Het is altijd een gevoelige discussie: Shoppen naar jonge jeugdspelers bij andere clubs. Vaak lees je in de media dat er jonge spelers door buitenlandse clubs weggehaald worden bij Ajax, Feyenoord en PSV. Bijvoorbeeld een Fosu-Mensah die in 2014 door Manchester United van Ajax naar Engeland gehaald werd. Maar ook Mink Peeters, vorig jaar nog op huurbasis spelend in Almere, vertrok al op jonge leeftijd van Ajax naar Real Madrid. Het aantrekken van steeds jongere spelers door grootmachten in het buitenland is een hekelpunt voor opleidingclubs als Ajax. Het probleem eindigt echter niet bij de grootmachten. Ook de grote clubs in Nederland doen hier aan mee en halen eveneens jonge spelers bij andere clubs op. Voetbal Primeur bracht de nederlandse handel in jeugdspelers van de afgelopen jaren in kaart.

Daaruit blijkt dat Almere City FC in de top 3 staat van clubs waar Ajax, PSV en Feyenoord hun jeugdspelers vandaan halen. In de afgelopen jaren vertrokken er maar liefst 10 jeugdspelers naar Ajax en PSV. 8 daarvan streken neer op De Toekomst in Amsterdam. 2 andere gingen naar De Herdgang in Eindhoven. Hoewel de handel in jeugdspelers vaak als iets negatiefs wordt gezien is dit wel een bewijs dat de Almeerse Football Academy hoog aangeschreven staat en flinke stappen maakt. Het laat bijvoorbeeld de jeugdopleiding van AZ en Utrecht achter zich.

Kiki Mettendaf, Nordin Musampa, Enrico Hernandez, Abdelghani El Bachir, Niciano Omzigtig, Reda Boultam, Jurgen Ekkelenkamp en Azor Matusiwa maakte allemaal de overstap van de jeugdopleiding van Almere City FC naar Ajax. Djenairo Daniels en Nawaaz Landfeld gingen naar PSV.

Azor Matusiwa (op huurbasis naar De Graafschap en broertje van oud FC Omniworld spits Diangi Matusiwa) en Jurgen Ekkelenkamp (Eerste elftal Ajax) hebben inmiddels al minuten gemaakt in de Eredivisie.

Overzicht van aanwas jeugdspelers naar de Top 3
Foto: VoetbalPrimeur