Wanneer dit voetbalseizoen is afgesloten (hetzij via het afwerken van de resterende wedstrijden, of dat er wordt besloten in Zeist/Den Haag dat het seizoen niet meer door kan gaan) hebben we er 15 seizoenen betaald voetbal in Almere op zitten. Deze 15 jaar zijn weer op te splitsen in 2 delen, te weten de eerste 10 jaar en de tweede 5 jaar.

De opbouwfase

Over het allereerste jaar kan ik eigenlijk niks zeggen, aangezien ik pas halverwege het 2de seizoen mijn eerste opwachting (vak F2, het dichtst bij de kantine) maakte in het stadion. Deze jaren was het eigenlijk voetballen in de marge. Het project betaald voetbal, of beter gezegd topsport in Almere, kwam mede door de economische crisis niet echt van de grond. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de volleybaltak bleef de voetbaltak van Omniworld wel behouden! Dieptepunt in deze periode was de degradatie in 2010/2011. Gelukkig voor ons ging deze degradatie niet door vanwege het faillissement van RBC. In de eerste 10 jaar schreven we ook consequent dubbele cijfers op de ranglijst. In het 10de jaar volgde echter een ommekeer. Onder leiding van Fred Grim pakten we voor het eerst in ons professionele bestaan een prijs. De tweede periode werd op de laatste speeldag van de periode binnengehaald met een 0-1 (Mamedov) op bezoek bij jong psv.

Het fundament

Deze periode begon meteen met het winnen van de 4de periode. Dit jaar eindigden we ook voor het eerst onder de eerste 10, op de 8ste plek welteverstaan. Dit hebben we deze hele periode volgehouden, met elk jaar deelname aan de play offs als resultaat. Ook dit jaar staan we, 9de, op een plaats binnen de 10 en deelname aan de play offs. Veel belangrijker nog is dat we in deze 5 jaar afgekomen zijn van het stigma “het lelijke eendje van het betaald voetbal: zijn afgekomen. Iedereen houdt rekening met Almere City en we doen dus elk jaar om promotie mee. In deze periode hebben we verder bijvoorbeeld Roda JC laten degraderen, zijn 2 van onze oudspelers internationals van Nederland geworden (Janssen en Rosario) en heeft een andere oudspeler zijn opwachting gemaakt op het WK (Amrabat). Oh ja vorig jaar pakten wij de 3de periodetitel in ons bestaan. Dit keer voor het eerst thuis tegen jong psv. Gaat alles nu goed, nee natuurlijk niet!! We zijn nog steeds niet hoger gekomen dan de 7de plaats en verliezen nog te veel wedstrijden tegen de topploegen.

De tijd om te oogsten

Hopelijk kunnen wij deze stijgende lijn doorzetten, winnen we vaker van de topploegen/ concurrenten en gaan we deze periode voor een nieuwe primeur: promotie naar de Eredivise (en daar dan te blijven). De eerste stappen daartoe zijn al gezet middels de verbouwing van het stadion, de toename van supporters en sponsors. Ik heb er vertrouwen in!

Peter