8 meest opvallende wintertransfers van Almere City

De feestdagen zitten erop, de vakantie is weer afgelopen en ook de spelers van Almere City zijn weer volop aan het trainen voor de hervatting van de competitie. Dat betekend niet alleen dat de winterstop er alweer bijna op zit maar ook dat de transfermarkt weer open is. Onlangs gaf trainer Tobiasen in een interview met Omroep Flevoland nog aan dat de club op bepaalde posities aan het kijken is naar versterkingen en draait de geruchtenmolen rondom Balker op volle toeren. Vooralsnog is het echter verdacht stil op de transfermarkt, een mooi moment om eens te gaan kijken naar opvallende transfers die er werden gemaakt van en naar Almere in de winterse transfersperiode (en één daarbuiten).

Kees van Buuren (2016)

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

Het seizoen 2015/2016 was een seizoen van 2 gezichten. In de eerste seizoenshelft werd er niet goed gevoetbald en werden er maar weinig punten gepakt. Het kostte trainer Maarten Stekelenburg in december 2015 zijn baan en onder leiding van Jack de Gier, die in januari 2015 het stokje overnam, kon Almere zich gaan opmaken voor een geweldige comeback in de tweede seizoenshelft. In de selectie was er één verandering: Kees van Buuren. Hij werd vlak voor het einde van de transfermarkt aangetrokken. De toen 29 jarige rechtsback en zijn vorige club, Sparta Rotterdam, waren een contractontbinding overeengekomen waardoor Van Buuren transfervrij naar Almere City FC kon vertrekken. Van Buuren groeide al snel uit tot publiekslieveling. Zo werd hij door Vak D en Vak E2 altijd veelvuldig gesteund als hij die kant van het veld bestreek. Zoveel dat zelfs Jack de Gier moest toegeven dat Van Buuren nadrukkelijk beter speelde wanneer hij voor de supportersvakken gepositioneerd stond.

In het seizoen 2015/2016 werd uiteindelijk de periodetitel gewonnen en klom Almere City FC vanuit de onderste regionen op naar de 8e positie. In de playoffs was uitgerekend Willem II, waar Van Buuren nog 2 seizoenen heeft gespeeld, te sterk. Voor Kees stopte zijn groei bij Almere City FC niet bij dat seizoen. Hij groeide onder leiding van De Gier uit tot aanvoerder en speelde uiteindelijk 3 seizoenen in Almere, waar hij tot 73 wedstrijden kwam.

Ilias Alhaft (2019)

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

Ook afgelopen winter haalde Almere City FC een speler van Sparta Rotterdam die vlak voor het einde van de transferwindow zijn contract had ontbonden bij De Kasteelheren. Op 25 januari 2019 trok Almere City FC namelijk Ilias Alhaft aan. Een buitenspeler die niet veel supporters van naam kende, een speler die het vooral moest hebben van invalbeurten bij Sparta en zijn wedstrijden veelal speelde in het beloftenelftal van de Rotterdammers. Op het eerste gezicht dan ook geen transfer waar Almere City hoge ogen mee gooide. Een half jaar later waren de meningen van veel supporters echter zeer positief en had Alhaft zijn stempel flink gedrukt op het spel van City.

Alhaft maakte een dag na de bekendmaking zijn debuut uit bij Almere City en viel daar al direct in positieve zin op. De creatieve vleugelaanvaller werd daarna één van de smaakmakers van Almere City FC en een belangrijke speler onder Michele Santoni en later Ole Tobiasen. Tot de thuiswedstrijd tegen Telstar op 19 april 2019 ging alles uitstekend voor de jonge rotterdammer, tot hij die wedstrijd uitgeschopt werd door een speler van Telstar. Alhaft scheurde daarbij zijn kruisband, werd geopereerd en moest zich gaan focussen op een revalidatie van ongeveer 9 maanden. Het einde van die revalidatie lijkt nu in zicht te komen. Alhaft traint weer mee op de club en is ook mee op trainingskamp met de selectie van Tobiasen. Het is te hopen dat Alhaft zich binnenkort weer mag laten zien op het veld en weer de aanvallende stempel op de wedstrijd kan drukken als vorig seizoen. Dan kunnen we weer een hoop lol beleven aan Alhaft!

