Almere City heeft vanmiddag goed laten zien waar het naartoe wil. Het had vrijwel de hele wedstrijd de controle in eigen tegen de reserves van Ajax. Toch ontbrak het op het einde toch net aan de eindpass of een goed schot om de winst binnen te slepen, het bleef bij 1-1. Aan Almeerse kant was het Jacobs die de bal hard het doel in wist te koppen.

De reserves van Ajax, het klinkt wellicht dat Ajax met een slecht jeugd elftal aantrad maar met onder andere spelers als Pasveer, Schuurs, Brobbey, Klaiber, Bassey, Conceicao, Unuvar, Brobbey en Daramy een elftal dat niet alleen veel geld gekost heeft (Ajax heeft alleen al aan Bassey, Brobbey en Conceicao zo’n 45 miljoen euro uitgegeven) maar ook een elftal dat makkelijk in de Eredivisie mee kan. Een elftal met ervaring en grote talenten. Toch trok Almere City zijn eigen plan. Er werd goed druk gezet, compact en rustig verdedigt en de weg naar voren werd snel gevonden als de bal was veroverd.

Almere City oogde dan ook gevaarlijker dan de gasten uit Amsterdam. Het kwam in de eerste helft regelmatig tot de het doelgebied van Ajax. Maar het was toch vaak net te langzaam of te slordig om echt gevaarlijk te worden. De Almeerse aanvallen eindigde te vaak met een schot van afstand. Op zich niet verkeerd om het van afstand te proberen, maar verreweg de meeste schoten waren te slap en recht in de handen van Pasveer om de ervaren doelman nerveus te maken. Ook merkte je dat de handelingssnelheid van de verdediging van Ajax hoger lag dan dat van Almere City. Daardoor lukte het, met Bassey voorop in de strijd, vaak om aanvallen van Almere in de kiem te smoren. Daar zie je dan toch het verschil tussen een club uit de Keuken Kampioen Divisie en een club dat meestrijd in de Champions League. Het is het niveau waar zo’n beetje alle spelers in Nederland naartoe willen groeien en dus een mooie uitdaging voor de spelers van Almere City. Het lukte Wildeboer na goed druk zetten wel om een keer oog in oog te komen met Pasveer, de doelman kwam echter goed uit zijn doel en wist met een tackle de bal te ontfrutselen voor Wildeboer de bal een leeg doel in kon werken.

Ajax kon daartegenover eigenlijk niks creëren in de eerste helft maar kon toch de openingsgoal scoren. Een slechte uittrap van Bakker gaat richting een plek op de eigen helft waar alleen een Ajacied te vinden is. Via een carambole komt de bal ook nog eens voor de voeten van Brobbey die zo door kan lopen naar Bakker. De spits, die bij zijn laatste balcontact in het Yanmar Stadion de bal via een penalty de hoge ring op schoot, faalde niet en kon rustig afronden. Een onverdiende afspiegeling van de wedstrijd maar ook in de competitie gaan dit soort fouten afgestraft worden.

Desalniettemin was het spel van Almere City prima te noemen en leek het na rust gretig om de gelijkmaker te forceren. Dat lukte al bijna via een goede aanval die eindigde op het hoofd van mee opgekomen rechtsback Akujobi. Zijn kopbal werd echter nog door Bassey weg gewerkt maar het bleek een flinke waarschuwing naar Ajax dat de gelijkmaker niet lang op zich zou laten wachten. Uit de hoekschop die volgde was het namelijk Jacobs die de bal snoeihard het doel in kon koppen en daarmee zijn eerste goal in Almeerse dienst mocht maken. De goal kwam uit een duidelijk geoefende hoekschop variant waarbij Alhaft de bal de 16 indraait naar de tweede paal. Deze was perfect waardoor Jacobs de 1-1 alleen maar naar binnen hoefde te koppen. Een spelhervatting uit het boekje. Ook na de 1-1 bleef Almere City het betere van het spel houden maar was het nog wel even billen knijpen toen Conceição het in de 16 meter van Almere het op zijn heupen kreeg. De technisch behendige speler draait zich langs verschillende spelers en perst er op het laatste moment nog een puntertje uit. Gelukkig voor City gaat deze via de buitenkant van de paal achter de zijlijn.

Almere zocht nog wel het doel van Ajax op om de winnende treffer te maken maar kwam wederom niet veel verder meer dan een aantal afstandsschoten, waarvan het schot van Resink het gevaarlijkste was. Gescoord werd er dan ook niet meer maar belangrijker was een moment op het middenveld met nog zo’n 10 minuten te spelen. Mattoir wil er vandoor met de bal maar word hard onderuit getackeld door Fitz-Jim. De belachelijke tackle van de Ajacied was niet alleen hard op een onnodige plek (net over de middenlijn), maar ook nog eens veel te laat en vol op de man. De frustratie zat blijkbaar net zo hoog bij Ajax als dat het zaterdagavond zat tijdens de Johan Cruijff schaal. Net zo belachelijk was scheidsrechter Perez die er slechts een gele kaart voor gaf. Mattoir moest na de tackle het veld verlaten met een enkelblessure, het is te hopen dat de blessure niet te ernstig is. De buitenspeler zag er namelijk goed uit deze wedstrijd en kunnen we goed gebruiken wanneer we vanaf vrijdag weer voor de punten gaan spelen.

Ook opvallend was overigens het missen van Limbombe en Hilterman op het wedstrijdformulier. Beide spelers zijn (licht) geblesseerd en konden vandaag niet meedoen.

Al met al heeft Almere City met deze wedstrijd een goede voorbereiding afgesloten met een wedstrijd waar op de tribune veelvuldig het gevoel naar boven kwam dat er vertrouwen is in een goed seizoen. Dat seizoen begint aankomende vrijdagavond om 20:00 in Venlo. Het uitvak opent zich dan ook weer voor Almeerse supporters. Wil je erbij zijn? Dat kan met de bus of met de auto, koop je kaartje op tickets.almerecity.nl en we zien elkaar vrijdag!