De laatste wedstrijd van 2018 is er één om snel te vergeten. Op bezoek bij Jong PSV was het noodzakelijk om de slechte periode ten einde te brengen met een goed resultaat in Eindhoven. Na een goed begin van de wedstrijd werd het uiteindelijk een blamage. Na 90 minuten stond er een 5-2 verliespartij op het scorebord.

Met de “Ally You Need Is Love” bussen gingen de supporters met een goed gevoel richting de bouwput van De Herdgang. De goede moed bleef er in het begin van de wedstrijd ook in. De mannen van Santoni, waar Mannes zijn debuut maakte, bleken veel scherper te starten dan de beloften van de landskampioen. Almere speelde aanvallend goed voetbal, hield het achterin goed dicht en kwam ook tot kansen om de score te openen. Zo trof Kip in de 7e minuut de paal en een vrije trap van Receveur eindigde op de lat. Het zou tot de 26e minuut duren voor Jong PSV voor het doel van Plattel zou verschijnen. De eerste kans was dan wel meteen ook de eerste goal. Piroe kon de bal na een snelle counter op aangeven van Gakpo intikken.

Na de openingstreffer stortte het goede voetbal van Almere City FC als een kaartenhuis in elkaar. Het gebrek aan zelfvertrouwen door de slechtse reeks (2x winst in 12 wedstrijden) kwam naar boven drijven. Jong PSV kon na het doelpunt wel goed gaan voetballen en kwam nog voor rust al op 3-0. Gakpo en wederom Piroe mochten deze doelpunten op hun naam zetten. Ook bij deze doelpunten werd de verdediging van Almere te kijk gezet met snelle uitbraken van Jong PSV.

In de rust zal er ongetwijfeld het één en ander besproken zijn maar alles wat er besproken was konden direct na het fluitsignlaa de prullenbak in. Ongeveer een halve minuut na de aftrap maakt Plattel namelijk een grote blunder. Piroe tikt de bal over de grond recht op de doelman af, deze hurkt ook om de bal op te pakken maar de bal rol door zijn vingers en zijn benen met een irritant laag tempo de doellijn over. 4-0 dus en nog 45 pijnlijke minuten te gaan. In de 54e minuut werd het nog pijnlijker toen Piroe zijn 4e doelpunt van de avond kon maken, wederom een niet al te best verdedigd doelpunt. De blamage was hiermee compleet en de ondergrens werd na de 6-1 nederlaag bij Sparta nog maar eens naar beneden bijgesteld.

Een aantal wissels later (Balker voor Hammouti, Efmorfidis voor Calcan en Bensabouh voor Kip) kwam Almere eindelijk weer aan voetballen toe. Vooral Efmorfidis had er nog wel zin. Met nog slechts een kwartier te spelen had het allemaal niet veel zin meer, maar onder leiding van de griek ging Almere weer een stuk beter voetballen. Dit resulteerde in een doelpunt van Hunte (op aangeven van Efmorfidis). De buitenspeler mocht de eer enigzins redden in de 81e minuut. Niet veel later tekende Efmorfidis zelf voor de 5-2 en ook de 5-3 viel nog bijna binen maar het was allemaal te laat om de blamage recht te trekken.

Het goede spel voor het doelpunt en de laatste 15 minuten lieten zien dat Almere City FC het voetballen zeker niet verleerd is. Zoals vaker waren er fases in het spel waarin Almere dominant voetbalde en de bovenliggende partij was. Maar de gebreken van de ploeg komen steeds vaker en makkelijker bloot te liggen. Een uur lang was het in ieder geval zeer pijnlijk om naar te kijken.

Almere City FC gaat als nummer 9 (of nummer 10 als MVV of Cambuur komende zondag weet te winnen) de winterstop in. Een drastisch verschil met de eerste plek in oktober. Het is een plek met potentie richting de top 5 maar dan moet er na de winterstop toch echt uit een ander vaatje getapt worden. De goede fases in een wedstrijd zie je vaak terug komen, maar een wedstrijd duurt nou eenmaal 90 minuten. Dan heb je aan 30 minuten goed voetbal niet genoeg om punten binnen te slepen. Het vertrouwen om een 0-1 achterstand goed te maken moet terug komen en wellicht een taktische aanpassing hier en daar kan geen kwaad. Vooral de stabiliteit van de eerste 8/9 wedstrijden van het seizoen moet er weer in komen. De spelers en technische staf hebben in die wedstrijden namelijk al bewezen prima mee te kunnen in de competitie. Of het gaat lukken weer in die flow te komen gaan we na de winterstop zien. FC Volendam is dan de eerste tegenstander. Het andere oranje komt dan op zondag 13 januari op bezoek in het Yanmar Stadion.Tickets hiervoor zijn al te koop op tickets.almerecity.nl. Tot die tijd wensen wij iedereen fijne feestdagen en tot het nieuwe jaar!