Kai Ramsteijn (2017)

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

In de winterse transferperiode worden er in Almere vooral spelers aangetrokken, maar zo af en toe vertrekt er ook weleens iemand. Zo werd Ramsteijn in de winter van 2016/2017 verkocht aan het Noorse Aalesunds FK.

Het oud Feyenoord-talent raakte in Portugal op een zijspoor waarna hij in de zomer van 2015 naar Almere City FC vertrok. In Almere groeide Ramsteijn uit tot een belangrijk blok in de centrale verdediging. In 2016 vormde hij dat duo met de van Jong Ajax overgekomen Damon Mirani. Met de (Eredivisie) ervaring die Ramsteijn onder andere had opgedaan bij Feyenoord en VVV Venlo en de jonge gretige Mirani stond er een stevig blok in de as van de verdediging en pakte Ramsteijn zijn leidende rol goed op en werd ook aanvoerder. Dat Ramsteijn weer was opgeleefd na zijn mislukte avontuur in Portugal viel meerdere clubs op. Waaronder dus Aalesunds die op zoek was naar spelers voor het nieuwe seizoen in Noorwegen. Ze kwamen uit bij Almere City FC en betaalde een transfersom om Ramsteijn over te nemen. Ramsteijn speelde 48 wedstrijden in Almere voor hij naar Noorwegen vertroken. Hij bleef in Noorwegen tot het einde van 2019 en speelde 70 wedstrijden voor Aalesunds FK. Almere City FC haalde op de laatste transferdag Calvin Mac-Intosh bij het Engelse Port Vale op als vervanger.

Rodney Sneijder (2014)

Foto: Twitter Almere City FC

Het is zaterdag 1 febuari 2014 wanneer Almere City wereldkundig Rodney Sneijder te hebben aangetrokken. Het jongere broertje van Wesley Sneijder kwam transfervrij over van RKC Waalwijk. Het bericht dat Sneijder in Almere zou gaan spelen werd gezien als verrassing aangezien Sneijder tot dan toe alleen nog maar in de Eredivisie had gespeeld. Bij FC Utrecht en RKC Waalwijk kwam hij al tot 49 wedstrijden op het hoogste niveau. Bij de Waalwijkers was hij echter op het tweede plan beland. Om zijn voetbalcarriere weer nieuw leven in te blazen vertrok hij naar Almere City FC.

Fred Grim was blij met het aantrekken van Sneijder,die hem nog kende uit de jeugdopleiding van Ajax. “Bovendien is Sneijder een speler met een beetje gif in zijn spel. Dat is een meerwaarde voor de ploeg” vertelde de trainer toen nog. Dat gif kwam er helaas niet uit op het veld, waar Sneijder niet aan de verwachtingen kon voldoen. Buiten het veld kwam dat gif wel naar voren toen hij het aan de stok kreeg met supporters van Almere City FC na een teleurstellende wedstrijd. Ook in maart van 2016 kwam hij in opspraak. Zijn broer speelde inmiddels bij het Turkse Galatasary en ook Rodney wilde daarheen. Hij had aan de club gevraagd zijn contract te ontbinden, maar dat verzoek werd geweigierd. In de zomer van 2016 vertrok Sneijder, na 26 wedstrijden, alsnog bij Almere City FC nadat zijn contract niet werd verlengd. Helaas niet het succes gebleken wat er werd gehoopt, maar een opvallende speler die niet snel vergeten wordt was het zeker.

Agil Etemadi (2019)

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

Het gonsde begin januari van 2019 al van de geruchten dat Agil Etemadi terug zou keren bij Almere City FC. Dat veel supporters van Almere City FC dat wel zagen zitten blijkt uit het feit dat ons nieuwsbericht over die geruchten nog altijd het best gelezen bericht op de website is. Een week later bleken de geruchten waar te zijn. Doelman Etemadi kwam op 17 januari 2019 over van De Graafschap en kwam daarmee weer terug bij zijn geliefde Almere City FC.

