Hoewel alle andere clubs net hebben kunnen aftrappen voor het nieuwe seizoen beginnen wij aankomende maandag met een wedstrijd tegen Jong AZ. Maar wie zijn eigenlijk alle tegenstanders in de Eerste Divisie? De komende 3 dagen gaan we ze allemaal af. Vandaag de eerste 7 clubs!

Jong AFC Ajax

Jong Ajax is het opleidingsteam van Ajax en speelt sinds 2013 in de Eerste Divisie. Het trad in dat jaar samen met Jong PSV, Jong FC Twente en Achilles ’29 toe tot het betaald voetbal. Vorig seizoen wisten de Amsterdammers het kampioenschap te behalen in Jupiler League, maar omdat het niet mag promoveren, ging Fortuna Sittard rechtstreeks naar de Eredivisie als nummer 2. Dit jaar zal het moeilijk worden voor Jong Ajax om weer kampioen te worden, mede door de regels die veranderd zijn. Toch zullen de amsterdammers ongetwijfeld een gooi gaan doen naar de titel.


Club Informatie

Club naam: Jong Amsterdamse Football Club Ajax
Bijnaam: De Joden
Godenzonen
De Ajacieden
Oprichtingsdatum club: 1900
Stadion: Johan Cruijf ArenA – 54.033 plaatsen
Sportpark De Toekomst – 2.050 plaatsen
Club kleuren: Rood, Wit
Hoogste eindklassering: Jupiler League 1e plaats 2017/2018
Trainer: Micheal Reiziger
Hoofdsponsor: Ziggo


Stadion

Jong Ajax speelt zijn wedstrijd voornamelijk op Sportpark De Toekomst. Dit kleine “stadion” biedt plaats aan 2.050 supporters en heeft een uitvak capaciteit van 107 supporters (meestal geeft Ajax maar 75 kaarten vrij voor de verkoop)

De 2 tribunes bevinden zich beide aan de lange zijde. De hoofdtribune biedt plaats aan 1250 toeschouwers. Op de andere lange zijde bevindt zich een tribune zonder dak. Hierop kunnen zo 800 supporters plaats nemen en bevindt zich ook het uitvak.


Laatste 5 oefenwedstrijden

Jong Ajax 7-1 Wooter Academy
Jong Ajax 2-0 Jong Utrecht
Heracles Almelo 3-1
Jong Ajax
Jong Ajax 1-1 Al Ettiffaq
Koninklijke HFC 2-3 Jong Ajax


Wedstrijden

14-12-2018 Almere City FC Jong Ajax
03-05-2019 Jong Ajax Almere City FC

Uitzicht op het veld vanuit het uitvak op De Toekomst
Foto: Almere City Fans

 

Jong AZ Alkmaar

Sinds het seizoen 2016-2017 speelt Jong AZ in de “voetbal piramide” van Nederland. Het  tweede elftal van AZ speelde het eerste seizoen in de Tweede divisie en werd hierin zeer gemakkelijk kampioen. 19 punten verschil zat er tussen de beloften ploeg uit de Zaanstreek en de nummer 2 Kozakken Boys. Door het kampioenschap speelde het in het afgelopen seizoen in de Eerste Divisie. Hierin werd Jong AZ aan het eind van het seizoen 16e.


Club Informatie:

Club naam: Jong Alkmaar Zaanstreek
Bijnaam: De Kaaskoppen
Oprichtingsdatum club: 1967
Stadion: AFAS Stadion – 17.050 plaatsen
AFAS Trainingscomplex – 1.000 plaatsen
Club kleuren: Rood, Wit
Hoogste eindklassering: Jupiler League 16e plaats 2017/2018
Trainer: Koen Stam
Hoofdsponsor: AFAS


Stadion

Jong AZ speelt haar meeste wedstrijden op het AFAS Jeugdcomplex. Het bevindt zich niet in Alkmaar maar Wijdewormer. Het hoofdveld heeft 1 tribune voor het thuis publiek. Het uitvak bevind zich achter het doel In het uitvak is geen tribune maar wordt er gewoon langs de zijlijn gestaan.

Sommigen wedstrijden worden in het AFAS Stadion van AZ gespeeld. Dit stadion heeft 17.050 zitplaatsen en heeft een uitvak voor 1050 supporters.


