Oktober, de maand waarin de eerste trainerswissels plaats vinden, de 16e finales van de KNVB beker worden gespeeld en spelers zich kunnen laten zien in de vele wedstrijden die er traditioneel plaatsvinden in deze maand. Zo ook hier in Almere, waar we deze week terugkijken op het aanstellen van Fred Grim, de massale steun in de beker bij Heracles Almelo en de laatste thuiswedstrijd tegen de club waar het betaald voetbalavontuur tegen zou beginnen, SC Veendam.

2012: Fred Grim de nieuwe trainer van Almere City FC

2 weken nadat trainer Dick de Boer werd weg gepromoveerd, hij werd technisch manager, maakte Almere City FC zijn opvolger bekend. Niemand minder dan Fred Grim ging het stokje overnemen en moest Almere City FC naar het volgende niveau brengen. 

De oud doelman van Cambuur en Ajax had ervaring als trainer opgedaan bij de jeugd bij Ajax en kreeg van de clubleiding het vertrouwen. Hij tekende een contract tot 2015. Hoewel hij later zijn contract zou verlengen tot de zomer 2016 vertrok hij al wel in 2015, toen hij aan de slag ging bij de KNVB. 

Het aanstellen van Fred Grim bleek een succes. De trainer maakte met de gehele club een eerste slag in de proffesionalisering en dat uitte zich ook op het veld. Ook de contacten van Grim in het voetbal bleken zeer bruikbaar te zijn. Zo wist Grim bijvoorbeeld Vincent Janssen naar Almere te halen.

Foto: Almere City FC / Ron Baltus

Het grote succes van Fred Grim was het halen van de eerste prijs in de geschiedenis van de club. Op 12 december 2014 won hij met zijn mannen de periodetitel door met 0-1 te winnen bij Jong PSV. Onder leiding van Grim mocht City dan ook voor het eerst meedoen in de play-offs. Hierin was De Graafschap,net als afgelopen zomer, nipt te sterk. Thuis werd het toen ook 1-1 door doelpunten van Tarfi (Graafschap) en Janssen (Almere City FC). Uit werd er met 2-1 verloren in de verlenging.  Door het winnen van de periode kreeg Grim een Bronzen Stier voor beste trainer in de 2e periode.

Nadat Grim in 2015 naar de KNVB vertrok bleef hij achter de schermen nog altijd nauw betrokken bij de club als adviseur. Ook speelt zijn zoon, Mike Grim, nog steeds bij de club waardoor Fred nog geregeld op het complex op het Fanny Blankers Koen Sportpark te vinden is.

2007: Met zijn alle naar Heracles Almelo

In het seizoen 2007/2008 wist FC Omniworld na het behalen van de grootste overwinning ooit in de maand september de 3e ronde van de KNVB Beker  te halen. Omniworld mocht zich in deze ronde opmaken voor een wedstrijd bij Heracles Almelo, dat in de Eredivisie speelde.

Op het veld was de wedstrijd geen groot succes, waar Heracles redelijk gemakkelijk met 3-0 won. Gluscevic, Everton en Klavan maakte de Almelose doelpunten. Op de tribune daarentegen was het een ander verhaal. Voor het eerst gingen er meer da 200 uitsupporters met de club mee en lieten zich met vlaggen, spandoeken en gezang (de echte oude rotten kennen Ari Ferrari nog wel) goed zien.

Overigens is het Almere nog nooit gelukt verder te komen dan deze ronde, volgende week dinsdag is er een nieuwe kans om een ronde verder te komen wanneer Almere City FC het in Werkendam opneemt tegen Kozakken Boys!

Kort: afstraffing, uitverkocht huis tegen landskampioen en laatste thuiswedstrijd tegen Veendam

Op 29 oktober 2017 krijgt Almere City FC een klap te verwerken door compleet weggespeeld te worden bij rivaal Telstar. In Velsen werd het maar liefst 4-0 en had Almere niks in te brengen. Het zou voor trainer Jack de Gier de reden worden om een aantal aanpassingen door te voeren op het veld, het werd daarmee ook de ommekeer. Almere City pakte de 6 wedstrijden erna maar liefst 14 punten.

In een uitverkocht huis was op 29 oktober 2014 het grote PSV met 1-5 te sterk in de 3e ronde van de KNVB Beker. Sander Keller wist vlak voor rust nog 1-1 te maken, maar na rust was PSV te sterk. Almeerder Steven Bergwijn maakte deze wedstrijd zijn debuut in het eerste van PSV. Afgelopen week maakte hij, 4 jaar later, zijn debuut in het Nederlands Elftal samen met Rosario.

Ook op 29 oktober, maar dan 2012, speelde Almere City FC de laatste thuiswedstrijd tegen SC Veendam. Hoewel Veendam de wedstrijd met 1-3 won zou het resultaat uiteindelijk niet tellen, de club werd vlak voor het einde van het seizoen helaas failliet verklaard worden. Veendam heeft in Almere nog altijd een speciale plek in de geschiedenisboeken. Toen nog BV Veendam zou in 2005 de eerste tegenstander van FC Omniworld zijn in het betaalde voetbal. Vanwege hevige regenval in de aanloop naar de wedstrijd werd het veld echter vlak voor de aftrap afgekeurd en ging die wedstrijd niet door.