December, de maand waarop de competitie alweer op de helft is en dus ook de maand waar er vaak trainers worden ontslagen als het niet zo goed gaat. In Almere is dat niks anders en dus bespreken we deze maand de overname van Jack de Gier. Ook overleed vorig jaar veiligheidscoordinator van het eerste uur André Kenbeek, hij werd herdacht met een prachtig spandoek op Vak D.

2015: Ontslag Stekelenburg en overname Jack de Gier

In 2014 pakte Almere City FC de eerste prijs in de geschiedenis: voor het eerst werd er op 12 december 2014 een periode gewonnen. We hebben het er al vaker over gehad en gaat het er in de toekomst waarschijnlijk nog vaak genoeg over hebben en dus bespreken we de periodetitel verder niet in deze #CreatedHistory, maar de prijs werd gepakt onder leiding van Fred Grim. Grim verliet de club echter in de zomer van 2015 om aan de slag te gaan bij de KNVB. Maarten Stekelenburg bewandelde de omgekeerde weg en kwam van de KNVB naar Almere om het trainersschap over te nemen.

Een succes was het allerminst. Pas in speelronde 9 werd er voor het eerst gewonnen en een 2-1 overwinning op Achilles ’29 een paar speelrondes later waren de enige winstpartijen onder Maarten Stekelenburg. Het was dan ook niet verrassend dat op 1 december 2015 het ontslag van de trainer bekend werd gemaakt. Een kansloze 3-1 verliespartij bij FC Dordrecht was de laatste druppel voor de club en dus mocht Stekelenburg een dag later zijn biezen pakken. Voor Stekelenburg kwam het hard binnen, zoals de trainer aangeeft in een interview met Omroep Flevoland. De trainer had het gevoel nog grip te hebben en voor een ommekeer te kunnen zorgen. De clublieding zag dat echter anders, en met slechts 10 punten en een laatste plaats op de ranglijst kan je de club ook weinig kwalijk nemen dat ze op dat moment het roer om wilde gooien.

En dus stond opeens assistent trainer Marco Heering voor de groep. Hij zou in de laatste 3 wedstrijden voor de winterstop 4 punten pakken. Hiermee werd zelfs afstand genomen van de laatste plaats waardoor de club toch met een enigzins goed gevoel de winterstop in zou gaan.

Vlak voor kerst werd de nieuwe trainer aangesteld. Op 23 december 2015 werd namelijk bekend dat Jack de Gier de hoofdtrainer zou worden. Een verrassende naam aangezien de Gier “slechts” jeugdtrainer was bij NEC en hoofdcoach van OSV, een 3e klasser. Maar de Gier kreeg de kans en zou deze ook met beide handen grijpen. Zijn positieve en motiverende insteek werkte goed bij de groep en met zijn aanvallende intenties pakte de voormalige spits veel punten. De bekende glitteroogjes van de Gier kwamen al snel voor de camera’s van Omroep Flevoland en FOX Sports. Het aanstellen van de Gier bleek een schot in de roos. In een half jaar ging de club van de onderste plaatsen naar de play-offs. Na de winterstop werden er 36 punten gepakt, genoeg om op de 8e plaats te eindigen. Het hoogtepunt van het seizoen was uiteraard het winnen van de periodetitel in Oss en in de playoffs werd zelfs de halve finale gehaald door 2x met 4-1 van FC Emmen te winnen. In de halve finale was Willem II helaas te sterk maar het contrast tussen de eerste en de tweede seizoenshelft kon niet groter.

Toenmalige voorzitter van de RvC, Arie van Eijden, presenteert Jack de Gier.

Zoals bekend zou de Gier het seizoen erop een ook prima seizoen draaien, met 59 punten zelfs 9 punten meer dan het seizoen ervoor. De playoffs van het seizoen 2016/2017 werden echter een fiasco met 4-2 en 0-2 verliespartijen tegen Helmond Sport. Ook vorig seizoen was de Gier nog hoofdtrainer maar werden er minder punten gepakt tijdens het reguliere seizoen: 52. Dit waren er wel genoeg voor een plek in de playoffs. Wij denken dat iedereen de playoffs van afgelopen zomer nog wel kunnen herrinneren waarin Almere City MVV in Maastricht van de mat speelde, Roda JC liet degraderen en op een halve meter (of een VAR die zijn werk deed) na promotie afdwong bij De Graafschap. De mooie playoffs zijn tot op heden het absolute hoogtepunt van het bestaan van de club maar bleken niet veel later ook het laatste kunstje van Jack de Gier. De trainer maakte de overstap naar zijn club NEC, waar hij het dit seizoen erg moeilijk heeft met een teleurstellende 12e plek.

Overlijden André Kenbeek

Niet altijd is de geschiedenis goed of vrolijk nieuws, zo ook op 1 december 2017. Toen maakte de club bekend dat veiligheidscoördinator André Kenbeek op 64 jarige leeftijd is overleden.

Kenbeek was een begrip bij de club. Al sinds het toetreden tot het betaald voetbal in 2005 was hij de veiligheidscoördinator. Kenbeek was dan ook bekend bij veel supporters. De supporters eerden Kenbeek door massaal op te komen dagen bij zijn uitvaart, inclusief bloemen, kaarten en fakkels. Ook bij de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (waar op dat moment ook veel voormalige spelers van Almere City FC speelde) werd er stilgestaan bij het overlijden. Zo werd er op Vak D een prachtig spandoek gehesen tijdens één minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd.

Een minuut stilte voorafgaand aan Almere City FC – De Graafschap.
Foto: Almere City FC