Morgenmiddag tegen FC Dordrecht kan Almere City FC periode kampioen worden. Genoeg reden dus om met veel supporters richting Zuid-Holland af te reizen. Toch zien wij veel verschillende en verkeerde verhalen op Social Media verschijnen over de regels van het behalen van een periode titel. Almere City FC is afhankelijk van uitslagen van andere wedstrijden en hier gaat het dan ook veel mis.

De situatie uit seizoen 2014/2015 dat Almere City FC de periode titel (de eerste in de historie van de club) pakte door 2e te eindigen achter N.E.C. Nijmegen kan niet meer. Hoe dan wel? Hier onder zetten wij de nieuwe regels neer zoals die staan op de wedstrijd van de Keuken Kampioen Divisie.

Reglementen Periodekampioenschappen  

Alle teams kunnen periodekampioen worden.

– Als een team zich tweemaal weet te kronen tot periodekampioen, zullen ze tweemaal het Bronzen Kampioensschild ontvangen. Het gewonnen ticket voor de Keuken Kampioen Play-Offs is maar één keer te winnen. Het Play-Off ticket schuift in dat geval door naar de nummer twee van de periodestand.

– Als de periodekampioen zich aan het eind van het seizoen weet te kronen tot kampioen van de Keuken Kampioen Divisie, zal het gewonnen Play-Off ticket van de periodewinst NIET doorschuiven naar de nummer twee van de periode, maar naar de eerstvolgende in de eindklassering op de algemene stand.

– Bij een periodekampioenschap van een belofteploeg gaat het Play-Off ticket eveneens door naar de nummer twee van de periode. Belofteploegen zijn immers uitgesloten van deelname aan de Keuken Kampioen Play-Offs.

– Mocht er bij de bovenstaande scenario’s een ploeg op de tweede plek eindigen die zelf al een Play-Off ticket heeft bemachtigd, vervalt deze kwalificatie en wordt het overgebleven Play-Off ticket aan het eind van het seizoen extra uitgegeven op basis van de eindklassering.

Het is dus mogelijk dat Sparta Rotterdam, dat nu 5 punten achter ons staat nog periode kampioen kan worden. Mocht Sparta ons toch nog inhalen, zullen zij worden dan uitgeroepen tot winnaar van de 4e periode inc. het Bronzen Schild. Het enige wat dan overblijft is de plaatsing voor de Play-Offs, maar die krijgen wij ook via de huidige positie op de ranglijst. Ook RKC Waalwijk en Jong Ajax kunnen nog periode kampioen worden.

Om het allemaal wat duidelijker te maken schetsen we hier onder een aantal scenario’s die mogelijk van toepassing zouden zijn morgen middag.

Hier de stand van de 4e periode op maandag 21 April 2019.

Almere City FC wint en Sparta Rotterdam & Jong Ajax spelen gelijk of verliezen.

Almere City FC wint de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht en komt daardoor op 21 punten. Mocht Sparta Rotterdam verliezen of gelijk spelen uit bij Jong PSV komt het maximaal op 14 punten. Sparta heeft dan een achterstand van 7 punten en dat is niet meer in te halen met de nog 2 geplande wedstrijden.

Dan hebben we nog Jong Ajax. Het beloften team heeft momenteel 10 punten maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Dit door de afgelaste wedstrijd tegen FC Twente. Zij spelen maandag uit tegen MVV Maastricht en mocht het verliezen of gelijk gespelen kan het maximaal op 11 punten komen en heeft het dan 10 punten achterstand op Almere City FC en kunnen ons met de 3 wedstrijden die zij nog moeten spelen, niet meer in te halen.

De uitslag van N.E.C. – RKC Waalwijk maakte dan niet meer uit. RKC kan bij winst op 14 punten komen en kan dan ook met nog 2 wedstrijden te spelen  Almere City FC niet meer inhalen.

Almere City FC speelt verliest en Sparta Rotterdam, RKC en/of Jong Ajax winnen.

Mocht Almere City FC maandag middag verliezen dan blijft Almere City FC op 18 punten staan. Bij winst van Sparta Rotterdam komen zij op 16 punten en is Almere City FC  nog geen periode kampioen, maar krijgt het wel de plek in de plek-offs als RKC punten laat liggen.

Jong Ajax kan bij winst tegen MVV op 13 punten komen. Bij verlies van Almere City FC is de achterstand 5 punten en Jong Ajax heeft dan nog 3 wedstrijden te spelen en zou Almere City FC dus nog kunnen inhalen. Almere is dan nog geen periode kampioen.

Als RKC wint en Almere verliest, dan wordt de achterstand van RKC nog maar 4 punten. Met nog 2 wedstrijd te spelen is Almere City FC dan nog geen periode kampioen.

Almere City FC speelt gelijk en Sparta Rotterdam, RKC en/of Jong Ajax winnen.

Mocht Almere maandag niet verder komen dan een gelijk spel dan komt Almere City FC op 19 punten. Bij winst van Sparta Rotterdam, RKC Waalwijk en of Jong Ajax blijft het scenario het zelfde als bij verlies,

Zie jij door de bomen het bos nog steeds niet? Begrijpelijk want met het veranderen van de regels dat je nu 2x periode kampioen kan worden en 1x maar de play-off plek krijgt, jong teams die geen play-offs mogen spelen en een wedstrijd die nog ingehaald moet worden is het overzicht redelijk weg. Als Sparta toch wint en wij winnen, hebben wij de play-off plek, maar zijn we toch nog geen periode kampioen. Het is dus goed opletten en we moeten vooral niet te vroeg juichen.

Het is zelfs nog mogelijk dat als Almere City FC nu alles verliest, Cambuur, Telstar, FC Twente, FC Eindhoven, Go Ahead Eagles, Roda JC of N.E.C. nog periode kampioen zouden kunnen worden, hoewel de dit zeer onwaarschijnlijk is.

Mocht Almere City FC winnen en met andere uitslagen zit het tegen. Dan kan het bij winst vrijdag thuis tegen Jong PSV ongeacht de andere uitslagen dan periode kampioen worden.

Lees het reglement van de periode titels nog even rustig door en zet alles nog even op een rijtje. 1 ding is zeker, het wordt morgen een hele belangrijke wedstrijd die gewonnen moet worden!