Almere City FC heeft gisteravond de grootste nederlaag in 8 jaar geleden, op het Kasteel won Sparta Rotterdam met 6-1. De duidelijke cijfers kwamen vooral in de slechte 2e helft tot stand. Veldwijk was met een hattrick de gevierde man.

De avond begon voor ons nog gezellig met een biertje met supporters van Sparta in hun eigen home. Ook het voetbal was in de eerste helft best goed te noemen van Almeerse kant. Het begin was wel enigzins zwak en dat resulteerde al na 9 minuten in de 1-0 van Rayhi. Daarna pakte City het goed op. In de 21e minuut kwam dan ook de terechte gelijkmaker, waar Efmorfidis goed druk bleef zetten rond het doelgebied van Sparta. Wuytens maakte uiteindelijk een eigen doelpunt door de voorzet van Efmorfidis zijn eigen doel in te tikken. City bleef aandringen en had ook recht op een voorsprong. Helaas viel de goal aan de andere kant. De buitenspelstaande Veldwijk werd diepgestuurd maar de grensrechter zag het niet en dus kon hij op Plattel af. De doelman, die volledig uit vorm is, was kansloos en ook Blackson en Receveur waren nergens te bekennen. Met een 2-1 achterstand de kleedkamers in dus.

Het spel in de eerste helft had potentie en dus was er enigzins vertrouwen in het uitvak voor de 2e helft. Dit duurde helaas niet lang. Al in de 48e minuut kon Wuytens ditmaal de bal in het, voor hem, goede doel in koppen. Een snelle 3-1 achterstand en een City die weer achter de feiten aan moet lopen. De belangrijkste minuut van de wedstrijd was rond de 60e minuut. Hunte maakte zijn enige goede actie van de avond waarbij hij zijn tegenstander uitspeelt en een goede voorzet gaf op Vossebelt. De middenvelder kopte de bal echter net naast. Waar City de aansluiting dus niet kon vinden lag de bal binnen een minuut aan de andere kant er wel in. Wederom was het Veldwijk die het doel trof. Met de 4-1 was het helemaal afgelopen en zakte City zeer zwaar door de ondergrens. 

Het werd uiteindelijk nog 6-1 (Veldwijk met zijn hattrick in de 88e minuut en Delivorusu in de blessuretijd) maar dat maakte allemaal niet meer uit. Het werd een zeer pijnlijke avond in Rotterdam. Rugdekking is al weken niet te vinden bij Almere City en gisteravond zorgde dat weer voor veel tegendoelpunten. We vergeten bijna nog te vermelden dat Guy Ramos binnen een kwartier 2x geel pakte en dus in de 84e minuut met rood het veld mocht verlaten. Hoe zo’n ervaren verdediger zo’n domme (hij slaat de bal weg) 2e gele kaart kan pakken is ons ook een raadsel.

Extra pijnlijk was het interview van Santoni met Fox waarin hij beweerde dat wij verdedigend stabiel zijn. Dat we sinds oktober 2010 (1-6 tegen AGOVV, een maand na de eveneens pijnlijke 12-1 bij Sparta) niet met zulke cijfers hebben verloren bewijst dat er nog veel werk aan de winkel is. Sinds Volendam uit zit de klad er behoorlijk in. Er zijn met de wedstrijden tegen Cambuur (2-1 winst) en Helmond (1-2 winst) uitzonderingen, maar de afgelopen weken zijn simpelweg kut. Wij begrijpen ook niet waarom talenten die zich al een tijdje bij Jong Almere City laten zien niet de kans krijgen. In onze ogen is bijvoorbeeld Radinio Balker een betere centrale verdediger dan Blackson of Receveur. Ook Van Hilten, die zich eind vorig seizoen goed liet zien in het eerste, is zeker te gebruiken. Ook voorin moet er wat veranderen. In Oss werd er al weinig gecreerd en ook vorige week bij Telstar duurde het erg lang voordat het aanvallend voldoende was. Gisteravond werd er maar liefst 0x op doel geschoten, een duidelijke statistiek over het gebrek aan creativiteit en oppertunisme in de aanval.

Momenteel bezetten we nog de 7e plek op de ranglijst. Als we daar willen blijven staan, en eigenlijk hoger, moet er echter uit een geheel ander vaatje getapt worden dan de laatste weken. Meer passie, beleving, emotie,  een goed idee achter het voetbal, strijden voor elkaar (met rugdekking!) en af en toe wat oppertunisme met wat meer schoten van afstand in plaats van het eeuwig passen rond de 16e van de tegenstander met een slappe en makkelijk te verdedigen steekpass als enige oplossing. Volgende week in een vol Yanmar Stadion moet het echt anders tegen Jong Ajax! Een goede wedstrijd op de mat leggen tegen de talenten van Ajax en de punten in eigen huis houden is de enige remedie tegen een klote avond als gister op Het Kasteel.