Het UWV heeft afgelopen week het register openbaar gemaakt waarin alle bedrijven staan die in de 2e aanvraag periode (juni t/m september 2020) gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling. Daaruit is gebleken dat van de 34 betaald voetbal clubs in Nederland 32 clubs gebruik hebben gemaakt van de steunmaatregel vanuit de overheid. Almere City FC is één van de twee clubs die de steun niet nodig heeft gehad in de 2e aanvraagperiode, dat heeft de club bevestigd aan Almere City Fans.

De NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is een maatregel die vanuit de overheid in het leven is geroepen om bedrijven financieel te steunen tijdens de coronacrisis. Via deze regeling kunnen bedrijven die fors omzetverlies lijden een subsidie aanvragen die tot 90% van het loon van de werknemers doorbetaald. De crisis zorgt ook voor veel financiële problemen in de betaald voetbalwereld, waar in deze aanvraagperiode voor maar liefst 20 miljoen euro een voorschot hebben ontvangen van het UWV om het omzetverlies deels op te vangen.

Dat Almere City FC hier geen gebruik van heeft gemaakt toont maar weer eens aan dat het ook in deze moeilijke tijden financieel goed gaat met de club. Zo is eerder al bekend gemaakt dat vrijwel elk lid van de businessclub zijn lidmaatschap heeft verlengd en verkoopt de club meer seizoenkaarten dan ooit. Inmiddels staat de teller al op ruim 3.400 seizoenkaarten, waar er voor dit seizoen nooit meer dan 1.250 seizoenkaarten zijn verkocht. Weliswaar kost een seizoenkaart dit seizoen slechts €45,01 waar dat vorig seizoen nog €136,- was, maar de hoeveelheid aan verkochte seizoenkaarten maakt dat op financieel gebied weer goed.

De andere betaald voetbal club die geen gebruik hebben gemaakt van de NOW regeling in de 2e aanvraagperiode is MVV Maastricht. Zowel Ajax (1.3 miljoen euro) als SC Heerenveen (bedrag onbekend) hebben hun voorschot inmiddels weer terug betaald. De overige clubs hebben wel gebruikt gemaakt van de regeling en hebben een voorschot ontvangen variërend van 120.000 euro (FC Dordrecht) tot 2.566.920 euro (PSV), uiteraard afhankelijk van de grote van de club, het verlies in omzet en het salarishuishouden dat zij als organisatie hebben.

In de eerste aanvraagperiode (maart t/m mei 2020) deed Almere City FC wel een beroep op de maatregel. Dat is niet heel gek, aangezien in die periode het voetbal volledig stil lag en er grote onzekerheid was over het nieuwe seizoen. Toen ontving het volgens het register een voorschot van €288.414.