Met nog 24 uur komt de aftrap van het seizoen eindelijk echt dichtbij! Vandaag dan ook het laatste deel in de serie De Tegenstanders. In Deel 1 bespraken we al Jong Ajax, Jong AZ, Cambuur, FC Den Bosch, Go Ahead Eagles, FC Dordrecht en FC Eindhoven en in Deel 2 gingen we langs Helmond Sport, MVV, N.E.C., Jong PSV, RKC Waalwijk en Roda JC Kerkrade. Vandaag de laatste 6 tegenstanders die we gaan tegen komen in de Eerste Divisie!

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam degradeerde afgelopen seizoen naar de Eerste Divisie nadat het in de finale van de play-offs verloor van FC Emmen. De oudste betaald voetbalclub van Nederland, opgericht in 1888, kwam ook in de periode 2002 tot en met 2005 en 2010 tot en met 2016 uit op het tweede niveau. Daarvoor kwam Sparta vanaf 1956 tot de degradatie in 2002 uit in de Eredivisie.

De Kasteelheren werden in hun totale bestaan 6x landskampioen, waarvan 2x na het invoeren van betaald voetbal. De laatste keer is echter al 59 jaar geleden.

Komend seizoen doet Sparta een gooi naar de titel in de Eerste Divisie en hoopt het direct weer terug te kunnen promoveren naar de Eredivisie. Met het aantrekken van onder andere Veldwijk, Rayhi, Auassar en Breinburg heeft het ook goed ingekocht. Toch verloor het de eerste wedstrijd van het seizoen met 2-1 bij directe concurrent FC Twente, al had Twente daar wel de hulp van de scheidsrechter voor nodig die een penalty cadeau gaf aan de mede degradant.

Voor Almere City FC blijft het altijd moeilijk om over Sparta Rotterdam te praten. Op 20 augustus 2010 werd daar namelijk de grootste nederlaag uit de geschiedenis van de club geleden. Sparta wist met maar liefst 12-1 te winnen van Almere. Later dat seizoen nam City wel enigzins revanche door de thuiswedstrijd met 3-1 te winnen. 


Club Informatie

Club naam:Sparta Rotterdam
Bijnaam:De Kasteelheren
Oprichtingsdatum club:1 april 1888
Stadion:Spartastadion Het Kasteel
Club kleuren:Rood, Wit
Hoogste eindklassering:1e Hoofdklasse/Eredivisie, 1956 en 1959
Trainer:Henk Fraser
Hoofdsponsor:D&S


Stadion

Spartastadion Het Kasteel is één van de meest karakteristieke stadions van Nederland. Het stadion, dat het oudste van Nederland is, opende haar deuren op 15 oktober 1916 met een wedstrijd tussen Sparta en Willem II. Het Kasteel kent zijn bijnaam door de beroemde kasteeltribune, waar 2 kasteeltorens aan vast zijn gebouwd. Vroeger bevond deze tribune zich op de korte zijde maar na een grondige verbouwing in 1998 is het veld een kwartslag gedraaid en bevind het zich nu op de lange zijde. Tegenwoordig heeft het stadion een totale capaciteit van 11.026

Het uitvak is zoals de meeste uitvakken schuinachter het doel geplaatst op de korte zijde. Er kunnen 650 bezoekers van de tegenpartij in het vak plaatsnemen. Omdat het stadion midden in de wijk Spangen is gebouwd heeft het geen aparte parkeerplaats voor bezoekers.


Laatste 5 oefenwedstrijden

Go Ahead Eagles3-0Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam0-2SC Cambuur
Willem II0-2Sparta Rotterdam
NAC Breda1-3Sparta Rotterdam
VOC1-1Sparta Rotterdam


Wedstrijden

07-12-2018Sparta RotterdamAlmere City FC
06-03-2019Almere City FCSparta Rotterdam

Telstar

Telstar lijkt ook een voor eeuwig in de Eerste Divisie vastgeroeste club. Toch heeft Telstar een betere periode gekend. In 1963 fuseerde VSV uit Velsen en Stormvogels uit Ijmuiden en gingen ze verder als Telstar, vernoemd naar de toen net gelanceerde satelliet. Het eerste seizoen werden ze meteen 2e in de Eerste Divisie en promoveerde de club naar de Eredivisie. Daar verbleef Telstar van 1964 tot en met 1978 toen het laatste werd en degradeerde naar de Eerste Divisie. Sindsdien is de club niet meer weg te denken uit het tweede niveau van Nederland. 

