voetbal debuut voor PSV.

2015-2016: Kansloos tegen FC Den Bosch

Waar Almere City vorige keer in de lift zat onder Fred Grim, voor het eerst werd er zelfs een periodetitel gewonnen, was het een jaar later een heel ander verhaal. In de eerste ronde werd er gewonnen bij EVV met 0-3 en toen FC Den Bosch uit de koker kwam voor de tweede ronde zat er zelfs een kans in om voor het eerst door te gaan naar de 3e ronde.

Niks bleek minder waar. Almere City zat in een malaise onder trainer Maarten Stekelenburg. In de competitie ging het slecht en ook voor FC Den Bosch werd het een makkelijke avond in Almere. Waar bekeravonden altijd iets unieks hebben en vaak, ongeacht het resultaat, een mooie avond worden was het dit keer het tegenovergestelde. Doordat we FC Den Bosch al jaren tegenkomen in de competitie was het geen aansprekende tegenstander en daar kwam het slechte voetbal onder Stekelenburg nog bij. Het werd eenvoudig 0-3 voor de gasten maar de avond zal vooral in het teken staan van de supporters die tijdens de wedstrijd om het vertrek van de trainer schreeuwde.

2016-2017: Vol uitvak in Volendam

Hoe anders was de bekeravond een seizoen later. Nadat eerst amateurclub Rijnsburgse Boys met 0-2 werd verslagen gingen we in de 2e ronde op bezoek bij FC Volendam. Een tegenstander waar Almere City FC iets mee heeft opgebouwd in alle jaren, een wedstrijd die tegen die tijd al was omgedoopt tot de Markermeerderby. Maar ook een plek waar we maar zelden wisten te winnen.

De club en supporters pakte dit bekeraffiche dan ook met beide handen aan om het tij te keren in het vissersdorp. Met een stoet aan bussen gingen de supporters massaal naar Volendam om daar het Almere City van Jack de Gier te steunen in een vol uitvak.

Met Damon Mirani, Soufyan Ahannach, Tom Overtoom en Kees van Buuren op het veld ging Almere City er vol voor. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd met grote kansen heen en weer maar het bleef wonderbaarlijk 0-0. Wat de beker zo mooi maakt, verlenging! En daar komt Almere City op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Kaj Ramsteijn. Direct erna werd er kort gerust voordat de verlenging werd hervat en meteen maakte Kees Kwakman, die we eerder met NAC al tegenkwamen in de beker, de 1-1. Voor Almere City duurde de 120 minuten te lang en konden ze de wedstrijd niet meer belopen. Steltenpool kon dan ook nog 2-1 maken voor Volendam waardoor zij doorgingen naar de volgende ronde.

Zo dichtbij de 3e ronde zijn we nog nooit geweest en het was ook zeker een mooie bekeravond. Zo gaf Volendammer Jack Tuyp nog toe dat het soms voelde als een uitwedstrijd met het volle uitvak van Almere City dat zich voor 100% gaf om de spelers te steunen.

Foto: Almere City FC / Ron Baltus

2017-2018: Uitverkocht huis tegen AZ Alkmaar

Na al een mooie bekerwedstrijd in Oss, 0-2, plaatste Almere City zich in 2017 wederom voor de tweede ronde. Iedereen die een mooie eredivisieclub op bezoek wilde hebben werd op zijn wenken bediend met het loten van AZ Alkmaar.

Ook nu was het stadion uitverkocht en bereidde de supporters mooie acties voor. Er was een corteo naar het stadion, hingen er meerdere bekerdoeken verspreid door het stadion en zagen ze op Vak D even niks meer door verschillende rookpotten. De massale steun maakte het een bekeravond waar je alleen maar van kan genieten.

AZ trad aan met het sterkste elftal dat ze op dat moment hadden. Bizot, Weghorst, Van Overeem, Jahanbakhsh, Midtsjo, Til. Allemaal maakte ze hun opwachting in het Yanmar Stadion. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we dan ook compleet kansloos waren op het veld. Mede door een rode kaart voor Kees van Buuren werd het 0-4 voor de gasten uit Alkmaar, maar het volle stadion en steun van alle supporters maakte het een avond zoals je die wil zien in de beker.

2018-2019: Met schaamrood op de kaken eraf bij Kozakken Boys

Thuis winnen van FC Dordrecht, dat was er voor nodig om voor de 5e keer op rij de tweede ronde te bereiken in 2018. Dat lukte met een 1-0 overwinning en dus mochten we weer loten. Kozakken Boys rolde eruit en dus mochten we voor het eerst in de tweede ronde op bezoek bij een amateurclub.

Persoonlijk vind ik uitwedstrijden naar amateurclubs één van de mooiste dingen van de KNVB Beker. Het zijn plekken waar je verder nooit komt en voor die clubs is het vaak de wedstrijd van het jaar. Wat je echter ook vaker ziet is dat betaald voetbal clubs het dan niet kunnen opbrengen tegen met passie en werklust strijdend amateurs.

Ook deze wedstrijd ging met dat verhaal de boeken in. In de regen op sportpark De Zwaaier wist Almere City geen bal te raken en zakte het elftal van Michele Santoni door de ondergrens. De 1-0 viel al snel en pas 10 minuten voor tijd wist Stijn Meijer voor Almere City gelijk te maken. Het mocht niet baten want diep in blessure tijd kreeg Kozakken Boys waar het recht op had: de volle winst. Daar gingen wel weer de nodige fouten van Almere City aan vooraf maar het was El Azzouti die in de slotseconde de winnende maakte en het feest in Werkendam compleet maakte. Almere City liet in geen enkel opzicht zien als profclub boven de amateurvereniging te staan en ging met schaamrood op de kaken weer terug naar Almere in wat verder toch al een moeizaam seizoen was.

Bonus: VVV Venlo

Stiekem is er nog een 9e keer dat Almere City FC in de tweede ronde heeft gespeeld. Deze was in het seizoen 2020-2021. Almere City FC zou in dat seizoen op bezoek moeten bij SVV Scheveningen maar vanwege corona maatregelen werd deze wedstrijd meerdere malen afgelast. Doordat door de maatregelen alleen betaald voetbal nog mocht worden gespeeld haalde de KNVB alle amateurverenigingen uit de beker. Zo ging Almere City automatisch een ronde verder, waar het kansloos (1-4) onderuit ging in eigen huis tegen VVV Venlo. Maar omdat er toch geen publiek aanwezig mocht zijn en het rare verloop van deze beker nemen we dat seizoen niet volledig mee in dit rijtje.

Op welke club hoop jij?

Zoals je hebt kunnen lezen in dit overzicht heeft de 2e ronde van de KNVB Beker al een aantal mooie bekeravonden opgeleverd. Zaterdagavond vind de loting plaats en weten wat ons dit seizoen te wachten staat. Wordt het een eredivisieclub? Of misschien weer op bezoek bij een amateurvereniging? Verschillende supporters hebben verschillende voorkeuren. Wat het ook word, het biedt weer een kans op een avond vol beker herinneringen!