Laatste 5 oefenwedstrijden

FC Emmen 3-2 Jong AZ
Koninklijke HFC 1-3 Jong AZ
Jong PSV 4-3 Jong AZ
Jong AZ 2-3 SBV Exelcior
FC Volendam 3-3 Jong AZ


Wedstrijden

20-08-2018 Jong AZ Almere City FC
08-02-2019 Almere City FC Jong AZ

 

SC Cambuur-Leeuwarden

Cambuur is de club uit de hoofdstad van de provincie Friesland.  Toch zijn de supporters van de club wat minder blij met hun Friese achtergrond dan de supporters van SC Heerenveen. Vaak laten zij dit zien door dan de Nederlandse vlag te tonen zien op de tribunes  i.p.v. de Friese vlag.

Cambuur zelf speelt nu alweer twee seizoen in de Eerste Divisie en speelde daarvoor 3 jaar op het hoogste niveau. In het seizoen 2016-2017 werd de club nog 3e, maar wist het niet via de play-offs te promoveren. Afgelopen seizoen deed de ploeg uit Leeuwarden het wat minder en kwam het niet verder dan een 8e plaats.

In de voorbereiding van dit seizoen speelde Cambuur en Almere City Fc nog vriendschappelijk tegen elkaar. Cambuur was na 90 minuten in Franeker met 2-0 te sterk.


Club Informatie:

Club naam: Sport Club Cambuur-Leeuwarden
Bijnaam: De Herten
Oprichtingsdatum club: 1964
Stadion: Cambuur Stadion – 10.250 plaatsen
Club kleuren: Geel, Blauw
Hoogste eindklassering: Eredivisie 12e plaats 2013/2014 & 2014/2015
Trainer: René Hake
Hoofdsponsor: LEVO


Stadion

Het Cambuur Stadion in Leeuwarden biedt plaats aan 10.250 supporters. Het stadion wordt gekenmerkt door 2 hoge tribunes aan de lange en korte zijde. Op de andere zijdes staan tribunes die een stuk kleiner zijn. Op de Noord-tribune bevindt zich de fanatieke aanhang van Cambuur.

Het uitvak zat vroeger naast de fanatieke aanhang van Cambuur op de Noord-tribune. Inmiddels is het uitvak verplaatst naar de lange zijde en is het een volledige staan tribune geworden. Het zicht op het veld is door het vervangen van de stalen hekken voor plexiglas wanden iets vooruit gegaan, maar uiteindelijk blijft het zicht op het veld gewoon beroerd.


Laatste 5 oefenwedstrijden

Regioteam Kootsterstille 0-6 SC Cambuur
SC Cambuur 2-0 Almere City FC
SC Cambuur 3-0 De Graafschap
SC Cambuur 0-0 Jong Vitesse
Sparta Rotterdam 0-2 SC Cambuur


Wedstrijden

09-11-2018 Almere City FC SC Cambuur
29-03-2019 SC Cambuur Almere City FC

 

FC Den Bosch

FC Den Bosch wordt de afgelopen jaren achtervolgt door financiële problemen en tegenvallende resultaten op het veld. In de afgelopen 4 seizoenen kwam het niet verder dan een 14e plaats in het seizoen 2017-2018. De laatste keer dat het in de Eredivisie speelde is ookal even geleden. Dit was in het seizoen 2004-2005. Het werd toen 18e en degradeerde met 19 punten. Evenveel als de Graafschap, alleen had Den Bosch een slechter doelpunt gemiddelde.

Inmiddels heeft de club een nieuwe eigenaar. De zoon van oud Vitesse eigenaar Jordania wilde ook graag een Nederlandse club, en koos uiteindelijk voor FC Den Bosch. De trainer van de club had bij Kakhi Jordania een wensen lijstje ingeleverd, hiervan werd alleen de reserve doelman, Wouter van der Steen, gehaald. De rest van de spelers die in korte tijd aangetrokken zijn, zijn spelers uit Zuid Amerika en Oost Europa.

Op 25 september 2001 speelde FC Omniworld voor de beker tegen FC Den Bosch. Omniworld speelde toen nog in de hoofdklasse en Den Bosch in de Eredivisie. Het werd uiteindelijk 2-0 voor de Bosschenaren.