Etemadi maakte een dag later onder luid gejuich van de meegereiste aanhang zijn terugkeer onder de lat van Almere City FC op bezoek bij Go Ahead Eagles (Tevens aankomende zondag ook de eerste uitwedstrijd na de winterstop, tickets hier verkrijgbaar!). Net als veel spelers in deze lijst bleek ook deze transfer een schot in de roos en viel het aantrekken van de speler gelijk met de verbeteringen op het veld en op de ranglijst. Etemadi pakte met zijn ervaring een leiderschapsrol op en zorgde met zijn enthousiasme en uitstraling voor veel vertrouwen op het veld. Met Etemadi op doel werd er afgelopen seizoen wederom een periode gepakt en plaatste Almere City zich weer voor de play-offs. Daar werd Almere City FC uitgeschakeld in de eerste ronde, en het moet eerlijk gezegd worden: helaas door een zwak optreden van Etemadi.

De doelman staat momenteel nog onder contract in Almere maar moet de wedstrijden door een hernia aan zich voorbij laten gaan. In een interview op de website van Almere City liet de doelman weten rustig aan te (moeten) doen vanwege zijn blessure. Daarnaast is hij ook bezig met een carriere naast het voetbal. Daarmee lijkt het einde van de actieve voetbalcarriere voor de doelman in zicht, maar dus niet nadat hij zich nog een keer liet zien bij Almere City FC.

Joshua Smits (2018)

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

Een andere doelman die in de winterstop naar Almere City kwam is Joshua Smits. Smits werd eind januari 2018 naar Almere gehaald om de selectie te versterken, die op dat momen verlegen zat om doelmannen van niveau. Trainer De Gier was blij met het aantrekken van de doelman, die overkwam van N.E.C., die in Smits een basisspeler zag. Voor het zover was moest Smits echter eerst nog volledig fit worden nadat hij in November 2017 zijn onderarm brak op een training bij de Nijmegenaren.

In Almere was zijn geluk niet veel beter. Op een training begin Februari 2018 brak hij zijn rechterarm nadat hij ongelukkig neer kwam. Smits was daardoor noodgedwongen het hele seizoen aan zich voorbij te laten gaan. In de voorbereiding op het seizoen 2018/2019 stond Smits weer op het veld, maar ook hier was het geluk ver te zoeken. In een oefenduel met MVV liep hij een knieblessure op die hem wederom het hele seizoen aan de kant hield. Ondanks dat hij geen wedstrijd had gespeeld en alleen geblesseerd was bij Almere City werd zijn contract in de zomer van 2019 toch verlengd met één seizoen.

Inmiddels zitten we halverwege het seizoen 2019/2020 en is Smits volledig hersteld, onbetwist doelman nummer 1 en zeer belangrijk voor het elftal. De doelman heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gemist en doet het zo goed dat zijn contract inmiddels alweer opengebroken is en verlengd tot 2021.

Richard Haklander (2010)

Foto: Rob van den Brink

Ééntje voor de oudere supporters onder ons: Richard Haklander. De verdediger annex middenvelder annex spits had er in de winterstop van 2009/2010 al maar liefst 102 wedstrijden opzitten in Almere bij FC Omniworld. 3 seizoenen lang was Haklander onbetwiste basisspeler in het paarse shirt, maar in zijn 4e seizoen bij de club moest hij genoegen nemen met een plek op de bank. Tot FC Oss in januari bij Almere City FC aanklopte. Zij wilde Haklander wel op huurbasis overnemen en zo geschiedde.

Daarmee is Haklander de eerste speler uit het eerste elftal die door de club is verhuurd sinds het toetreden tot het betaalde voetbal. In Oss speelde Haklander 11 wedstrijden en schreef ook daar geschiedenis door met FC Oss als eerste en enige club ooit te degraderen naar de toen net opgerichte Topklasse. Het zou nog 8 seizoenen duren voor er met Achilles ’28 weer een club degradeerde, iets wat inmiddels alweer niet mogelijk is en onmogelijk blijft tot zeker 2021 door nieuwe regels van de KNVB.

