Almere City FC speelt vanavond in de eerste ronde van de KNVB Beker tegen Go Ahead Eagles in het Yanmar Stadion. Hoewel de Almeerders nooit verder kwamen dan de 3e ronde, heeft Almere City FC in het verleden toch heel wat memorabele wedstrijden gehad. In dit artikel blikken wij terug naar de geschiedenis van Almere City FC in het KNVB Bekertoernooi.

KNVB Beker in amateurtijd

We beginnen met FC Omniworld, toen nog amateurs, in het seizoen 2001/2002. Toen wisten de paarse namelijk door te stoten naar de 2e ronde van de KNVB Beker. De eerste ronde bestond in die tijd nog uit een groepsfase en daarin werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen zowel FC Lisse (thuis) en het Amsterdamse KBV (uit). De grootste verrassing was een mooie zege tegen de profs van Stormvogels/Telstar. Het werd in eigen huis 2-1 voor FC Omniworld door doelpunten van Marco van der Kramp en Richard Pel. Omniworld werd met 5 punten tweede in de poule, Telstar wist namelijk wel te winnen van Lisse en KBV en eindigde met 6 punten net boven FC Omniworld. Door de 2e plek plaatste Omniworld zich voor de knockoutfase en mocht het aantreden in en tegen FC Den Bosch. Het werd 2-0 voor FC Den Bosch dat op dat moment nog in de Eredivisie speelde.

In 2003 speelde FC Omniworld na een aantal voorrondes wederom tegen een profclub uit de Eredivisie. Nadat het AGOVV Apeldoorn (toen ook nog amateurs) en Delta Sport had verslagen kwam RKC Waalwijk op bezoek op het Fanny Blankers Koen Sportparkt. De Almeerders hielden RKC op een verdienstelijke 2-2 in reguliere speeltijd met doelpunten van Terry Bonne en Henry Bakker. In de verlenging moest FC Omniworld alsnog buigen door 2 doelpunten van Rick Hoogendorp.

één seizoen voor de overstap naar het betaalde voetbal kwam er wederom een profclub op bezoek in Almere. In wat nu het huidige Yanmar Stadion is was FC Emmen de tegenstander en ook deze had na een 3-3 gelijkspel verlenging nodig om er met de overwinning vandoor te gaan. Dennis van Vuuren, Ergun Cakir en Sijmen Tol maakt de doelpunten aan Almeerse kant. Een doelpunt van Arjan Blauw in de 104e minuut zorgde uiteindelijk voor de overwinning van FC Emmen.

Meegereisde supporters naar de bekerwedstrijd tegen Heracles
Foto: Rob van den Brink

Geen succes tegen amateurs

In het eerste jaar in het betaalde voetbal mocht FC Omniworld aantreden in de eerste ronde tegen SV Urk. De ploeg van trainer Jan Schulting wist met 1-4 te winnen waardoor in de tweede ronde in het Olympisch Stadion de wedstrijd tegen AFC op het programma stond. Amsterdam was ook het eindstation van de Almeerders. Na 90 minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord en in verlenging werd er niet meer gescoord. De strafschoppenserie ging uiteindelijk met 5-3 verloren waardoor Omniworld uitgeschakeld werd door AFC.

Het KNVB Beker toernooi in het seizoen 2006/2007 was helaas geen succes voor FC Omniworld. In Genemuiden was de plaatselijke voetbalclub met 3-2 te sterk en was het bekeravontuur al snel afgelopen. Een seizoen later speelde FC Omniworld haar eerste wedstrijd tegen een Eredivisieclub sinds het toetreden tot het betaald voetbal. Nadat in de eerste ronde Be Quick’28 met 8-1 werd verslagen was in de volgende ronde Heracles Almelo met 3-0 te sterk.

Het uitvak in het Polman Stadion tijdens de opkomst van Heracles Almelo – FC Omniworld
Foto: Rob van den Brink

Meest memorabele KNVB Beker seizoen?

In het seizoen 2008/2009 speelde FC Omniworld misschien wel de meest memorabele bekerseizoen in de geschiedenis. In de eerste ronde mocht FC Omniworld op bezoek gaan bij Helmond Sport. FC Omniworld kwam in de eerste helft op 2-0 achterstand maar in de tweede helft zorgde Sander Duits (Strafschop) en Jamal Dibi in de 85e minuut voor de gelijkmaker waardoor er moest worden verlengd in Helmond. De verlenging bracht daarin geen beslissing dus uiteindelijk werden er strafschoppen genomen. Mark Zegers hield twee strafschoppen tegen en FC Omniworld scoorde ze allemaal waardoor de ploeg van Peter Boeve doorging naar de volgende ronde. In de volgende ronde was NAC Breda de tegenstander. NAC Breda, dat op dat moment eerste stond in de Eredivisie, kwam op bezoek naar Almere. In een uitverkocht Mitsubishi Forklift Stadion hield FC Omniworld goed stand maar was het Amoah dat in de blessuretijd een vrijetrap achter doelman Mark Zegers schoot. Bijna was daar de eerste stunt in de Almeerse geschiedenis van het KNVB Beker toernooi.