Afgelopen seizoen was voor Telstar een groot succes. Met spits Novakovich  in de gelederen werd het uiteindelijk 6e en sloeg het daardoor de eerste ronde van de playoffs over. In de halve finale was De Graafschap uiteindelijk te sterk. De Graafschap mocht het in de finale uiteindelijk opnemen tegen Almere City FC, we weten allemaal wel hoe ons dat is vergaan.

Met de excentrieke voorzitter Pieter de Waard probeert Telstar verder te bouwen op het succes van vorig seizoen. Hoewel het Novakovich en sterkhouder Hamdaoui kwijt is geraakt heeft het onder andere wel spits Facundo Lescano kunnen huren van Serie A club Parma. Met het druk bezette spelersveld in de Eerste Divisie lijkt het echter moeilijk te gaan worden voor Telstar om het afgelopen seizoen te evenaren of te verbeteren. 


Club Informatie

Club naam:Telstar 1963 N.V.
Bijnaam:De Witte Leeuwen
Oprichtingsdatum club:17 juli 1963
Stadion:Rabobank IJmond Stadion
Club kleuren:Wit
Hoogste eindklassering:6e Eredivisie, 1974
Trainer:Mike Snoei
Hoofdsponsor:Riwald


Stadion

Het Rabobank IJmond Stadion of Sportpark Schoonenberg is gevestigd aan de Minister van Houtenlaan in Velsen-Zuid. Het stadion werd geopend op 27 maart 1948 met een wedstrijd tussen de clubs die uiteindelijk zouden fuseren, VSV en Stormvogels. Het stadion heeft aan de korte zijdes 2 oude staantribunes die niet meer gebruikt worden, wel word aan de noordkant het oude “scorebord” nog altijd gebruikt waarbij er mandjes worden opgehangen die de score aanduiden. Op de lange zijde aan de oostkant bevind zich een oude tribune waar de meest fanatieke supporters van Telstar plaatsnemen. Aan de westkant is een nieuwe hoofdtribune gebouwd. De tribunes zorgen uiteindelijk voor een capaciteit van 3.060, waarmee het na ons eigen Yanmar Stadion het kleinste stadion in het betaald voetbal is.

Het uitvak bevind zich op de korte zijde, waar in 2010 een nieuwe staantribune is gebouwd. In eerste instantie werd die gebruikt door de fanatieke Telstar aanhang, maar tegenwoordig is de tribune die plaats biedt aan 400 supporters bedoeld voor de bezoekende partij.


Laatste 5 oefenwedstrijden

Telstar6-0ADO ’20
Telstar5-0Helders Elftal
Telstar1-2FC Dordrecht
Telstar5-0Lisse
Telstar6-0VV IJmuiden


Wedstrijden

30-11-2018TelstarAlmere City FC
19-04-2019Almere City FCTelstar


TOP Oss

Tot Ons Plezier Oss, het klinkt toch een stuk beter dan FC Oss en dat vinden ze in Oss zelf ook. De club die als TOP werd opgericht in 1928 heette vanaf 2009 tot afgelopen zomer FC Oss. “FC” sloeg echter nooit echt aan bij de supporters en ook bezoekende clubs noemde de Ossenaren vaak nog steeds TOP. Met de naamswijziging en een nieuw logo stapt de club dus weer terug naar de oude naam. Het was echter nooit de bedoeling om TOP Oss te gaan heten. De vereniging koos eerst voor KMD, Klein Maar Dapper, maar het bleek dat meerdere clubs die naam al gebruikte en dus werd TOP de naam van de nieuwe vereniging.

In 1954 besloot TOP een proflicentie aan te vragen en vanaf het seizoen 1955/1956 nam TOP deel aan de profcompetitie van de KNVB. Het profbestaan was toen echter geen succes en na 2 seizoenen besloten ze verder te gaan als amateurs. Hoewel het met gemiddeld 5000 bezoekers wel een toeschouwersaantal had waar de club momenteel alleen maar van kan dromen.

Het zou uiteindelijk tot 1991 duren voordat TOP weer terug zou keren naar het betaalde voetbal. Een groot succes is het echter tot op heden ook niet gebleken. De club kwam in de Eerste Divisie nooit verder dan een 7e plek en in 2010 degradeerde Oss zelfs naar de Topklasse omdat het laatste werd. Het jaar erna werden ze wel meteen kampioen van de amateurdivisie en spelen ze sindsdien weer in de Eerste Divisie. Komend seizoen hoopt het met de nieuwe, en toch ook oude, identiteit stappen naar boven te kunnen maken. De eerste stap is ondertussen al gezet. Afgelopen vrijdag begon TOP Oss met een goede 0-2 zege het nieuwe seizoen bij MVV.


