Het is inmiddels alweer Maart maar jullie hebben nog een #CreatedHistory tegoed voor de maand Februari! Over het algemeen is de maand Febuari een saaie donkere maand waarin weinig te winnen valt en iedereen zich opmaakt voor het einde van het seizoen. Zo niet in Almere waar in de afgelopen 13 jaar al genoeg noemenswaardige momenten zijn geweest. In dit artikel gaan we langs de meest bizarre wedstrijd die Almere tot nu toe heeft gespeeld, hebben we het over een mislukte overname van de club en speelde we in februari de laatste wedstrijd tegen SC Veendam.

City wint knotsgekke wedstrijd in Emmen

Het seizoen 2015/2016 begon zeer stroef onder trainer Maarten Stekelenburg. De club neemt dan ook afscheid van Stekelenburg en De Gier neemt het stokje over. Het begin voor de Gier ging wel oke, maar op 26 februari 2016 begon in Emmen een reeks overwinningen die zou eindigen in de winst van de 4e periode. De wedstrijd in Emmen zal er één zijn die veel aanwezige supporters niet meer zullen vergeten. In een koud, nat en winderig “De Oude Meerdijk” begint Almere City FC aan de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Al snel maakte Ricardo Kip de 0-1 met een prachtig afstandsschot. De voorsprong werd echter al snel recht gezet door Marnix Kolder. Hij schoot een strafschop binnen die Emmen kreeg nadat Ramsteijn een aanvaller van Emmen onderuit kegelde. Ramsteijn mocht er met rood vanaf en al na 16 minuten stond Almere met 10 man. Het eerste kwartier zou een voorbode zijn voor de bizarre wedstrijd die volgde. Emmen had de wedstrijd na de rode kaart volledig onder controle en kwam dan ook op 2-1 voorsprong. Wederom was het Kolder die het net wist te vinden. Emmen leek met een voorsprong de rust in te gaan maar vlak voor het fluitsignaal moest verdediger Streutker aan de noodrem trekken. Hij mocht er ook met rood vanaf en Ricardo Kip schoot de toegekende vrije trap goed binnen. 2-2 met rust en beide teams met 10 man.

De 2e helft was nog geen minuut onderweg of het volgende doelpunt was al gevallen: Pelle van Amersfoort schoot diagonaal binnen voor de 2-3, weer een voorsprong voor Almere City dus. 5 minuten later werd de voorsprong groter voor Almere. van Amersfoort gleed zijn 2e van de avond binnen, met Kip als aangever. Het leek een veilige voorsprong te worden met een dominant Almere op het veld. We moeten echter de nadruk leggen op “leek” want FC Emmen gaf zich niet gewonnen. Gyasi maakte in de 64e minuut de aansluitende treffer en gaf Emmen hoop. Een paar minuten later maakte Kip zijn 3e van de avond om die hoop bij Emmen weg te halen. Inmiddels gaan we naar de laatste 10 minuten van de wedstrijd en Almere leek met een 3-5 voorsprong de wedstrijd uit te spelen en de 3 punten mee naar huis te nemen. Maar ook hier moeten we weer het woordje “leek” gebruiken. Binnen één minuut maakte Emmen namelijk de 4-5 en de 5-5! Erixon Danso en Boy Deul maakte in de 83e en 84e minuut de doelpunten en zo leek de wedstrijd gelijk te gaan eindigen. Je leest het goed, weer “leek”. FC Emmen haalde veel kracht uit de doelpunten en ging vol voor de winst. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd was het echter Almere City FC dat er toch met de winst vandoor ging! Ahannach maakte de winnende treffer en zorgde voor feest op het veld, de bank en in het uitvak. Met recht een achtbaan van een wedstrijd met alles erop en eraan. De wedstrijd zal dan ook voor altijd naar boven drijven als je aan de aanwezige supporters vraagt wat de meest bizarre wedstrijd is die ze ooit hebben gezien. Hieronder kan iedereen de wedstrijd nog een keer herbeleven met de samenvatting van FOX Sports

Mislukte overname van Tscheu La Ling

We blijven nog even in februari 2016 waar er nog meer nieuws was. Voor de buitenwacht kwam vanuit het nieuws opeens het bericht dat Tscheu La Ling Almere City FC probeerde over te nemen.

De eigenaar van AS Trencin en oud voetballer van onder andere Ajax wilde de club vlak na zijn vertrek als adviseur bij Ajax overnemen. Zijn plan was om de ajax-visie die hij bij AC Trencin ook hanteerde door te voeren in Almere. Ling was echter alleen geinteresseerd in het voetbaltechnische gedeelte van de club en kwam er met Lesley Bamberger dan ook niet uit. De onderhandelingen liepen stuk op de prijs en over de onderdelen die Ling zou overnemen van de club. Wanneer de club overname wel was doorgegaan zou Ling onder andere Wim Jonk en Ruben Jongkind in Almere willen stallen. Zo ver kwam het echter niet.

Arie van Eijden, die op dat moment voorzitter was van de Raad van Commissarissen van Almere City FC, ontkent stevig dat er onderhandelingen zijn geweest. ”Ik ben zelf bevriend met Tscheu La Ling en eind november 2015 heb ik met hem een kop koffie gedronken. Tijdens dit informele samenzijn hebben hierover van gedachten gewisseld. Meer is het niet geweest. Er is van onderhandelingen over verkoop van de club dus absoluut geen sprake geweest”, aldus Van Eijden tegenover Omroep Flevoland.

Het zou overigens niet de eerste keer zijn geweest dat Almere City FC en Tscheu La Ling samenwerkte. In 2010 kwamen Tomas Peciar en David Depetris al op huurbasis van AC Trencin naar Almere.

Lelsey Bamberger is tot op de dag van vandaag nog de eigenaar van de club en investeert jaarlijks in verbeteringen op het sportpark, met als hoogtepunt de verbouwing van het stadion die er komende zomer aan lijkt te komen.

Laatste wedstrijd tegen Veendam

De periode 2010 en 2013 was een zwarte periode voor veel clubs in de Eerste Divisie. Zo gingen HFC Haarlem (2010), RBC Roosendaal (2011), AGOVV Apeldoorn (2013) en SC Veendam (2013) allemaal failliet en verdwenen zij uit de competitie. De laatste wedstrijd tegen één van deze clubs was op 15 februari 2013. Op De Langeleegte (toen Gjaltema Stadion aan de Langeleegte) won SC Veendam met 3-1 van Almere City FC. De club ging een maand later failliet en dus werd ook deze wedstrijd uit de boeken gehaald. Boy Deul, die we net in de wedstrijd tegen Emmen ook al tegenkwamen, was de man van de avond met 2 doelpunten. Gino van Kessel maakte het Almeerse doelpunt. Dat bleek ook het enige doelpunt te zijn van van Kessel in Almeerse dienst.

De failliete clubs worden nog altijd gemist in de Eerste Divisie. De KNVB besloot het seizoen erop de clubs, ondanks hevige protesten, te vervangen voor beloftenelftallen van Ajax, PSV en Twente. Ook Achilles ’29 mocht gaan voetballen in het betaalde voetbal. Voetballen op Sportpark Berg en Bos, Het Haarlemstadion en De Langeleegte is er sindsdien helaas niet meer bij.

Foto: JKBEELD