Het KNVB Beker toernooi was 2010/2011 was echter weer snel voorbij voor FC Omniworld. Helmond Sport nam revanche van het jaar daarvoor en won na verlenging onder toeziend oog van slechts 413 toeschouwers met 4-3 van FC Omniworld.

Spandoek tijdens opkomst tegen NAC Breda
Foto: Rob van den Brink

Eerste jaren als Almere City FC ook weinig succesvol

In het eerste jaar als Almere City FC verloor de ploeg ook al meteen in de eerste ronde. RKC Waalwijk was met 4-1 te sterk in Waalwijk. In het seizoen 2011/2012 was het bekeravontuur van Almere City FC succesvoller. In Mijdrecht wist Almere City FC , hoewel pas in de blessuretijd, af te rekenen met de amateurs van SV Argon door doelpunten van Jerson Ribeiro en Dennis Filippo (Eigen doelpunt). Hierdoor plaatste Almere City FC zich voor de 3e ronde van het beker toernooi. In die ronde was FC Eindhoven in Almere met 2-1 te sterk.

ADO’20 was in het seizoen 2012/2013 met maar liefst 4-1 te sterk voor de ploeg van Dick de Boer die vlak daarna werd ontslagen als hoofdtrainer van Almere City FC. Ook het seizoen daarop bleken de amateurs weer te sterk. Dit keer was het VV Capelle dat na verlenging met 1-0 won van Almere City FC.

Seizoen tegen Eredivisie ploegen

In het seizoen 2014/2015 opende Almere City FC het KNVB Beker toernooi in het Yanmar Stadion tegen Eredivisionist ADO Den Haag. De ploeg uit Den Haag kwam vlak voor rust op 0-1 door een doelpunt van Mike van Duinen. In de 65e minuut trok City de stand gelijk door een doelpunt van Vincent Janssen. In de verlenging die volgde was het in de 112e minuut weer Vincent Janssen die Almere City FC op een 2-1 voorsprong bracht. 3 minuten voor het einde was het Thomas Kristensen die de stand weer gelijk trok. Strafschoppen die volgde was er eentje om niet snel te vergeten. Almere City FC miste 3 van de 5 strafschoppen maar ADO Den Haag deed het nog slechter en mede dankzij Agil Etemadi en de lat miste ADO alle vier de strafschoppen waardoor Almere City FC doorging in het bekertoernooi. In de ronde daarop mocht Almere City FC het opnemen tegen de latere landskampioen PSV. De ploeg uit Eindhoven spaarde enkele spelers wat resulteerde in een 1-1 ruststand mede door een doelpunt van Sander Keller. In de tweede helft bleek PSV wel een maatje en werd het uiteindelijk 5-1 voor de ploeg van Cocu.

Bekerwedstrijd tegen PSV uitverkocht
Foto: Almere City Fans

Geen geluk in de beker bij Volendam

In het seizoen 2015/2016 begon het toernooi voor Almere City FC in Limburg, tegen EVV Echt won de ploeg met 3-0 door doelpunten van Kip, Braken en Boldewijn. De ronde daarop was FC Den Bosch met 3-0 te sterk in het Yanmar Stadion. Het seizoen daarop begon Almere City FC het toernooi met een uitwedstrijd bij Rijsburgse Boys en won deze door twee doelpunten van Yener Arica. De ronde daarop reisde de ploeg af naar Volendam waarin pas in de verlenging tot doelpunten kwamen. Het uitverkochte uitvak zag Almere City FC in de 105e minuut op 0-1 komen door Kaj Ramsteijn maar verloor uiteindelijk met 2-1 van de ploeg aan de dijk.

AZ maatje te groot

2017/2018 begon Almere City FC met een uitwedstrijd bij FC Oss die met 2-0 werd gewonnen door doelpunten van Owusu en Valpoort. In de ronde daarop kwam er weer een Eredivisieclub naar Almere. Ditmaal was AZ uit Alkmaar de tegenstander. De ploeg van John de Bron bleek helaas een maatje te groot voor Almere City FC en won met 0-4 in het uiverkochte Yanmar Stadion.

Vorig seizoen begon het bekeravontuur nog hoopgevend. In eigen huis was FC Dordrecht de tegenstander en waar Ally de Aap de bokswedstrijd al won van de mascotte van Dordrecht wonnen de spelers de wedstrijd ook. Kevin Luckassen maakte de winnende 1-0. In de 2e ronde was Kozakken Boys de tegenstander. Op een regenachtig Sportpark de Zwaaier waren de amateurs echter te sterk voor de ploeg van Michele Santoni. Het werd uiteindelijk 2-1 voor de ploeg uit Werkendam, dat de overwinning vlak voor tijd veilig stelde.

Vanavond om 19:45 wordt de eerste ronde van het de KNVB Beker 2019/2020 gespeeld. Almere City FC begint met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Op naar een mooi bekeravontuur!