Club Informatie

Club naam:Tot Ons Plezier Oss
Bijnaam:TOP
Oprichtingsdatum club:9 april 1928
Stadion:Frans Heesen Stadion
Club kleuren:Rood, Wit
Hoogste eindklassering:Eerste Divisie 7e, 1997/1998
Trainer:Klaas Wels
Hoofdsponsor:Martin Glas, CSE & Hendriks


Stadion

TOP Oss speelt haar wedstrijden in het Frans Heesen Stadion. Het stadion heeft 3 tribunes, aan de zuidkant is geen tribune maar zit een middelbare school direct tegen het veld aan gebouwd. De capaciteit van het stadion is 4.700 en de bouw ervan, tussen 1997 en 2000 heeft 13 miljoen gulden gekost. De afgelopen seizoenen is Oss bezig met het verbeteren van het stadion. De harde kern van Oss neemt altijd plaats op de korte zijde achter het doel op de noordtribune.

Het uitvak zit op de hoek van de lange zijde aan de oostkant en is de laatste seizoenen uitgebreid. Door de grote van het vak is het zicht op het veld prima.


Laatste 5 oefenwedstrijden

TOP Oss1-1Jong FC Utrecht
De Treffers1-1TOP Oss
TOP Oss0-0Kasimpasa
TOP Oss3-0HSV Hoek
ADO Den Haag0-3TOP Oss


Wedstrijden

17-11-2018TOP OssAlmere City FC
22-03-2019Almere City FCTOP Oss

Het Frans Heesen Stadion vanuit het uitvak
Foto: Almere City Fans

FC Twente

FC Twente, misschien wel de Goliath in David’s divisie, werd vorig seizoen laatste in de Eredivisie en speelt zodoende dit seizoen in de Eerste Divisie. Met een begroting van tegen de 20 miljoen is het, op zijn minst financieel gezien, de absolute topfavoriet voor de titel. Ter vergelijking; Het budget Almere City FC gaat dit seizoen richting de 5 miljoen en zelfs dat is al een behoorlijk budget. Ploegen als Telstar, Oss, Helmond en Dordrecht moeten het doen met 2.5 miljoen of zelfs 1.5 miljoen. 

De afgelopen zomer is er een bezem door de gehele club uit Enschede gegaan. Op kantoor, in de staf en ook zeker in de selectie. Spelers als Holla (Melbourne), ter Avest (Udinese), Tighadouini (FC Malaga), Jensen (Augsburg), Thesker (Holstein Kiel) en Adem Maher vertrokken bij de degradant. Door de financiele onzekerheid, de club balanceert immers al jaren op het randje van faillissement na al het wanbeleid tijdens het tijdperk Munsterman en heeft wederom de hulp van de gemeente nodig gehad nadat het weer eens in een slachtofferrol kroop, duurde het lang voordat ze in Twente konden beginnen met het bouwen aan een nieuwe selectie. Met alle financiele middelen en de grote naam die Twente met zich meedraagt is het ze al wel gelukt om een behoorlijke selectie op de been te krijgen in de Eerste Divisie. Zo keerde Wout Brama terug en werden onder andere Holscher, Schenk, Ricardinho, Monsalve en Ramos gehaald. Een selectie die zeker mee moet kunnen strijden in de top en waarmee Twente, mits het de rust kan bewaren, voor de titel kan gaan.

Afgelopen vrijdag begon FC Twente goed aan de competitie met een 2-1 zege op mede titelkandidaat Sparta Rotterdam. Hoewel de Twentenaren het betere van het spel hadden, hadden ze toch de hulp van de scheidsrechter nodig. Op wonderbaarlijke wijze zag scheidsrechter Kamphuis een overtreiding in de 16 meter en gaf Twente een strafschop cadeau. Als de VAR ook in de Eerste Divisie aanwezig zou zijn geweest was deze beslissing absoluut teruggedraaid, maar de KNVB neemt de Eerste Divisie nooit serieus en dus won Twente doormiddel van deze discutabele beslissing.

Voor FC Twente kan dit seizoen gezien worden als een wedergeboorte en zou het na al het wanbeleid en negatieve aandacht eindelijk eens stappen naar voren kunnen maken, mochten er niet nog meer lijken uit de kast vallen. De laatste en enige keer dat FC Twente in de Eerste Divisie speelde was in het seizoen 1983/1984. Toen werd het Tweede en promoveerde het weer naar de Eredivisie. De rest van het bestaan van de club, die opgericht werd in 1965 door een fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys, werkte het zijn wedstrijden af in de Eredivisie met als absoluut hoogtepunt natuurlijk de titel in 2010. Sportief succesvolle tijden waar de supporters van Twente ongetwijfeld naar terug verlangen.

