Afgelopen maandag was het weer zover, de laatste editie in de Football Manager franchise kwam uit! Football Manager 24 zag het daglicht en daarmee ook de eerste Football Manager met Almere City in de Eredivisie. Samen met Almere City supporter en fervent Football Manager speler Camiel Kleis (Blade) duiken we diep in de nieuwste release van het populaire management spel! Zo kijken we hoe de club ervoor staat, uiteraard wie de beste spelers zijn en hebben we 10 seizoenen gesimuleerd om te kijken wat onze kansen zijn in de competitie volgens Football Manager (Spoiler: Goed!)

Snel navigeren:

Starten met Almere City FC

Klik op de afbeelding voor volledige grootte

Uiteraard beginnen we met het starten van een nieuwe save met Almere City FC. Daarin kunnen we meteen vergelijken wat de veranderingen zijn qua faciliteiten en financiën. Een terugkerend thema is hier meteen geboren: Vrij weinig. En dat is wat ons betreft ook direct opvallend. Het transferbudget (€200.000,- in FM23 en €214.250,- in FM24) en salarisbudget (€2.391.095,- per jaar tegenover €2.447.112,- nu) zijn slechts een heel klein beetje gestegen waar met de promotie de inkomsten natuurlijk wel behoorlijk gestegen zijn.

Ook de faciliteiten zijn blijven steken op Redelijke trainingsaccommodatie, Redelijke jeugdaccommodatie en een Gemiddeld jeugdscoutingsnetwerk. Ook hier toch wel een kritische noot richting de makers van FM want onze Onder 21 is voor het tweede jaar op rij kampioen van Nederland geworden en gepromoveerd naar de Tweede Divisie. Hier hadden we dan toch wel een (kleine) verhoging verwacht. Al moet wel gezegd worden dat in vergelijking met de rest van Nederland de ratings nog niet eens zo slecht zijn.

Aan de reputatie is ook weinig veranderd en de prognose van een 18e plaats is natuurlijk niet verrassend. Verderop in het artikel kun je lezen of die 18e plaats ook de plek is waar Almere City eindigt in de Eredivisie in Football Manager wanneer we het seizoen meerdere keren simuleren.

De Markermeer Derby is ook nog altijd levend en wel in Football Manager en daarmee zal ook hier de eerste editie plaatsvinden in de Eredivisie tussen Almere City FC en FC Volendam.

De grootste verandering is nog de hoofdsponsor. Waar in EAFC 24 geen gokbedrijven op de shirts mogen pronken is dat in FM24 geen enkel probleem. SenS is dan ook vervangen voor ONECASINO.

De Beste Spelers

Alvaro Peña Klik op de afbeelding voor volledige grootte

Dan is het tijd om de database in te duiken en te ontdekken wie Football Manager onze beste spelers vind. Door de uitgebreide mogelijkheden qua tactiek, de match engine en andere variabele is het natuurlijk geen gegeven dat deze spelers het beste renderen in het spel zelf maar kijkend naar de Current Ability (een rating van de huidige kwaliteiten met met een maximale rating van 200) komen we uit op de volgende top 5:

Samuel Sahin-Radlinger118
Alvaro Peña113
Danny Post111
Peer Koopmeiners111
Sherel Floranus110

Net als in EAFC 24 is ook hier Sahin-Radlinger de speler met de hoogste rating. Gezien zijn carrière bij grote clubs geen grote verrassing. Voor ons Almere City supporters ook geen verrassing is dat Peña hoog aangeschreven staat. Met Post en Koopmeiners hoog in de ratings heeft Almere City een sterk en ervaren middenveld om dit seizoen mee te spelen.

De spelers met de grootste verschillen ten opzichte van FM23 zijn Akujobi (van 103 naar 110), Royo (92 > 97), Jacobs (91 > 96), Bakker (106 > 110) en Barbet (96 > 100).

Wat ook wel leuk is om te zien in FM24 is dat de beste spelers niet direct de grootverdieners zijn. Hoewel het waarschijnlijk weinig met de realiteit te maken heeft staat Floranus met een jaarsalaris van €117.000,- eenzaam aan de top van de huidige selectie. Robinet, Mattoir en Barbet volgen op gepaste afstand met €91.000,-. Nog opvallender is dat de verhuurde Hilterman, die officieel natuurlijk nog altijd onder contract bij Almere City FC in het spel een jaarsalaris opstrijkt van maar liefst €160.000,-.

