Bij de laatste uitwedstrijd voor de winterstop wist Almere City FC eindelijk een overwinning buiten huis te boeken. Dat gebeurde in Nijmegen tegen N.E.C., wonderbaarlijk genoeg een plek waar nog nooit een puntje werd meegenomen. Toch stond er aan het einde van de wedstrijd een 2-3 op het scorebord waarmee het uitsyndroom van dit seizoen aan flarden werd geschoten.

De wedstrijd kwam maar moeizaam op gang, Almere City komt niet in de buurt van het doel van N.E.C. en de Nijmegenaren zelf stuiten vooral op Smits en Balker. Pas na 20 minuten komen we dan ook de eerste grote kans tegen. Een lange bal vanuit de Nijmeegse eigen helft valt over de verdediging heen, de rappe Okita pakt hem op en ziet Smits zijn doel uit stormen. De aanvaller besluit de bal over de doelman heen te lobben en ziet hem via de bovenkant van de lat over stuiteren. Niet veel later gaat Almere City FC aan de hand van Efmorfidis voor het eerst naar voren en direct is het raak. Efmorfidis krijgt de ruimte om van een afstand uit te halen. De bal lijkt houdbaar maar er zit nog een zwabber aan waardoor doelman Branderhorst verkeerd staat. Via het been van de doelman gaat de bal zo het doel in. 1 kans en meteen een doelpunt. Daarna is het weer N.E.C. dat aanvalt. Het krijgt via Romeny en Overtoom ook kansen, maar de eerstgenoemde maait vol over de bal heen wanneer hij een vrije schietkans krijgt in de 16 en Overtoom ziet zijn afstandsschot gepareerd worden door Smits. Aan de andere kant krijgen we dan weer een lesje efficiรซntie van de Almeerse aanval. Efmorfidis stuurt Kip diep met een perfecte steekpass. Kip neemt de bal aan en schuift hem vervolgens achter de doelman voor een 0-2 voorsprong. En dat uit 2 kansen. Hier bleef het vervolgens ook bij in de eerste helft.

Na rust verwacht iedereen een getergt N.E.C. dat volle bak vooruit wilt en de achterstand goed wil maken. Hoewel het een klein kwartier duurt voordat ze gevaarlijk zouden worden kwam de Nijmeegse storm uiteindelijk wel op gang. In de 65e minuut kwam dan ook de gelijkmaker. Een aanval over links lokt doelman Smits zijn doel uit, Balker wil vervolgens de strakke voorzet eruit halen maar ziet dat zijn poging ervoor zorgt dat de bal het doel in gaat. Een eigen doelpunt van Balker, maar achter hem stond Romeny al klaar hem er in te tikken als Balker niks had gedaan. Al met al dus 1-2 en dan weet je dat N.E.C. in “De Bloedkuul” met al het vertrouwen en het publiek erachter direct door knalt voor de 2-2. Die viel niet veel later in de 71e minuut. Oud Almere City speler Kvida kopt de bal uit een corner prima binnen voor de gelijkmaker. Almere City FC leek klaar voor de genadeklap, al helemaal omdat we dit seizoen vooral bij uitwedstrijden zagen dat de koppen van de spelers gingen hangen. Niks bleek echter minder waar en vooral op dit moment zag je de stappen die de ploeg de afgelopen tijd aan het maken is. Niks geen kopjes laten hangen maar gewoon weer aanvallen. En zo lag in minder dan 60 seconde de 2-3 er al weer in. Waar heel N.E.C. nog feest viert voor de gelijkmaker bedient Loen Verheydt met een vroege voorzet. Al vallend kopt de spits de bal in het hoekje.

Direct weer een voorsprong dus en een flinke mentale tik voor N.E.C. waardoor de storm in รฉรฉn klap stil kwam te liggen. N.E.C. probeerde hierna nog wel maar Almere City had de grootste kansen om er 2-4 van te maken. Venema ziet een schot van dichtbij gekeerd worden door Branderhorst, waar hij hem beter af had kunnen geven op de geheel vrij staande Hunte. Ook Loen is nog erg dichtbij een treffer. Na een hoekschop combineert Almere City met een mooie aanval door de verdediging van N.E.C. en wordt een strakke lage voorzet op slechts een meter van de goal door Loen vol op de paal gegleden. In de dying seconds kreeg N.E.C. dan nog รฉรฉn grote mogelijkheid. Kvida is inmiddels mee naar voren gegaan en kan de bal wederom inkoppen. Met een uiterste inspanning laat Smits zich echter weer zien en kan die de bal nog net naast het doel tikken. Daarna fluit de scheidsrechter af en is de eerste overwinning in Nijmegen en de eerste uitoverwinning van dit seizoen een feit.

Gezien de kansenverhouding had N.E.C. wellicht meer verdient maar Almere City FC maakte hun kansen goed af en speelde ook als een team. Uitblinkers waren Smits en Balker die achterin samen met de rest van de verdediging bleven knokken en veel gevaarlijke situaties ongedaan maakte. Daarnaast zag je dat spelers duidelijk meer met elkaar praatte, gaven elkaar aanwijzingen en lieten zich niet gek maken door een geirriteerd en gehaast Nijmegen. Ook zag je het laatste kwartier voor rust en na de 2-3 een Almere City met vertrouwen en durf. Een aantal mooie zichtbare stappen die de ploeg maakt. Ook op de ranglijst is er nu een stap gemaakt, naar de 9e positie. Volgende week volgt de laatste wedstrijd voor de winterstop. Roda JC komt dan op bezoek in het Yanmar Stadion. Dit is tevens de eerste wedstrijd in de 3e periode. Tickets voor dit duel zijn verkrijgbaar op https://tickets.almerecity.nl, tot dan!