Dat wij supporters zijn van Almere City FC is natuurlijk overduidelijk. Het Yanmar Stadion is sinds 2005 toch een beetje ons tweede thuis geworden. Maar soms is het ook wel is leuk om te kijken hoe het in andere stadions er aan toegaat. Stadions bezoeken van clubs die niet in de Eerste Divisie spelen heeft altijd wat extra’s. Met die gedachte bezochten wij begin mei een wedstrijd op het tweede niveau van Duitsland tussen VfL Bochum en 1. FC Magdeburg.

Eerder in die week hadden we al mail contact met de club uit Bochum, om te kijken of er nog tickets beschikbaar waren voor deze wedstrijd, dit bleek geen probleem te zijn en dus reisden wij zaterdag ochtend met de auto af naar Duitsland. Hier kwamen wij ruim voor de aftrap van de wedstrijd aan en besloten daarom het centrum van de stad te bezoeken. Hier was op zaterdag ochtend nog weinig te beleven, maar zagen in de loop van de ochtend wel steeds meer supporters in groepjes rond lopen.

Foto: Almere City Fans

Een uur voor de wedstrijd besloten wij met de auto maar richting het Vonovia Ruhrstadion te rijden. We parkeerde onze auto voor 6 euro op een parkeerplaats in de buurt van het stadion en besloten even snel wat te gaan eten. Met een biertje en een braadworst raakte we al snel aan de praat met een paar Bochum supporters. We vertelde dat wij ons opviel en verbaasden dat iedereen op straat met flesjes en blikjes bier rond liepen, en dat dit in Nederland eigenlijk nagenoeg ondenkbaar was.

Hierna gingen we verder richting het stadion, dat midden in een woonlijk ligt. Hier viel ons op dat de supporters van beide ploegen gewoon door elkaar heen staan, zonder dat er gezeik is tussen beide supporters groepen. Wel is er, voor in onze ogen, absurd veel politie op de been. Eenmaal bij de stadion kassa aangekomen, konden wij Jammer genoeg alleen contant betalen en konden wij dus eerst opzoek naar een geldautomaat. Deze stond gelukkig maar een paar 100 meter verderop, waardoor wij toch aan onze flappen konden komen om de kaartjes te kunnen kopen. We besluiten hierna meteen de tribune op te gaan en hebben mooie plekken rond de middenlijn. Langzaam aan loopt het stadion vol en ook het uitvak zit goed gevuld.

Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans

Na dat de wedstrijd is begonnen loopt na 2 minuten het uitvak langzaam aan leeg. Met verbazing aanschouwen wij naar dit tafereel. Massaal verlieten de supporters van Magdenburg het uitvak, tot dat deze toch redelijk leeg is. De supporters waren in prostest vanwege de slechte prestaties van hun team en keerde pas in de 63e minuut terug na dat hun club het eerste doelpunt maakt, terwijl Bochum al met 3-0 voor stond toen. De teruggekeerde supporters laten zich vervolgens massaal vocaal horen. Een geweldige sfeer ontstaat in het stadion waar de supporters groepen van beide clubs hun best doen om hun team aan te moedigen. Beide teams score nog 1 keer en dus wint de thuisploeg met 4-2.

Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans

Na de wedstrijd is het hele uitvak vanaf buiten helemaal afgezet met hekken en omsingelt door tientallen politie busjes en een waterkanon. Het lijkt ineens wel een oorlog’s gebied geworden waar ineens ongeveer 300 agenten op straat zich rond het uitvak begeven. Het was ineens een heel ander beeld dan voor de wedstrijd. We zijn een tijdje blijven kijken en zagen vervolgens de supporters van Magdenburg onder zwarte politie begeleiding naar het trein station lopen. Hierna zijn we in de auto gestapt en terug gereden richting Almere.

Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans

We konden terug kijken op een mooie en geslaagde dag. We zagen een leuke wedstrijd, fanatieke supporters groepen en heel veel politie, terwijl alles toch mooi in goede banen liep.

Foto: Almere City Fans
Foto: Almere City Fans