Gisteravond was er weer een informatieve ambassadeursavond, waar naast het bespreken van de gang van zaken bij de club natuurlijk ook enkele nieuwtjes werden gedeeld met de aanwezige supporters. 

Om de avond af te trappen begon John Bes over de seizoensstart, waar we tot nu toe 7 punten hebben gehaald. Op het seizoen 2011/2012 na is dit de beste start die de club in het betaald voetbal heeft gehaald. In dat seizoen werden er 9 punten gehaald in de eerste 5 wedstrijden. Mocht er vrijdag gewonnen worden van Jong FC Utrecht wordt dit dus verbeterd.

Santoni, en met hem enkele supporters, was ook blij met de behaalde punten maar vooral ook een beetje teleurgesteld in de punten die we hebben laten liggen tegen Roda JC en MVV. De trainer gaf ook aan blij te zijn dat de spelers zo teleurgesteld waren na de 2-2 tegen MVV. “Als je teleurgesteld bent betekend dat dat je vind dat je veel beter kan” vertelde Santoni. 

Bewegingswetenschapper/Conditietrainer Ajey Raghosing hield vervolgens een interessant verhaal over hoe ze de selectie steeds fitter maken. Zo wordt er momenteel extra hard getraind om later in het seizoen nog steeds harder te kunnen lopen dan de tegenstander. 

Daarnaast kon Ivar van Dinteren vertellen dat Jong Almere City, dat afgelopen weekend nog met 4-1 won van FC Lienden, stappen aan het maken is om zich aan te passen aan het niveau van de Tweede Divisie. Maar liefst 12 spelers uit < 19 zijn aan de selectie van Jong toegevoegd, en uiteraard is de stap van een < 19 competitie naar het 3e niveau van Nederland tegen mannen van 28/29 een flinke. Toch valt het van Dinteren allemaal niet tegen.

Ook niet al te onbelangrijk om te vermelden is dat de club een fulltime videoanalyst heeft aangenomen. De afgelopen jaren vervulde Leen den Boer deze functie, maar hij is afgelopen zomer naar Go Ahead Eagles vertrokken. 

11 man achterin bij hoekschop en spelen naar fanatieke aanhang

Later op de avond was het tijd voor vragen van de supporters. Zo werd er gevraagd waarom de spelers nooit de 2e helft richting de fanatiekere aanhang spelen, in ons geval richting Vak D en E. Dit is in het voetbal gebruikelijk en kan ook helpen wedstrijden over de streep te trekken. 

Deze discussie is afgelopen seizoen ook een keer gestart bij een ambassadeursavond. Toen was bijgeloof de reden om de 2e helft richting de businessclub te spelen. Almere City zette immers een geweldige reeks neer waar veel wedstrijden werden gewonnen door het goede spel in de 2e helft. Dit seizoen is dit onderwerp nog helemaal niet besproken. Een gerucht dat op de tribunes rond galmde dat de club de spelers instrueert de 2e helft naar de businessclub te moeten spelen is wel meteen uit de wereld geholpen, daar is niks van waar. Santoni gaf ook aan dit te bespreken met Receveur en dat hij niet inziet waarom de spelers niet naar de fanatieke aanhang zouden willen spelen. In het vervolg kunnen we dus verwachten dat Almere City FC de 2e helft richting Vak D zal spelen, mits Receveur de tos wint uiteraard.

De fanatieke aanhang van Vak D, genomen vanuit Vak E. De kant waar de spelers vanaf nu hopelijk naartoe gaan spelen in de 2e helft.

Foto: Almere City Fans

Een ander terugkerend item is de vraag waarom wij toch altijd met 11 man achterin blijven hangen bij een corner van de tegenstander. De afgelopen seizoenen was het antwoord hierop dat de doelman graag 2 man op de doellijn wilt hebben, waardoor je geen spelers meer hebt die voorin kunnen staan. Santoni kwam met een ander, meer doordachte reden waarom dat nog steeds zo is. Uit statistieken is namelijk gebleken dat een counter uit een hoekschop vele malen gevaarlijker is wanneer er geen speler voorin wacht op de afvallende bal. Dit heeft te maken met het verrassingseffect bij de tegenstander omdat die niet weet welke speler van Almere City achter de bal aangaat.

Als er een speler voorin blijft hangen, weet de tegenstander dat ze hem in de gaten moeten houden. Wanneer je met 5 man uit je eigen doelgebied sprint zorgt dat voor verwarring bij de tegenstander en staat hun restverdediging niet meer goed. Overigens houdt Santoni het bij 1 speler op de doellijn, omdat hij vind dat de 2e paal altijd voor de keeper moet zijn.