Bonus: Tim Receveur (2013)

Foto: Ron Baltus / Almere City FC

2013 was geen goed jaar voor het betaald voetbal in Nederland. Zo gingen zowel AGOVV Apeldoorn als SC Veendam dat jaar failliet. Het omvallen van de clubs betekende ook dat er veel spelers transfervrij werden. Zo ook Tim Receveur die sinds 8 januari, de dag dat AGOVV omviel, geen club meer had. De toen nog 22 jarige middenvelder speelde toen zijn 2e seizoen in het betaalde voetbal op Sportpark Berg en Bos maar moest dus op zoek naar een nieuwe club. Een maand later werd dat Almere City FC waar hij zich mocht gaan bewijzen.

Op 22 februari kon Receveur voor het eerst aan het Almeerse publiek laten zien wat hij in huis heeft. In de wedstrijd tegen MVV mocht hij invallen voor Paul Beekmans. Receveur knokte voor een contract die hij uiteindelijk ook terecht verdiende. In de seizoenen daarna groeide Receveur uit tot basisspeler, tot hij in het seizoen 2015/2016 geblesseerd raakte aan zijn knie. Die blessure hield hem 10 maanden aan de kant waarna hij transfervrij naar VVV Venlo vertrok nadat een contractvoorstel van Almere City FC zwaar tegenviel.

In de zomer van 2018 kwam de bij het publiek geliefde Receveur echter weer terug bij Almere City FC na een avontuur bij de Venlonaren en De Graafschap. Dit keerde werd Receveur de aanvoerder en heeft hij een voortrekkersrol bij de club. Helaas liep hij wederom een knieblessure op die hem vele maanden aan de kant hield. Inmiddels staat Receveur weer op het trainingsveld en lijkt de middenvelder dichtbij een terugkeer op het veld.

Meer Nieuws

Almere City FC en de KNVB Beker

Almere City FC speelt vanavond in de eerste ronde van de KNVB Beker tegen Go Ahead Eagles in het Yanmar Stadion. Hoewel de Almeerders nooit verder kwamen dan de 3e ronde, heeft Almere City FC in het verleden toch heel wat memorabele wedstrijden gehad. In dit artikel blikken wij terug naar de geschiedenis van Almere City FC in het KNVB Bekertoernooi.

KNVB Beker in amateurtijd

We beginnen met FC Omniworld, toen nog amateurs, in het seizoen 2001/2002. Toen wisten de paarse namelijk door te stoten naar de 2e ronde van de KNVB Beker. De eerste ronde bestond in die tijd nog uit een groepsfase en daarin werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen zowel FC Lisse (thuis) en het Amsterdamse KBV (uit). De grootste verrassing was een mooie zege tegen de profs van Stormvogels/Telstar. Het werd in eigen huis 2-1 voor FC Omniworld door doelpunten van Marco van der Kramp en Richard Pel. Omniworld werd met 5 punten tweede in de poule, Telstar wist namelijk wel te winnen van Lisse en KBV en eindigde met 6 punten net boven FC Omniworld. Door de 2e plek plaatste Omniworld zich voor de knockoutfase en mocht het aantreden in en tegen FC Den Bosch. Het werd 2-0 voor FC Den Bosch dat op dat moment nog in de Eredivisie speelde.

In 2003 speelde FC Omniworld na een aantal voorrondes wederom tegen een profclub uit de Eredivisie. Nadat het AGOVV Apeldoorn (toen ook nog amateurs) en Delta Sport had verslagen kwam RKC Waalwijk op bezoek op het Fanny Blankers Koen Sportparkt. De Almeerders hielden RKC op een verdienstelijke 2-2 in reguliere speeltijd met doelpunten van Terry Bonne en Henry Bakker. In de verlenging moest FC Omniworld alsnog buigen door 2 doelpunten van Rick Hoogendorp.

