De KNVB heeft vandaag het protocol bekend gemaakt dat gehandhaafd zal worden bij wedstrijden in het betaald voetbal in Nederland. Het gehele protocol telt zo’n 80 pagina’s, maar in dit artikel gaan we de belangrijkste punten langs.

Geen uitsupporters

De afgelopen seizoenen groeide de uitsupportersaantallen bij Almere City behoorlijk. Mooie uitwedstrijden als die in Volendam, bij De Graafschap, Cambuur of zelfs in het diepe zuiden bij Roda JC zijn steevast goed voor een mooi aantal supporters dat meegaat om de club te supporten. Helaas zit dit er de komende tijd niet in. Er zullen voorlopig geen supporters van de uitspelende club welkom zijn bij de wedstrijden, dat hebben burgermeesters en politie aangegeven. Het is nog niet bekend wanneer uitsupporters wel weer welkom zullen zijn.

Dit betekend wel dat thuisclubs het uitvak kunnen gebruiken om meer thuissupporters te plaatsen.

Spreekkoren en zingen verboden, handhaving niet duidelijk

Premier Mark Rutte maakte eind juni bekend dat spreekkoren en zingen niet zijn toegestaan op de tribunes. Dit komt omdat uit onderzoeken is gebleken dat zingen tot meer verspreiding van het Coronavirus zorgt. Al snel werd echter duidelijk dat handhaving hierop lastig gaat worden en ook in dit protocol staat daar alleen over dat de KNVB pas kort voor de start van het seizoen duidelijkheid geeft over de toepassing en handhaving van dit verbod.

Geen mondkapjes en geen limiet op aantal toeschouwers, zolang afstand gewaarborgd is

Er is geen limiet gesteld op het aantal toeschouwers dat bij een wedstrijd aanwezig mag zijn. Zolang alle regels maar gevolgd kunnen worden. Dat betekend voornamelijk dat er 1.5 meter afstand gehouden moet worden tussen verschillende huishoudens. Supporters onder de 18 jaar hoeven zicht onderling niet aan de afstand te houden. Dit zorgt er ook voor dat je het stadion wellicht meer kan vullen dan verwacht. De KNVB schrijft dat ze verwachten dat een stadion tussen de 20 en 40% gevuld kan worden.

Mondkapjes zullen niet verplicht zijn, niet bij supporters en ook niet bij spelers op de reservebank. Wel moeten spelers buiten het veld rekening houden met 1.5 meter afstand. Dit geldt ook in de kleedkamer en wandelgangen. Zo zullen teams bijvoorbeeld niet tegelijk het veld gaan betreden en zal er geen mixed zone (de plek waar pers en spelers elkaar ontmoeten) meer zijn. Op het veld geldt die regel niet en is onderling contact ook toegestaan.

Overigens staat in het protocol ook dat het verplicht stellen van het dragen van beschermende middelen (onder andere mondkapjes) overwogen zou kunnen worden als dit de maximale veilige stadioncapaciteit kan verhogen.

Tickets op naam

Een ticket voor een betaald voetbalwedstrijd zal gekoppeld moeten worden aan de naam van de supporter en het ook het vak , rij en stoelnummer waar deze persoon in het stadion zit. De GGD kan met deze informatie bron- en contactonderzoek houden als één van de supporters besmet blijkt te zijn geraakt. Hoe dit gaat werken op stavakken, zoals Vak C3 en Vak D in het Yanmar Stadion, is nog niet bekend.

Checkgesprek bij betreden stadion

Als laatste zal er een checkgesprekje met elke supporter plaatsvinden bij het betreden van het stadion. In dit gesprek, dat ook al in de horeca plaats moet vinden, moeten supporters bevestigen dat ze geen symptomen van het virus hebben.

De vragen die gesteld moeten worden zijn (voorlopig):

  1. Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak?
  2. Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
  4. Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
  5. Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Mogelijk betreden met tijdvakken, grotere tassen niet meer toegestaan

Om te zorgen dat de instroom van supporters goed verloopt beveelt de KNVB tijdvakken aan. Dit zorgt ervoor dat er niet een piekmoment kan optreden bij de ingang waar supporters zich niet meer aan de regels kunnen houden. Deze aanbeveling geldt ook voor het verlaten van het stadion. Waar de KNVB het “first-in first*out” principe aanbeveelt, wat inhoudt dat supporters die als eerste naar binnen moesten ook als eerste naar buiten mogen. Het is aan de clubs of ze deze aanbeveling zullen gebruiken.

Tassen groter dan A4 formaat zullen de komende tijd niet toegestaand zijn in een stadion. Dit verbod komt om de veiligheidscontrolers te versnellen en daardoor minder rijvorming bij het betreden van het stadion.

Daarmee hebben we de belangrijkste regels in het protocol genoemd. De komende weken zal er echter nog meer duidelijk worden over hoe de voetbalwedstrijden er de komende tijd uit gaan zien in Nederland.

Het Yanmar Stadion is door de KNVB gekozen als één van de locaties waar ze tijdens de voorbereiding wedstrijden met supporters gaan testen. Bij deze wedstrijden zal het protocol hoogstwaarschijnlijk dan ook gevolgd gaan worden. Almere City FC speelt dan ook vrijwel alle oefenduels deze zomer in eigen huis.

Met het protocol is er meer duidelijkheid over hoe een avondje Almere City er in Coronatijd uit gaat zien, al heeft de KNVB ook benadrukt dat het protocol zich door kan ontwikkelen. Het seizoen zal in de Keuken Kampioen Divisie gaan beginnen op 28 en 29 Augustus.