Hunte traint mee met de selectie, Ramos is er ook nog steeds

Ook Robert Maaskant kreeg de tijd om zijn verhaal te vertellen over wat er allemaal gebeurt op technisch gebied. Zo was het grootste nieuws dat vleugelaanvaller Torino Hunte momenteel bij de club aan het trainen is. 

De Technisch Directeur benadrukte dat de club veel verzoeken krijgt van transfervrije spelers om mee te mogen trainen bij de club, bijvoorbeeld om zo hun conditie op peil te kunnen houden. De club zegt daar vrijwel altijd nee tegen, voornamelijk omdat de selectie goed staat. Voor Hunte en Ramos is er echter een uitzondering gemaakt omdat er bij beide een goede gedachtegang achter zit. 

Hunte is met zijn ervaring, waaronder vorig jaar een heel seizoen Eredivisie bij VVV Venlo, een speler die de trainings intensiteit omhoog gooit. Zo hebben onze backs nu op de training weerstand van een speler op eredivisie niveau. Maaskant gaf aan dat er een kleine kans is dat hij ook haalbaar is voor Almere, maar mocht Hunte zelf willen en de club heeft de middelen om hem aan te trekken dan zou die zomaar nog aan de selectie toegevoegd kunnen worden. 

Guy Ramos, die sinds enkele weken meetraint, heeft er al zo’n 300 wedstrijden opzitten in het betaalde voetbal en kan op deze manier zijn ervaring delen. De grootste reden waarom Ramos bij de club meetraint is dat de centrale verdediging vrij dun bezet is. Met de blessure van Joedrick Pupe, die pas rond november weer fit zal zijn, hebben we eigenlijk alleen Mirani en Hammouti die centrale verdediging als eerste positie hebben. Tel daarbij op dat Hammouti opgroepen zal worden voor (Jong) Marokko tijdens de interlandweken en je kan nog wel een centrale verdediger gebruiken. Overigens kreeg Almere City FC de afgelopen week dispensatie voor Hammouti vanuit Marokko, waardoor hij afgelopen vrijdag tegen MVV gewoon kon spelen. 

Voor beide spelers geld overigens dat ze nog geen aanbod hebben gehad. Ook is het zo dat de club eerst naar eigen jeugd kijkt om posities bij het eerste op te vullen. Ook in de toekomst zal het zo zijn dat er pas spelers van buitenaf worden gehaald wanneer er niemand in de jeugd rondloopt. 

Horeca

Het Amsterdamse bedrijf YveY heeft de horeca in en rondom het stadion op zich genomen. Het is aan hun, om samen met de club en supporters, de horeca naar een hoger niveau te tillen. De start bij de eerste thuiswedstrijd verliep, zoals vele van jullie hebben gemerkt, behoorlijk stroef. Zo waren er lange wachtrijen en was het aanbod niet van niveau. Dit beaamde Daniel Frankenhuis van YveY ook. Om dit te verbeteren is er iemand van YveY momenteel bij Almere City FC geplaatst om vragen snel te kunnen beantwoorden en sneller te kunnen schakelen om de horeca naar het niveau te brengen waar die volgs ons allemaal hoort te zijn. De komende tijd zullen er dan ook enkele aanpassingen op het gebied van Horeca plaats vinden.

Ticketing en Ally de Aap

Marketing, Media en Communicatie Manager Perry Hendriks vertelde ook nog over hoe het verloopt op gebied van ticketing. Zo wist hij te melden dat er momenteel 1.041 publiekseizoenkaarten verkocht zijn, een absoluut record voor de club, Tel daar de businessclubkaarten bij op en de bezetting van het stadion zal elke wedstrijd iets meer dan 1.200 zijn.

Tevens wist Hendriks te melden dat bij zogenaamde back-to-back thuiswedstrijden, wanneer je 2 weken achter elkaar thuis speelt, verschillende acties zullen komen om het stadion zo vol mogelijk te krijgen. Zo hebben bewoners van de wijken rondom het stadion een actie gekregen om komende vrijdag te komen kijken onder het mom “Beter een goede buur dan een verre vriend”. 

Ook kon het natuurlijk niet anders dan dat Ally de Aap even ter sprake kwam. De aap, die de afgelopen week al veel aandacht heeft vergaard met zijn fratsen, heeft afgelopen week nog stadion De Galgenwaard bezocht om het standbeeld van Van Seumeren te voorzien van een sjaal, als ludieke actie voor de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Vooral Bes vroeg zich af of we niet teveel doen met Ally de Aap, maar vooral supporters waren het daar totaal niet mee eens. Ook de komende tijd, waarbij ook bij de uitwedstrijd in Den Bosch, zal de aap er dan nog zeker zijn!

Al met al dus weer een informatieve avond voor iedereen die Almere City een warm hart toedraagt. Het is nog niet bekend wanneer de volgende ambassadeursvond zal plaatsvinden, hou daarvoor de bekende kanalen in de gaten!