één seizoen voor de overstap naar het betaalde voetbal kwam er wederom een profclub op bezoek in Almere. In wat nu het huidige Yanmar Stadion is was FC Emmen de tegenstander en ook deze had na een 3-3 gelijkspel verlenging nodig om er met de overwinning vandoor te gaan. Dennis van Vuuren, Ergun Cakir en Sijmen Tol maakt de doelpunten aan Almeerse kant. Een doelpunt van Arjan Blauw in de 104e minuut zorgde uiteindelijk voor de overwinning van FC Emmen.

Meegereisde supporters naar de bekerwedstrijd tegen Heracles
Foto: Rob van den Brink

Geen succes tegen amateurs

In het eerste jaar in het betaalde voetbal mocht FC Omniworld aantreden in de eerste ronde tegen SV Urk. De ploeg van trainer Jan Schulting wist met 1-4 te winnen waardoor in de tweede ronde in het Olympisch Stadion de wedstrijd tegen AFC op het programma stond. Amsterdam was ook het eindstation van de Almeerders. Na 90 minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord en in verlenging werd er niet meer gescoord. De strafschoppenserie ging uiteindelijk met 5-3 verloren waardoor Omniworld uitgeschakeld werd door AFC.

Het KNVB Beker toernooi in het seizoen 2006/2007 was helaas geen succes voor FC Omniworld. In Genemuiden was de plaatselijke voetbalclub met 3-2 te sterk en was het bekeravontuur al snel afgelopen. Een seizoen later speelde FC Omniworld haar eerste wedstrijd tegen een Eredivisieclub sinds het toetreden tot het betaald voetbal. Nadat in de eerste ronde Be Quick’28 met 8-1 werd verslagen was in de volgende ronde Heracles Almelo met 3-0 te sterk.

Het uitvak in het Polman Stadion tijdens de opkomst van Heracles Almelo – FC Omniworld
Foto: Rob van den Brink

Meest memorabele KNVB Beker seizoen?

In het seizoen 2008/2009 speelde FC Omniworld misschien wel de meest memorabele bekerseizoen in de geschiedenis. In de eerste ronde mocht FC Omniworld op bezoek gaan bij Helmond Sport. FC Omniworld kwam in de eerste helft op 2-0 achterstand maar in de tweede helft zorgde Sander Duits (Strafschop) en Jamal Dibi in de 85e minuut voor de gelijkmaker waardoor er moest worden verlengd in Helmond. De verlenging bracht daarin geen beslissing dus uiteindelijk werden er strafschoppen genomen. Mark Zegers hield twee strafschoppen tegen en FC Omniworld scoorde ze allemaal waardoor de ploeg van Peter Boeve doorging naar de volgende ronde. In de volgende ronde was NAC Breda de tegenstander. NAC Breda, dat op dat moment eerste stond in de Eredivisie, kwam op bezoek naar Almere. In een uitverkocht Mitsubishi Forklift Stadion hield FC Omniworld goed stand maar was het Amoah dat in de blessuretijd een vrijetrap achter doelman Mark Zegers schoot. Bijna was daar de eerste stunt in de Almeerse geschiedenis van het KNVB Beker toernooi.

Het KNVB Beker toernooi was 2010/2011 was echter weer snel voorbij voor FC Omniworld. Helmond Sport nam revanche van het jaar daarvoor en won na verlenging onder toeziend oog van slechts 413 toeschouwers met 4-3 van FC Omniworld.

Spandoek tijdens opkomst tegen NAC Breda
Foto: Rob van den Brink

Eerste jaren als Almere City FC ook weinig succesvol

In het eerste jaar als Almere City FC verloor de ploeg ook al meteen in de eerste ronde. RKC Waalwijk was met 4-1 te sterk in Waalwijk. In het seizoen 2011/2012 was het bekeravontuur van Almere City FC succesvoller. In Mijdrecht wist Almere City FC , hoewel pas in de blessuretijd, af te rekenen met de amateurs van SV Argon door doelpunten van Jerson Ribeiro en Dennis Filippo (Eigen doelpunt). Hierdoor plaatste Almere City FC zich voor de 3e ronde van het beker toernooi. In die ronde was FC Eindhoven in Almere met 2-1 te sterk.

