Binnenkort weer basketbal op het hoogste niveau in Almere? Het zou zomaar werkelijkheid kunnen worden. De nog nieuw op te richten club, Almere Sailors, gaat een poging wagen om in de Dutch Basketbal League (Eredivisie voor het basketbal) te komen. Maar wat heeft dit nou met Almere City te maken? Nou, onze club gaat daarbij een handje helpen.

Terug richting prof basketbal

Het nieuwe logo van de Sailors.

Bij de basketbal vereniging Almere Pioneers, leeft al langer de wens om terug te keren op het hoogste niveau. Nadat Basketbal Club Omniworld in 2009 failliet ging, werd de vereniging Almere Pioneers opgericht. Bedoeld voor de breedtesport, maar de droom van profbasketbal is altijd blijven bestaan. Door een interview van de voorzitter van die club, is het plan in een stroomversnelling geraakt. Buiten dat, helpt het ook mee dat de regels voor het toetreden tot de Dutch Basketbal League versoepeld zijn. De competitie is namelijk een “gesloten competitie”, waar promoveren over degraderen niet mogelijk is. De eisen om toegelaten te geworden, maakte het lastig voor nieuwe clubs om een plek te krijgen in de competitie, maar hier is dus verandering in gekomen. De personen achter het plan kiezen er voor om voor de nieuwe club een andere naam te kiezen, maar zal wel blijven samenwerken met de Almere Pioneers.

City gaat de Sailors helpen

Almere City FC gaat de nieuwe club een handje helpen. Dit doet onze club door de Sailors toegang te geven tot de business club, die opzoek zijn naar sponsors, maar ook kunnen zij eventueel gebruik maken van de faciliteiten in het Yanmar Stadion, zoals het nieuwe krachthonk. Verder is te zien dat verschillende bekende sponsoren bij Almere City, waar onder SenS Online Solutions, BUN, Rixax, en de Rabobank, inmiddels al betrokken zijn geraakt bij het nieuwe basketbal project. In totaal is er zo € 150.000 euro nodig om het echt van de grond te krijgen, inmiddels is daarvan de helft al toegezegd aan de Sailors door sponsoren.

Geschiedenis tussen de beide clubs

Voor wie Almere City al wat langer volgt, weet dat beide clubs al een verleden met elkaar hebben. Almere City FC maakte onder de naam FC Omniworld, deel uit van de Omnisport vereniging Omniworld, waar verschillende takken van sport onder de zelfde merknaam uitkomen. Iets wat je in het buitenland regelmatig terugziet bij grote clubs in bijvoorbeeld zuid-europa. In Almere waren dit Volleybal, Basketbal, Zaalvoetbal en veldvoetbal. Voor al deze sporten zou er in Almere poort een grote sportcampus worden gebouwd met een Topsporthal en een voetbalstadion voor 13 duizend toeschouwers. Maar na dat de gemeente er miljoenen in had gepompt, liep het project al snel mis. De zaalvoetbal tak ging al snel kopje onder. Vanuit de politieke partij Leefbaar Almere mocht er geen profvoetbal komen van gemeente geld, terwijl er wel nog steeds bakken met geld in de Volleybal en Basketbal tak werd gestoken vanuit de gemeente. Uiteindelijk verliet FC Omniworld het “Omniworld” project en ging het onder de zelfde naam verder, met als doel betaald voetbal in Almere. Dat kwam er uiteindelijk in 2005. De twee overgebleven zaalsporten waren gedoemd om te mislukken. Hoewel de Basketbal tak nog redelijk mee deed in de top, liep Almere toen totaal niet warm voor de twee overgebleven sporten. Tot 2009 werd de club door de gemeente nog overeind gehouden, maar toen kwam er toch echt een einde aan. BC Omniworld ging verder als de Almere Pionieers en de Volleybal tak ging verder als VC Allvo.

Komt er ooit weer een omnisport vereniging in Almere? Dat verwachten wij niet, maar elkaar helpen en ondersteunen waar kan, daar wordt je beide alleen maar sterker van. We houden de komende tijd de Almere Sailors in de gaten. Mocht het prof baskeltbal in Almere echt van de grond komen, dan gaat er waarschijnlijk weer in de Topsporthal gespeeld worden in Almere Poort. De deadline voor inschrijven bij de DBL is voor 1 september, dus er is haast bij geboden. Wij wensen de initiatiefnemers van de Sailors veel succes!

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Almere Sailors.