Voor het eerst in de geschiedenis kwam Heracles Almelo gisteravond naar Almere, nog nooit troffen Heracles Almelo en Almere City elkaar in competitie verband. Daarmee werd natuurlijk al geschiedenis geschreven, maar de wedstrijd zelf zal ook de boeken in gaan als een spectaculair duel. Het werd een wedstrijd van 2 gezichten. Zo had Heracles de eerste helft het betere van het spel en kwam het op 0-2 voorsprong, maar was het Almere City dat daarna vol erop klapte na een merkwaardig wisselmoment vlak na rust en de winst wist te pakken met een 3-2 overwinning.

Dat Heracles Almelo de eerste helft de wedstrijd onder controle had liet in onze ogen het verschil zien tussen een kampioenskandidaat en een elftal dat stroef aan het seizoen begon maar langzaam richting de subtop klimt. Het tempo en vooral de eindpass was bij Heracles beter dan bij Almere City. De bezoekers kwamen daardoor dan ook terecht op voorsprong. De eerste kwam van de voet van Armenteros. De ervaren spits van Heracles werd niet goed gedekt door Van Bruggen en werd weggestuurd richting Bakker. Armenteros was net was net wat sneller en kon de bal met een uiterste inspanning, waarbij hij ook geblesseerd raakte, het doel in werken. Ook Barbet kon de bal pas net achter de doellijn wegwerken en dus al na 5 minuten een 0-1 voorsprong voor Heracles. Ook bij de 0-2 was duidelijk dat Heracles op dat moment net een niveautje hoger speelde dan Almere City. Aan de rechterkant stond Hanson zo vrij dat hij eenvoudig de bal aangespeeld kreeg die de spits met een mooie volley richting doel schoot. Het geluk zat dan ook nog eens aan de kant van Heracles, gezien de bal via Jacobs van richting veranderd en daarmee Bakker kansloos liet.

Dat Heracles daarmee de controle over de wedstrijd had lag ook aan Almere City waarbij het veel te vaak net niet was. Mogelijkheden lagen er zeker wel, maar de pass om iemand in stelling te brengen voor het doel van Heracles ontbrak vaak nog en verdedigend liet Almere te grote gaten vallen. Er waren wel wat kansjes, zoals een kopbal van Duijvestijn, maar ondanks dat Heracles niet eens vol op de aanval speelde hing de 0-3 nog wel in de lucht. Bakker moest een aantal keer redding brengen en ook de lat heeft Almere City een keer moeten helpen.

Na rust moest er wat veranderen, wellicht een andere tactiek, wellicht een wissel. Maar beide elftallen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer. Het bleek slechts een magic trick te zijn van Pastoor en consorte, eentje van het niveau waar Hans Klok nog wat van kan leren. De staf wilde namelijk niet in de rust wisselen maar wisselde 1 minuut later. Het was om zand in de ogen van Heracles te strooien en te zorgen dat zij niet direct konden reageren op de wissels. De spanjaarden Royo en Pascu verlieten het veld, Alhaft en Resink kwamen het veld in. Daarmee veranderd Almere van een soort 4-4-2 naar een 4-3-3. En met deze wissel kan er een streep door alles wat ik net gezegd heb in het verslag. De wedstrijd kantelde binnen enkele tellen volledig. Almere City kreeg direct meer grip op de wedstrijd, het tempo en de wilskracht gingen omhoog. 2 minuten en 21 seconde na de dubbele wissel was de achterstand volledig verdwenen en hadden beide wisselspelers gescoord. In de voetballerij heb je het wel eens over een gouden wissel, maar dit was goud, platinum, diamant en alles in één. Een omslagpunt van gigantische proporties.

Allereerst was Resink aan de beurt. Binnen een minuut na de wissel valt Almere City aan via Limbombe aan de linkerkant, hij wandelt met de bal richting de 16 en passt naar Resink. Heracles legde hem geen druk op en dus kon Resink van een meter of 20/25 uithalen. Zijn knal, met een kleine zwabber, vloog heerlijk net onder de lat maar te hoog voor de doelman recht het doel in. Het is Resink zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal en wat voor één. De doelman had hem kunnen hebben, maar dat doet niks af aan het mooie schot van de middenvelder.