ADO’20 was in het seizoen 2012/2013 met maar liefst 4-1 te sterk voor de ploeg van Dick de Boer die vlak daarna werd ontslagen als hoofdtrainer van Almere City FC. Ook het seizoen daarop bleken de amateurs weer te sterk. Dit keer was het VV Capelle dat na verlenging met 1-0 won van Almere City FC.

Seizoen tegen Eredivisie ploegen

In het seizoen 2014/2015 opende Almere City FC het KNVB Beker toernooi in het Yanmar Stadion tegen Eredivisionist ADO Den Haag. De ploeg uit Den Haag kwam vlak voor rust op 0-1 door een doelpunt van Mike van Duinen. In de 65e minuut trok City de stand gelijk door een doelpunt van Vincent Janssen. In de verlenging die volgde was het in de 112e minuut weer Vincent Janssen die Almere City FC op een 2-1 voorsprong bracht. 3 minuten voor het einde was het Thomas Kristensen die de stand weer gelijk trok. Strafschoppen die volgde was er eentje om niet snel te vergeten. Almere City FC miste 3 van de 5 strafschoppen maar ADO Den Haag deed het nog slechter en mede dankzij Agil Etemadi en de lat miste ADO alle vier de strafschoppen waardoor Almere City FC doorging in het bekertoernooi. In de ronde daarop mocht Almere City FC het opnemen tegen de latere landskampioen PSV. De ploeg uit Eindhoven spaarde enkele spelers wat resulteerde in een 1-1 ruststand mede door een doelpunt van Sander Keller. In de tweede helft bleek PSV wel een maatje en werd het uiteindelijk 5-1 voor de ploeg van Cocu.

Bekerwedstrijd tegen PSV uitverkocht
Foto: Almere City Fans

Geen geluk in de beker bij Volendam

In het seizoen 2015/2016 begon het toernooi voor Almere City FC in Limburg, tegen EVV Echt won de ploeg met 3-0 door doelpunten van Kip, Braken en Boldewijn. De ronde daarop was FC Den Bosch met 3-0 te sterk in het Yanmar Stadion. Het seizoen daarop begon Almere City FC het toernooi met een uitwedstrijd bij Rijsburgse Boys en won deze door twee doelpunten van Yener Arica. De ronde daarop reisde de ploeg af naar Volendam waarin pas in de verlenging tot doelpunten kwamen. Het uitverkochte uitvak zag Almere City FC in de 105e minuut op 0-1 komen door Kaj Ramsteijn maar verloor uiteindelijk met 2-1 van de ploeg aan de dijk.

AZ maatje te groot

2017/2018 begon Almere City FC met een uitwedstrijd bij FC Oss die met 2-0 werd gewonnen door doelpunten van Owusu en Valpoort. In de ronde daarop kwam er weer een Eredivisieclub naar Almere. Ditmaal was AZ uit Alkmaar de tegenstander. De ploeg van John de Bron bleek helaas een maatje te groot voor Almere City FC en won met 0-4 in het uiverkochte Yanmar Stadion.

Vorig seizoen begon het bekeravontuur nog hoopgevend. In eigen huis was FC Dordrecht de tegenstander en waar Ally de Aap de bokswedstrijd al won van de mascotte van Dordrecht wonnen de spelers de wedstrijd ook. Kevin Luckassen maakte de winnende 1-0. In de 2e ronde was Kozakken Boys de tegenstander. Op een regenachtig Sportpark de Zwaaier waren de amateurs echter te sterk voor de ploeg van Michele Santoni. Het werd uiteindelijk 2-1 voor de ploeg uit Werkendam, dat de overwinning vlak voor tijd veilig stelde.

Vanavond om 19:45 wordt de eerste ronde van het de KNVB Beker 2019/2020 gespeeld. Almere City FC begint met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Op naar een mooi bekeravontuur!

Meer Nieuws