De Grootste Talenten

Stije Resink Klik op de afbeelding voor volledige grootte

Voor veel Football Manager spelers misschien nog wel interessanter dan de beste spelers op dit moment zijn de grootste talenten in een selectie. Hoewel de faciliteiten nog hetzelfde zijn als vorig jaar lopen er ook dit jaar weer goede talenten rond bij Almere City FC in FM24. Hoewel dit natuurlijk ook niet alles zegt kijken we hier naar de Potential Ability, dat weergeeft wat de maximale Current Ability is dat de spelers kunnen halen in de toekomst binnen het spel. Hierbij moet wel worden aangetekend dat we alleen kijken naar spelers van 21 jaar of jonger en spelers die onder contract staan bij Almere City FC. Tevens kan je in Football Manager een vaste potentiële waarde hebben of een geschatte waarde waarbij de speler een bepaald bereik heeft. Dat gezegd hebbende is dit de Top 5:

Stije Resink-7 (Max tussen de 110-140)
Jochem Ritmeester van de Kamp-65 (Tussen 100-130)
Marcelencio Esajas-65 (Tussen 100-130)
Jeffry Puriël-65 (Tussen 100-130)
Layee Kromah-65 (Tussen 100-130)

Stije Resink is dus het grootste talent binnen de selectie, voor weinige een verrassing. Wat ons betreft had Ritmeester van de Kamp net zo’n rating moeten hebben maar zijn potentieel bereik is ten opzichte van vorig jaar helaas niet veranderd. Van de gehuurde spelers is Mbe Soh het absolute toptalent. Hij heeft een vaste potentie van maar liefst 146. Ter vergelijking kom je dan op spelers uit die nu net zo goed zijn als Malacia van Manchester United of Veltman van Brighton.

Welke tactieken passen het beste bij Almere City FC

Het leukste van Football Manager is natuurlijk zelf tactieken maken die goed passen bij de selectie die je hebt maar ook dit jaar zijn er een aantal formaties en tactieken die goed passen bij Almere City FC. Wil je spelen met vleugelspelers of juist meer door het midden zoals we in het echt ook doen? Hieronder bespreken we er een aantal kort waarmee je uit de voeten kan met de selectie van Almere City FC.

5-3-2

Ook in Football Manager kan je goed spelen in de formatie waar Pastoor ook veelvuldig voor kiest. Met goede en snelle wingbacks in je selectie zoals Floranus en Akujobi past de 5-mans verdediging als gegoten. Als Aanvallend Ingestelde Vleugelverdedigers of als Compleet Ingestelde Vleugelverdedigers zijn ze zeer belangrijk voor het elftal in verdedigend en aanvallend opzicht. 3 centrale verdedigers in de vorm van Mbe Soh, Van Bruggen en Barbet of Jacobs maken de verdediging compleet. Met Koopmeiners voor de centrale linie als Balafpakker (de welbekende stofzuiger rol) of Verdedigende middenvelder op Verdedigen zorg je nog eens voor een extra slot op de deur waarbij de andere 2 middenvelders zich meer kunnen richten op het aanvallen. Talenten Resink en Ritmeester passen daar prima, evenals bijvoorbeeld Pena. De 2 mans aanval met Kitala en Robinet die afwisselen als Afmaker/Diepe Spits en Hangende Spits/Doelgerichte aanvaller maakt deze formatie zeer bruikbaar.

4-2-3-1

De standaard Nederlandse school is ook met Almere City goed te gebruiken in Football Manager. daarmee is het wel van belang om met 2 centraal verdedigende middenvelders te spelen om het verdedigend niet helemaal open te gooien. Gelukkig kan dat met spelers als Koopmeiners, Pena, Post, Resink en zelfs Pascu prima. In de punt van de spits is Kitala onze favoriet met daarachter Duijvestijn of Ritmeester van de Kamp en aan de buitenkanten de snelle en behendige Cathline en Hansen. Of als je met talenten wil spelen kunnen daar ook Puriel en Kromah uit de voeten zoals ze dat nu ook doen in de Tweede Divisie bij Jong Almere City FC.

4-4-2

Een andere opstelling die goed werkt is de 4-4-2. Het is de opstelling waar in onze simulaties Football Manager voor kiest. De 4 mans verdediging met wederom snelle backs zorgt voor een goede uitgangspositie. Ook hier is het wel van belang om 1 van de centrale middenvelders een verdedigende rol te geven om geen groot gat achter te laten en je zelf daarmee kwetsbaar te maken voor tegenaanvallen, bijvoorbeeld een middenvelder als spelmaker vlak voor de verdediging. De andere centrale middenvelder kan dan vooruit schuiven en zich melden aan de rand van de 16 als een echte box-to-box middenvelder. Met Cathline en Hansen an de zijkanten heb je snelheid en creativiteit om de bal het strafschopgebied van de tegenstander in te krijgen. Daar is het dan wederom aan het Kitala-Robinet duo om de aanvallen af te maken.