Dan is Laat De Zon In Je Hart nog maar net afgelopen wanneer Almere City goed druk zet op Heracles en de bal direct weer veroverd. Het was Duijvestijn die dat uiteindelijk deed en de bal direct meegaf aan Limbombe. De linksbuiten kijkt goed en vind met een mooie strakke pass over de grond Alhaft in de 16. De eveneens nog koud in het veld staande vleugelaanvaller bedenkt zich geen moment en knalt de bal direct goed het doel in. Wanneer Tim nog laat weten dat Resink de doelpuntenmaker was voor de 1-2 staat het alweer 2-2 met mooie doelpunten. Beter kan een wisselmoment niet uitpakken. Niet alleen omdat het weer gelijk staat na deze doelpunten maar ook omdat het een mentale opsteker van jewelste is voor Almere City en een dreun voor Heracles Almelo.

Bakker moest na 60 minuten spelen nog wel redding brengen op een hard schot van Laursen maar het gevoel in het Yanmar Stadion is volledig veranderd. Almere City heeft de wedstrijd in eigen handen genomen, met goede support van supporters op alle vakken achter zich. Alhaft en Duijvestijn krijgen goede kansen op de 3-2 maar lang laat die voorsprong niet op zich wachten. Voor de 3e keer deze avond is Limbombe dat weer een assist achter zijn naam mag schrijven. Dit keer gaat hij er wederom op links vandoor en met een uitgemeten voorzet hoeft Jacobs hem alleen nog maar binnen te lopen. Dat doet de rechtsback uitstekend en met een genadeloze kopbal is de doelman van Heracles kansloos.

Ook verdedigend is het nu Almere City dat een stuk feller en scherper is, echte kansen creëren de gasten niet meer en is het vooral scheidsrechter Gansner dat aan de bak moet. Dat doet hij zeer wisselvallig en ook vergeet hij een tweede gele kaart te trekken voor Heracles, waar dat zeker wel kon. Daar had de staf van Almere City ook kritiek op en dat leverde Maduro een gele kaart op. Ondertussen verdedigde Almere City goed en brak het af en toe uit, zo ook in de 85 minuut nadat Duijvestijn wederom goed hoog druk zet en de bal verovert. Verdediger Les van Heracles, die de bal kwijt raakte, tackelde direct daarna de doorgebroken Duijvestijn van achter onderuit. Gansner kon hier niks anders doen dan de directe rode kaart trekken voor Heracles. Met nog 6 minuten blessuretijd pushte Heracles met man en macht de bal naar voren voor de 3-3 maar de grootste kans was nog voor Almere City. Alhaft, die geweldig inviel vanavond, word in de 16 door 3 man van Heracles verdedigt maar draait zo weg dat hij ze allemaal omspeelt, daarna nog een kap zodat de bal bij zijn linkerbeen komt maar zijn schot gaat net langs de paal. Gevaarlijk werd Heracles niet meer, de 3 punten zijn voor Almere City FC na een bizarre, je zou zeggen typische KKD, wedstrijd.

Een wedstrijd waar Almere City ondermaats was in de eerste helft. Een helft waarin het in alles net niet goed genoeg was. Maar een tweede helft waarin je alles laat zien waar je voor naar een stadion komt. Prachtige, goede goals. Verdedigen met strijd en passie en knokken naar de uiteindelijk terechte overwinning in een stadion waar de sfeer er goed in zat. Het feestje werd na afloop dan ook met spelers en supporters gevierd op het supportersplein tijdens het jaarlijkse Oktoberfest!

Almere City blijft hiermee langzaam maar zeker de weg om hoog beklimmen met slechts 1 verloren wedstrijd in de laatste 8 duels (inclusief de beker). Momenteel staan we 7e op de ranglijst met 20 punten. Het staat dit seizoen echter allemaal nog zo dichtbij elkaar dat het slechts 3 punten achter de nummer 4 maar ook slechts 3 punten voor op de nummer 12 is. De volgende wedstrijd waarin we de weg omhoog weer verder kunnen bewandelen is op maandag 7 november, uit bij Jong PSV. Tickets daarvoor zijn inmiddels te koop via de ticketshop van Almere City!

Almere City FC
3 – 2
Heracles Almelo
Eerste Divisie