Almere City FC heeft gisteravond dit seizoen voor het eerst verloren in de Keuken Kampioen Divisie. Op sportpark De Toekomst werd het 3-2 voor Jong Ajax na een absoluut krankzinnige slotfase die niemand had kunnen bedenken.

Tot aan die slotfase had Almere City de wedstrijd redelijk goed onder controle. Molenaar stuurde zijn mannen het veld in met behoorlijk verdedigende intenties in plaats van naïef aanvallen. Wanneer Ajax de bal had zakte Almere City terug en formeerde de spelers 1 groot blok gedisciplineerd blok voor de goal. Wanneer Almere dan de bal veroverde werd er snel omgeschakeld en gingen Harrison, Goselink, Hunte en vaak ook Kip en Loen direct naar voren om gevaar te stichten voor de goal van Jong Ajax. Het zorgde in de eerste 23 minuten voor weinig grote kansen, al had Blackson de 1-0 al wel op de schoenen. Zijn inzet werd echter gekeerd door de doelman van Jong Ajax. In de 29e minuut had dezelfde doelman geen antwoord op een fraaie goal van Harrison. Hunte speelt de spits aan, Harrison neemt de bal in de draai meen en schiet onberispelijk de 0-1 binnen. Dat werd ook meteen de ruststand.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Jong Ajax had veel de bal, maar de grootste kansen zijn voor Almere City FC. Zo kon Hunte in de 50e minuut bijna de 0-2 op het scorebord zetten met een stiftje over doelman Kotarski heen. Die kon de bal nog maar net op de lat tikken. Ook Balker en Goselink waren dichtbij de 0-2, uit een hoekschop werd de inzet van Balker op de lijn gekeerd en Goselink knalde de bal met een heerlijke pegel vol tegen de lat. Aan de andere kant stonden daar een omhaal van Ekkelenkamp (naast) en een slappe kopbal van dezelfde ajacied tegenover.

Inmiddels spoelen we door tot de 85e minuut, staat Almere City met 0-1 voor en hebben Kaandorp en Venema inmiddels de voetbalschoenen aangetrokken en Harrison en Hunte vervangen. 5 minuten voor tijd dus en ineens waren er 2 grote kansen voor Ajax. Maar Smits laat zien een prima doelman te zijn en keert beide inzetten van dichtbij. Het bleken achteraf waarschuwingen te zijn want 2 minuten later kwam de gelijkmaker toch. Na een hoop gefrommel in de 16 komt de bal bij Traore terecht. Hij kan vrij uithalen op een paar meter van de goal en dus is Smits toch verslagen. De gelijkmaker was extra zuur omdat Jong Ajax inmiddels met 10 man speelde nadat Kemper omver werd geschoten en niet meer verder kon.

De 1-1 schudde de aanvallers Almere City wakker en de mannen van Molenaar gingen vol voor de winnende treffer. Kaandorp en Venema kregen beide een enorme mogelijkheid om de treffer te maken maar faalde beide 1 op 1 met Kotarski. In de 92e minuut hielp een verdediger van Ajax een handje door de bal kwijt te raken op de middenlijn. Venema pikt de bal op en de weg naar de goal ligt volledig open. Dit maal wacht hij geduldig om te zien wat Kotarski doet en faalt de goalgetter niet. 1-2! en daarmee de, verdiende, voorsprong. Nog geen minuut later wordt Noa Lang echter niet gedekt en kan het talent van Ajax uithalen op zo’n 20 meter. 4 spelers van Ajax staan buitenspel bij het schot, maar doen niet mee aan het spel en het schot vliegt zo langs Smits het doel in. 2-2. Wanneer Jong Ajax dit doelpunt aan het vieren is wil Almere City snel de aftrap weer nemen. Dit fluit de scheidsrechter echter af, terwijl Ajax gewoon met hun hele elftal op de eigen helft staat. Venema wil de bal ophalen bij de verdediger van Ajax die aan het tijdrekken is door de bal niet terug te brengen naar de middenstip. Wanneer de verdediger de bal weggooit geeft Venema hem een duw. Iets wat vrijwel elke wedstrijd gebeurt, dit keer vond scheidsrechter Cantineau het echter voldoende voor een directe rode kaart. En zo maakte Venema zijn debuut voor Almere, schoot hij de 1-2 erin en ging hij er (onbegrijpelijk) vanaf met een rode kaart. De spelers van Almere City waren hierna helemaal gedesillusioneerd en in de 96e minuut viel dan ook nog eens de 3-2. Ekkelenkamp schoot het winnende doelpunt binnen, waarna de scheidsrechter ook direct affloot.

Een enorm zure domper, waar Almere City FC tot de 87e minuut de wedstrijd prima in handen had en op weg was naar de 3 punten. Ook na de 1-1 werd de wedstrijd weer naar Almeerse hand getrokken en toch staat Jong Ajax tegen de verhoudingen in feest te vieren na het laatste fluitsignaal. Maar uiteraard had Almere City de 0-1 zo vlak voor tijd al niet weg mogen geven. Laat staan de 1-2 , al helemaal niet tegen 10 man. Hopelijk wordt de rode kaart van Venema geseponeerd door de KNVB, deze was namelijk wel erg overdreven en had prima met geel kunnen worden afgedaan.

Wel goed om te zien dat Almere City de betere ploeg was op De Toekomst, daarmee laat Molenaar zien dat zijn ploeg stappen aan het maken is. Met de inzet en discipline die grotendeels werd getoond zijn er ook grote pluspunten te noemen deze avond en pakken we deze ook mee naar volgende week. Dan speelt Almere City FC thuis tegen FC Volendam. Let op! Deze wedstrijd wordt op zondagmiddag om 16:45 gespeeld in het Yanmar Stadion.