Almere City FC wist vanavond op bezoek bij Jong AZ het teleurstellende gelijkspel van vorige week weg te spoelen met een 2-5 overwinning. Die overwinning werd voornamelijk in de eerste helft veilig gesteld, het was met rust namelijk al 1-4. Doelpunten kwamen op naam van Helstrup, Verheydt, Mirani, Kaandorp en Bouyaghlafen.

Uit de statisieken is gebleken dat Almere City het meest in de openingsfase van een wedstrijd scoort van alle clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Ook vandaag was dat weer het geval. Na een uitstekende start voor de mannen van Tobiasen moest doelman Bakker na 8 minuten al een hard schot van Verheydt keren. Een minuutje later lag de bal al wel in het netje nadat Helstrup een voorzet van Kaandorp het doel in kon koppen. Ook na de openingstreffer bleef Almere City FC druk op het doel van Jong AZ houden en zag Kaandorp zijn schot nog van het aluminium af knallen. Verheydt maakte er vervolgens in de 21e minuut wel 0-2 van na een assist van Koolwijk. De verdediging van Jong AZ stond er niet goed op waardoor Verheydt makkelijk de bal kon aannemen en de bal hard in het dak van de goal schoot.

Mirani was de volgende die de adminstratie in kon gaan als doelpuntenmaker. Mees Kaandorp nam in de 35e minuut een vrije trap, zag deze verlengd worden door een verdediger van Jong AZ waardoor de bal bij de 2e paal terecht kwam waar alleen Mirani nog over was om de voorsprong naar 0-3 te brengen. Niet veel later kon Jong AZ eindelijk wat terugdoen als gevolg van een blunder van Woud. De van Willem II gehuurde doelman kreeg de bal teruggespeeld voor zijn eigen goal, wilde de bal door het midden passen maar deed dit zeer zacht en recht in de voeten van Jelle Duin. Die kon makkelijk afronden voor de 1-3. Daarmee was de eerste helft nog niet afgedaan. Kaandorp, die al 2 assists achter zijn naam had gezet, kon na een prachtige aanval via Koolwijk (die de eerste helft met prachtige passen strooide) en Sorensen ook een doelpunt achter zijn naam zetten voor de 1-4.

Na rust was het Jong AZ dat het initiatief nam. De beloften van de Alkmaarse ploeg gingen meer druk zetten, met een hoger tempo spelen en namen meer risico. Almere City zette daar niet meer het spel van de eerste helft tegen over. Onder het toeziend oog van een zichtbaar geรฏrriteerde Tobiasen was het Jong AZ dat nu de kansen kon creรซren. Kansen waren er voor Des Kunst, Oosting en Allouch. Het lukte de spelers van Jong AZ echter niet om af te ronden.

Tobiasen bracht in de 65e minuut twee wissels het veld in om verandering te brengen op het enigzins gekantelde spelbeeld. Hammouti en Kaandorp maakte plaats voor Bouyaghlafen en Resink. Voor de 17 jarige Stije Resink een prachtig moment. De aanvallende middenvelder komt uit Onder 18 en mocht hiermee zijn debuut maken in de hoofdmacht en daarmee het betaalde voetbal. Het inbrengen van Bouyaghlafen bleek ook een goede zet. In de 72e minuut maakte hij namelijk de 1-5 na een zelf opgezette aanval waarbij de bal via Sorensen weer bij hem terecht kwam en hij van binnen de 16 de verdedigers van Jong AZ te slim af was met een droge schuiver het doel van Bakker in.

Jong AZ, dat in de KKD natuurlijk nergens voor speelt en niks te verliezen heeft, bleef aanvallen om er nog wat van te maken. Maar net als in de rest van de tweede helft kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Wel wist Des Kunst in de slotseconde nog de 2-5 te scoren. Door dat doelpunt wist Almere City de grootste uitoverwinning van de club in het betaalde voetbal niet te evenaren. Dat record staat nog altijd op 2 april 2018, met een 0-4 winst bij RKC Waalwijk.

Door de winst schuift Almere City over Cambuur Leeuwarden heen naar de eerste plek in de Keuken Kampioen Divisie. De club staat nu met 47 punten uit 20 wedstrijden bovenaan. Daarmee legt Almere City FC de druk bij de Friese club, dat zelf zondag op bezoek gaat bij NEC. Volgende week vrijdag speelt Almere City FC een thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht.

Jong AZ
2 – 5
Almere City FC
Eerste Divisie