Club Informatie:

Club naam: Football Club Den Bosch
Bijnaam: Blue White Dragons
Oprichtingsdatum club: 1965
Stadion: De Vliert  – 8.500 plaatsen
Club kleuren: Blauw, Wit
Hoogste eindklassering: Eredivisie 6e plaats 1984/1985 & 1985/1986
Trainer: Wil Boesen
Hoofdsponsor: Gran Casino Nuland


Stadion

Stadion De Vliert werd in 1951 geopend en was toen het op twee na grootste stadion van Nederland met 25.000 plaatsen. Alleen de Kuip in Rotterdam en het Olympisch Stadion in Amsterdam waren op dat moment groter. Inmiddels is er weinig over van het stadion in die tijd. De capaciteit is officieel nog maar 8500 en de oude hoofdtribune uit 1951 wordt niet meer gebruikt. Dit omdat de constructie niet meer veilig is. De club is echter bezig met het verbouwen van de tribune en hoop deze komend seizoen weer in gebruik te nemen. Het uitvak bevindt zich op de korte zijde.


Laatste 5 oefenwedstrijden

FC Den Bosch 4-0 Suriname
OJC Rosmalen 2-3 FC Den Bosch
Roda JC 2-0 FC Den Bosch
Nivo Sparta 0-8 FC Den Bosch
SC Telstar 3-0 FC Den Bosch


Wedstrijden

21-09-2018 FC Den Bosch Almere City FC
12-04-2019 Almere City FC FC Den Bosch

 

Stadion de Vliert
Foto: Almere City Fans

Go Ahead Eagles

Misschien wel de meeste “Engelse” voetbalclub van Nederland, dat is Go Ahead Eagles. De club en stadion ademt dat uit en de sfeer is er altijd goed. Een club die misschien wel in de Eredivisie thuis hoort, maar de laatste jaren meer op het 2e niveau van Nederland bivakkeert.

Het afgelopen seizoen ging het even een stuk minder met de club uit Deventer. Het eindigde op een 17e plaats met maar 37 punten.

Afgelopen zomer ging trainer John Stegeman aan de slag bij Go Ahead Eagles, voor hem de taak de club weer naar het hoogste niveau te brengen. Als assistent heeft hij de beschikking over niemand minder dan Marco Heering die de afgelopen 5 seizoenen op de bank van Almere City FC zat. Almere City was echter te laat met besprekingen over een nieuw contract. In de tussentijd vroeg Go Ahead Eagles hem om weer naar zijn club, hij speelde er immers jarenlang, terug te keren. Heering besloot deze uitdaging aan te gaan en zit komend seizoen dus naast Stegeman op de bank.

In de voorbereiding eindigde een besloten oefenwedstrijd tussen Almere City FC en Go Ahead Eagles nog in 2-2, de mannen van Stegeman zijn verder ongeslagen door de voorbereiding heen gekomen.

Op vrijdag 23 december 2005 speelde Go Ahead Eagles en FC Omniworld op een regenachtige avond aan de vetkampstraat. Het werd uiteindelijk 1-4 voor FC Omniworld wat ook meteen de grootste overwinning werd van dat seizoen.


Club Informatie:

Club naam:Go Ahead Eagles
Bijnaam:

Kowet
Trots aan de IJssel

Oprichtingsdatum club:1902
Stadion:De Adelaarshorst  – 10.400 plaatsen
Club kleuren:Rood, Geel
Hoogste eindklassering:Eredivisie 3e plaats 1967/1968
Trainer:John Stegeman
Hoofdsponsor:Thermen Bussloo


Stadion

Na dat in 2015 het stadion is verbouwt, kreeg de Adelaarshorst een nog meer Engels karakter. Met de klok op de hoofdtribune, tribunes die aan de buitenkant met bakstenen zijn versiert en het dak dat aan de voorkant naar beneden loopt, waan je je bijna in een echt Engels stadion. Het ligt ook midden in een woonwijk en dat maakte het plaatje echt compleet.

Het uitvak heeft al bijna alle tribunes gezien. Momenteel bevindt het uitvak zich op de nieuwe tribune aan de Vetkamp straat en bied plaats aan 500 supporters met redelijk goed zicht op het veld.


Laatste 5 oefenwedstrijden

Sallands Streekteam 1-9 Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles 0-0 SBV Excelsior
Almere City FC 2-2 Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles 2-2 FC Emmen
Go Ahead Eagles 3-0 Sparta Rotterdam


Wedstrijden

19-10-2018 Almere City FC Go Ahead Eagles
18-01-2019 Go Ahead Eagles Almere City FC

De Adleaarshorst vanuit het uitvak
Foto: Almere City Fans

FC Dordrecht

Het Eredivisie avontuur van FC Dordrecht in het seizoen 2014-2015 duurde maar kort en roemloos. Na 34 wedstrijden had de club van het eiland Dordrecht maar 20 punten verzameld en zakte het weer terug naar de Eerste Divisie. Wel werd de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen van Ajax met 2-0.

