De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij, de transfermarkt is net gesloten en we gaan ons opmaken voor de eindfase van de competitie. Januari is over het algemeen een bijzondere maand met verrassingen. Zo ook bij Almere City FC waar vorig jaar John Bes vriend en vijand verrasste met het heugelijke nieuws weer op gras te gaan spelen. Januari was ook echter de maand waarin het trainersschap van Peter Boeve in Almere tot en einde kwam en natuurlijk zijn er ook de nodige transfers in de polder.

Natuurgras in Almere!

Toen de club in 2005 eindelijk groen licht kreeg om een betaald voetbalclub te gaan worden besloot de club mee te gaan met een nieuwe trend: kunstgras. Het echte gras ging eruit en het kunstgras ging erin. 12 en een half jaar later kwam algemeen directeur John Bes op de nieuwjaarsreceptie van 2018 echter met groot nieuws: Almere City FC zou als eerste club in Nederland weer teruggaan naar natuurgras. Het nieuws werd breed uitgemeten in de nederlandse media en nu een jaar later kunnen we stellen dat Almere City FC een trendsetter is. In de zomer werd het kunstgras vervangen door echt gras en in dezelfde zomer deed FC Dordrecht hetzelfde. Ook FC Den Bosch, RKC Waalwijk, Jong PSV, Sparta Rotterdam en ADO Den Haag hebben inmiddels grote plannen om het plastic gras vaarwel te zeggen. Voor het eerst in de betaald voetbalgeschiedenis konden toeschouwers het gras ruiken in het Yanmar Stadion, wat natuurlijk een geweldige stap is!

Einde aan avontuur van trainer Peter Boeve

Peter Boeve nam in de zomer van 2007 het stokje als hoofdtrainer van FC Omniworld over van Jan Schulting, de vader van shorttrackster Suzanne Schulting. Aanvankelijk ging het goed met Peter Boeve en zijn paarse brigade. Met spelers als Wamberto, Assaidi en Amrabat eindigde hij met FC Omniworld op een keurige 13e plaats, wat op dat moment een record was.

Het seizoen 2008/2009 zou echter een stuk stroever verlopen. De club verloor wedstrijd op wedstrijd en stond in de winterstop dan ook troosteloos op de 20e en daarmee laatste plek. Boeve kreeg tijdens de winterstop nog het vertrouwen en ook de eerste wedstrijd na de winterstop werd in eigen huis nog gewonnen met 1-0 van FC Emmen. De week erna werd echter weer verloren met 3-1 in en van Den Bosch. Voor het bestuur van de club reden genoeg om Peter Boeve op non actief te zetten. Daarmee kwam er een einde aan de trainersperiode van Boeve. Zijn ontslag had echter weinig effect. De 3 opvolgende wedstrijden werden eveneens verloren en de club eindigde het seizoen ook op de laatste plek, 6 punten achter nummer 19 BV Veendam. Henk Wisman nam het stokje van Boeve over, Boeve ging Kalezic assisteren bij het belgische Zulte Waregem.

Peter Boeve (links) bedankt het publiek samen met zijn toenmalige assistent Peter van Vossen
Foto: Rob van den Brink

Winterse transfers in de polder

Januari is de laatste mogelijikheid om je selectie voor dit seizoen te versterken, maar ook om je beste spelers te behouden. Dit levert vaak rumour op. Dit seizoen is dat met de komst van Etemadi en Alhaft en het vertrek van Soleri, Calcan en Francis niet anders. Ook in het verleden waren er enkele spraakmakende transfers in de winterse transferperiode. Hieronder een overzichtje met, volgens ons, opvallende transfers:

2016/2017UitKaj Ramsteijn naar Aalesund
2016/2017InCalvin Mac-Intosh van Port Vale
2015/2016InKees van Buuren van Sparta Rotterdam
2014/2015InJavier Vet van FC Dordrecht
2012/2013InTim Receveur van AGOVV Apeldoorn*
2007/2008UitJatto Ceesay naar AEP Paphos FC
2007/2008InReginald (superstar) Faria van TOP Oss
2005/2006InJoey van den Berg van SC Heerenveen (huur)

* Tim Receveur kwam transfervrij over nadat AGOVV Apeldoorn failliet was gegaan