Opvallend is overigens dat 5 jaar geleden Jong FC Twente nog meedeed aan de pilot van de KNVB om beloftenelftallen mee te laten doen in de Eerste Divisie. Nu is het dus het eerste van FC Twente dat zich mag gaan laten zien op het tweede niveau.


Club Informatie

Club naam:Football Club Twente
Bijnaam:De Tukkers, Twentenaren
Oprichtingsdatum club:1 juli 1965
Stadion:De Grolsch Veste
Club kleuren:Rood, Wit
Hoogste eindklassering:1e Eredivisie, 2009/2010
Trainer:Marino Pusic
Hoofdsponsor:Pure Energie


Stadion

FC Twente werkt zijn wedstrijden af in de Grolsch Veste. Een stadion dat ongewoon groot is voor de Eerste Divisie en met een capaciteit van 30.205 ook verreweg de grootste is. Twente wist ook nog eens meer seizoenkaarten te verkopen dan vorig jaar. De Tukkers zullen dan ook ongetwijfeld het record van NAC afpakken. De club uit Breda heeft met 13.959 namelijk het record van het gemiddeld aantal toeschouwers in de competitie in handen. 

Het stadion werd in 1998 geopend als vervanger van Stadion Het Diekman en kostte 33 miljoen gulden. Na een verbouwing van 50 miljoen euro en later nog eens 15 miljoen euro werd de capaciteit vergroot tot de uiteindelijke 30.205. Het stadion is volledig omringd door de 1e ring. De 2e ring heeft een U vorm en is, nog niet, doorgetrokken over de noord-oost tribune. De verbouwing van het stadion zal echter altijd een zwart randje houden. Bij het uitbreiden van de tweede ring in 2011 stortte tijdens de bouw een deel van het dak naar beneden. Hierbij kwamen 2 bouwvakkers om het leven en vielen nog eens 14 gewonden. FC Twente heeft ter nagedachtenis van dit ongeluk een monument onthuld net de titel “Ineens was het stil”.

Het uitvak van FC Twente bevindt zich schuin achter het doel, op de tweede ring. Het vak heeft een maximale capaciteit van 1000 supporters, maar is flexibel. Hierdoor kan het vak kleiner gemaakt worden en er meer tickets verkocht worden aan de thuissupporters. Omdat er geen plexiglazen wanden of netten voor het uitvak zitten is het zicht uit het vak prima.

Een awayday bij FC Twente staat in de supporterswereld ook wel gelijk aan het halen van een broodje Warme Beenham.  Het goed belegde broodje is het meest gewilde broodje in welk uitvak van Nederland dan ook. Ook wij kijken uit naar ons Broodje Warme Beenham!

Laatste 5 oefenwedstrijden 

FC Twente2-2Al-Taawon
FC Twente3-0Göztepe SK
VVV Venlo2-1FC Twente
FC Twente1-5FC Emmen
Heerenveen1-1FC Twente


Wedstrijden

26-10-2018FC TwenteAlmere City FC
25-01-2019Almere City FCFC Twente

Jong FC Utrecht

Het beloftenelfal van FC Utrecht doet ook dit jaar weer mee aan de Eerste Divisie. Afgelopen seizoen eindigde Utrecht met slechts 27 punten kansloos laatste maar omdat de KNVB nog steeds geen degradatie/promotie regeling heeft kunnen realiseren blijft Utrecht dus in de Eerste Divisie.

Jong FC Utrecht maakte in het seizoen 2016/2017 zijn debuut in de eerste divisie. Het jaar daarvoor werden ze landskampioen in de aparte beloftencompetitie waardoor ze mochten instromen in de toen nog Jupiler League. Bij Utrecht is oud Almere City speler Sander Keller assistent.

In de voorbereiding oefende Almere City FC nog bij Jong FC Utrecht en werd er met 1-2 gewonnen van de beloften. 


Club Informatie

Club naam:Jong Football Club Utrecht
Bijnaam:
Oprichtingsdatum club:1 juli 1970
Stadion:Stadion Galgewaard, Sportpark De Westmaat (IJsselmeervogels)
Club kleuren:Rood, Wit
Hoogste eindklassering:18e Eerste Divisie, 2016/2017
Trainer:Robin Pronk
Hoofdsponsor:Zorg van de Zaak


Stadion

Jong FC Utrecht speelt zijn wedstrijden in Stadion de Galgewaard (capaciteit : 23.750) of op Sportpark de Westmaat (capaciteit: 1.500), het complex van IJsselmeervogels. Wel is FC Utrecht bezig met het verbouwen van het eigen Sportcomplex Zoudenbalch. Hier bevind zich ondertussen een tribune aan het hoofdveld en is afgelopen zomer zowel het veld als de lichtinstallatie vervangen. Het zal ons dan ook niet veel verbazen mocht Jong FC Utrecht binnenkort haar thuiswedstrijden gaan afwerken op het eigen trainingscomplex, wat Jong Ajax, Jong PSV en Jong AZ ook doen.