Sinds de terugkeer van Dordrecht in de Eerste Divisie heeft de club nog niet echt een rol van betekenis kunnen spelen. Het werd de afgelopen 3 seizoenen 14e, 19e en vorig seizoen 13e.


Club Informatie:

Club naam: Football Club Dordrecht
Bijnaam: De Schapen Koppen
Oprichtingsdatum club: 1883
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion  – 4.235 plaatsen
Club kleuren: Rood, Wit (logo) Groen, Wit (tenue)
Hoogste eindklassering: Eredivisie 15e plaats 1991/1992
Trainer: Gérard de Nooijer
Hoofdsponsor: Riwal Hoogwerkers


Stadion

Het stadion van FC Dordrecht is niet grootste en ook niet het mooiste stadion van Nederland. Het Riwal Hoogwerkers stadion dat in de volksmond “aan de Krommendijk” wordt genoemd biedt plaats aan 4235 toeschouwers. Er zijn plannen voor een nieuw stadion, maar wanneer deze komt is nog onbekend.

Het uitvak is geplaats op de korte zijde op een kleine tribune. Door de lage ligging van het uitvak en het verschrikkelijke stalen hek is het zicht op het veld diepbedroevend en het slechtste zicht van heel het Betaald Voetbal. Toch hoort dit bij een avondje Dordrecht.


Laatste 5 oefenwedstrijden

SC Telstar 1-2 FC Dordrecht
FC Volendam 0-2 FC Dordrecht
ASWH 0-1 FC Dordrecht
VV Katwijk 1-0* FC Dordrecht
Oranje Wit 1-5 FC Dordrecht

Wedstrijd gestaakt *


Wedstrijden

23-11-2018 Almere City FC FC Dordrecht
22-04-2019 FC Dordrecht Almere City FC

Het bedroevende maar toch ook cult uitzicht vanuit het uitvak
Foto: Almere City Fans

FC Eindhoven 1909

In het jaar 1909 wordt er in Eindhoven E.V.V. opgericht. De club die later FC Eindhoven zou zijn. De bedoeling was om aan te kunnen haken bij de steeds grotere clubs uit de Randstad. In 1997 gaat de club verder onder de naam SBV Eindhoven verder en in 2002 wordt de naam opnieuw veranderd in FC Eindhoven.

In de seizoenen 56-57, 75-76 en 76-77 speelde de Eindhovenaren in de Eredivisie en de rest van de tijd werd er of in de Tweede Divisie of Eerste Divisie gespeeld. Sinds 1977 wordt er onafgebroken in de Eerste Divisie gespeeld met als hoogste eindklassering een 2e plaats in het seizoen 2014/2015.


Club Informatie:

Club naam: Football Club Eindhoven
Bijnaam: Blauwe Witte
Oprichtingsdatum club: 1909
Stadion: Jan Louwers Stadion  – 4.200 plaatsen
Club kleuren: Blauw, Wit en Zwart
Hoogste eindklassering: Eredivisie 15e plaats 1975/1976
Trainer: David Nascimento
Hoofdsponsor: VDL Groep


Stadion

Het stadion van FC Eindhoven is vernoemt naar Jan Louwers die bij FC Eindhoven speelde tussen 1952 en 1955. Op het terrein van FC Eindhoven staan 3 tribunes. Aan de Noordzijde van het stadion staat ontbreekt er een tribune.

Het uitvak bevindt zich aan de oost kant van het stadion op de korte zijde. Het bied plaats aan ongeveer 450 uitsupporters en heeft goed zicht op het veld.

Naast FC Eindhoven maakt ook stadsgenoot PSV regelmatig gebruik van het stadion. De wedstrijden van Jong PSV dat ook uitkomt in de Eerste Divisie worden hier tegen “grote” tegenstanders gespeeld.


Laatste 5 oefenwedstrijden

FC Eindhoven 0-2 Bristol Rovers
AL Jariza 2-2 FC Eindhoven
Jong NAC Breda 0-1 FC Eindhoven
VV UNA 0-3 FC Eindhoven
FC Eindhoven 4-3 Sharjah FC


Wedstrijden

31-08-2018 FC Einhdoven Almere City FC
01-03-2019 Almere City FC FC Eindhoven

Het Jan Louwers Stadion in Eindhoven
Foto: Almere City Fans

Morgen om 20:00 verschijnt deel 2 in de reeks “De Tegenstanders”!