Vooral dat aanvalsduo doet het erg goed waardoor een formatie met 2 spits aan te raden is. Uiteraard is het aan ieder om zelf een mooie tactiek te bedenken die goed werkt met de spelers. Heb je er zelf één gemaakt, schuw dan niet om deze op de social media met ons te delen. We zijn zeer nieuwsgierig waar jullie mee spelen!

Waar eindigt Almere City FC in FM24?

FM24-Kitala topscoorder
Kitala is met 13 doelpunten in 29 wedstrijden topscoorder van de Eredivisie. – Klik op de afbeelding voor volledige grootte

Zo, de database hebben we weer uit gepluisd voor jullie en nu is het tijd om te kijken hoe de spelers in FM24 tot uiting komen. Daarvoor heeft Camiel voor ons 10x het seizoen 2023/2024 gesimuleerd om te zien of Almere City daarin degradeert, hoe ver we komen in de beker, wie de topscoorder wordt etc.

Om te beginnen de KNVB Beker want daar kunnen we kort en krachtig over zijn. In de meeste seizoenen haalde Almere City FC maximaal de tweede ronde, daar waar we in het echt nu tegen VV Katwijk komen te spelen, of de derde ronde. Maar 1x was er ook een mooie uitschieter. Na opvolgend FC Den Bosch (0-1), SC Genemuiden (0-3), Fortuna Sittard (1-2) en SC Heerenveen (0-2) te hebben verslaan werd AZ (4-1) uiteindelijk in de halve finale te sterk.

Kijkend naar wie de meeste doelpunten heeft gemaakt gaat Kitala er met de prijs vandoor. De gehuurde spits komt regelmatig boven de 10 doelpunten uit en eindigt vaak rond de 13/14 doelpunten per seizoen. Hij werd met 13 doelpunten zelfs een keer topscoorder van de gehele Eredivisie. Daarnaast is Robinet veelvuldig de scorende speler, gemiddeld tegen de 10 doelpunten per seizoen. Het duo Kitala – Robinet loopt dus prima.

één seizoen is opvallend en valt volledig buiten de boot. Hier werd Duijvestijn de absolute topscoorder van de club met 13 doelpunten. Qua doelpunten is het overigens opvallend dat we geen enkele keer van de simulaties het seizoen eindigde met een positief doelsaldo, het beste seizoen eindigde met een saldo van -1.

Dan het belangrijkste: Waar eindigt Almere City in de Eredivisie volgens FM24? En daar kunnen we meteen met goed nieuws in huis vallen: Slechts 1 van de 10x degradeerde we direct weer terug naar de Keuken Kampioen Divisie. Daarin werden we zoals de prognose luidde daadwerkelijk 18e met 22 punten. Daarnaast was 4x de play-offs het eindstation met een 16e plek. Maar de helft van de tijd speelde Almere City FC zich keurig veilig in de Eredivisie. Zo werden we nog 15e, een keer 12e, 2x 10e en in een uitschieter zelfs een keer 8e met 49 punten. Helaas waren de play-offs voor Europees voetbal dat seizoen geen succes maar het zou een absoluut droomscenario zijn in als dit seizoen zo zou verlopen.

Ook gemiddeld gezien zouden we ons netjes veilig spelen met 34.3 punten per seizoen, boven de vaak aangehaalde grens van 34 punten waarmee je statistisch gezien veilig zou zijn.

Al met al is het deze editie van Football Manager goed toeven voor Almere City supporters die een save willen beginnen met de club. Het is niet meer eerst met bloed, zweet en tranen proberen te promoveren maar direct beginnen een goede basis neer te leggen waarbij handhaving meer dan mogelijk is om vervolgens door te groeien naar de top. Daar komen ook nog eens alle verbeteringen bij die FM24 heeft doorgevoerd in deze editie. Met de aanpassingen in de verschillende engines voelt het spel beter dan ooit, zijn veel bugs eruit gehaald en ook loopt het spel een stuk sneller dan in voorgaande edities. Hoog tijd dus om met Almere City FC op te werken naar het winnen van de Champions League!

Opstelling waarmee wij onze eerste oefenwedstrijd speelde – Klik op de afbeelding voor volledige grootte