Laatste 5 oefenwedstrijden

Jong FC Utrecht1-1Jong FC Twente
Jong FC Utrecht 1-1TOP Oss
Jong FC Utrecht 1-2Almere City FC
Schalke 04 II3-1 Jong FC Utrecht 
Jong FC Utrecht 0-1Kayserispor


Wedstrijden

14-09-2018Almere City FC Jong FC Utrecht
05-04-2019 Jong FC Utrecht Almere City FC

Stadion de Galgenwaard vanuit het uitvak
Foto: Almere City Fans

FC Volendam

De laatste club in de reeks De Tegenstanders is FC Volendam. De tegenstander in de Markermeerderby is opgericht in 1977 nadat het zich afsplitste van RKSV Volendam en staat natuurlijk ook bekend als Het Andere Oranje. Voor de afsplitsing speelde Volendam al betaald voetbal.

De club uit het vissersdorp is een echte competitiehopper en blijft maar tussen de Eerste Divisie en de Eredivisie. De palingboeren spelen echter alweer 9 seizoenen in de Eerste Divisie en het lijkt er niet op dat de boot De Heen en Weer binnenkort weer gebruikt gaat worden.  Afgelopen seizoen eindigde Volendam nameijk als 14e in de Eerste Divisie. 

De succesvolste tijd kende FC Volendam van 1987 tot 1998. In het seizoen 1987 werd de club kampioen en kwam het tot de degradtie in 1998 uit in de Eredivisie. Het werd zelfs 2x 6e en haalde in 1995 zelfs de finale van de KNVB Beker. 

FC Volendam is tevens recordkampioen van de Eerste Divisie met maar liefst 6 kampioenschappen. Het wordt gevolgd door FC Den Bosch dat 4x kampioen wist te worden van de Eerste Divisie.

Tijdens de open dag van FC Volendam was Almere City FC de tegenstander. In de oefenwedstrijd liet Almere City FC zich voor het eerst goed zien en won het dan ook verdient met 1-2 door doelpunten van Stijn Meijer.


Club Informatie

Club naam:Football Club Volendam
Bijnaam:Het Andere Oranje, De Palingboeren
Oprichtingsdatum club:1 juni 1977
Stadion:Kras Stadion
Club kleuren:Oranje
Hoogste eindklassering:6e Eredivisie, 1989/1990 en 1992/1993
Trainer:Misha Salden
Hoofdsponsor:HSB


Stadion

Het Kras Stadion is sinds de verbouwing in 2010 aan alle kanten voorzien van een zelfde soort tribune. tevens zijn 2 hoeken dichtgebouwd en voorzien van skyboxen. De tribunes zijn vernoemd naar Dr. Duin (eretribune), Pé Muhren (zuid), Jaap Bond (noord) en Jaap Jonk (oost).

Het uitvak is schuin achter het doel gevestigd op de Jaap Bond tribune en heeft een capaciteit van 400 toeschouwers. Het zicht is redelijk, behalve aan de linkerkant van het vak. Op wonderbaarlijke wijze heeft Volendam besloten om daar plexiglas rechtstreeks tegen de stoeltjes te plaatsen waardoor je het doel slecht kan zien. 


Laatste 5 oefenwedstrijden

Jong FC Utrecht1-1Jong FC Twente
Jong FC Utrecht 1-1TOP Oss
Jong FC Utrecht 1-2Almere City FC
Schalke 04 II3-1 Jong FC Utrecht 
Jong FC Utrecht 0-1Kayserispor


Wedstrijden

12-10-2018FC VolendamAlmere City FC
13-01-2019Almere City FCFC Volendam

Een uitvak vol Almere City FC supporters in het Kras Stadion.
Foto: Almere City FC / Ron Baltus

Met FC Volendam sluiten we de reeks De Tegenstanders af. Nog 24 uur en het seizoen 2018/2019 gaat eindelijk van start! In Wijdewormer is Jong AZ de eerste tegenstander in de Keuken Kampioen Divisie. Maar liefst 106 supporters zullen op de maandagavond de ploeg van Santoni gaan steunen.

Op naar een goed seizoen!