Almere City is het seizoen begonnen met een nederlaag in Venlo. Het werd 3-0 voor de thuisploeg.

92 dagen na de laatste wedstrijd van het vorige seizoen speelde Almere City vrijdagavond in Venlo eindelijk weer eens voor de punten. Na een goede voorbereiding waren er 115 supporters in het uitvak van De Koel beland, allemaal met een goed gevoel over het komende seizoen. Nog nooit is er zo’n brede en kwalitatief goede selectie in elkaar gezet voor aanvang van de competitie. De hoop om eindelijk weer eens te winnen in Venlo, de laatste keer en enige keer dateert alweer uit het betaald voetbal debuut seizoen 2005/2006, was dan ook zeker aanwezig.

Toch verliep deze wedstrijd al vanaf het eerste fluitsignaal anders. Venlo knalde er feller bovenop, oogde vrijer te voetballen en kwam na 7 minuten al op voorsprong. Kees de Boer kon de bal er eenvoudig in koppen voor de openingsgoal. Ook daarna zijn de kansen voor VVV, met nog een goede redding van doelman Bakker. Om het nog erger te maken moest in de 18e minuut Danny Post ook nog eens geblesseerd van het veld af. Hij werd vervangen door Esajas, die in het restant van de wedstrijd 1 van de weinige spelers bleek te zijn die een voldoende haalde.

Nadat Bakker wederom een uitstekende redding moest verrichten, 1-op-1 met Johansson, komt Almere City FC na een half uur spelen eindelijk met gevaar bij de goal van VVV Venlo. Het begint met een goede actie van Mattoir die zijn schot nog net naast ziet gaan. Een minuut later kwam Almere City wel tot scoren. Het was Alhaft die de bal op doel schiet en de doelman naar de bal ziet grabbelen. Volgens de Almeerse spelers, en ook volgens de analisten in de ESPN studio na het zien van de beelden, was de bal over de lijn voor de 1-1. De grensrechter liep echter nog zo ver achter de doellijn dat hij dat niet waar kon nemen en ook scheidsrechter Gerrets is er niet zeker van. En zo bepalen de enige mensen die er echt wat over kunnen zeggen dat het geen doelpunt was. Een arbitrale dwaling op een zeer belangrijk moment. Nog erger gemaakt door een makkelijk gegeven strafschop, nog geen minuut later aan de andere kant van het veld. Sven Braken, die bij de Almeerse supporters nog altijd als een rode lap werkt, gaat op doelman Bakker af en wil er langs. Daarbij verspeelt Braken de kans om de bal nog op doel te kunnen schieten, laat zijn been hangen en laat zich vallen. Bakker raakt daarbij de spits volgens de scheidsrechter net genoeg om een reden te geven aan Gerrets om te fluiten. De oude spits van Almere City legt de bal vervolgens zelf op de stip en knalt de 2-0 erin. Het bleken achteraf de belangrijkste 2 minuten van de wedstrijd. In plaats van een 1-1 stand ga je nu de kleedkamers in met een 2-0 achterstand. Overigens speelde Almere City gewoon een slechte eerste helft en was de achterstand niet onverdiend, de manier waarop maakte het zuur. Een VAR was hier wel fijn geweest, maar de KNVB neemt de KKD toch niet serieus genoeg om het niveau van de arbitrage te verbeteren.

Na rust pakte Almere City het een stuk beter op. De bal bleef langer in de ploeg en VVV kwam niet meer door de verdediging. Voorafgaand aan het seizoen hoorde we veelvuldig van trainer Alex Pastoor over bepaalde lijnen die de spelers volgen die hopelijk herkenbaar worden. In de tweede helft werden een aantal van die lijnen ook eindelijk zichtbaar. Vooral de lange bal over de volledige breedte naar de andere kant van het veld kwam veelvuldig in het spel van Almere City voor, maar dat deze lijn nog beter uitgevoerd moet worden werd ook direct duidelijk. Veelvuldig vloog de bal te hoog over de speler die de bal eigenlijk moest ontvangen. Een andere lijn die werd gebruikt waren balletjes over de verdediging van VVV naar een lopende speler van Almere. Een gevaarlijk wapen die we graag in de eerste helft ook vaker hadden willen zien met de snelle spelers van Almere in de voorhoede. Het leverde niet vaak gevaar op maar zorgde wel voor wat mogelijkheden. Zo kreeg Duijvesteijn na een goede loopactie de bal op een presenteer blaadje op een paar meter van de goal maar wilde de aanvallende middenvelder de bal eerst nog aannemen, waar hij direct had moeten schieten. Het zijn de momenten die een aanval maken of breken, nu kon de doelman de bal nog tegenhouden. Maar hoe vaker je in deze situatie gaat komen, hoe rustiger de speler daar word en hoe meer die weet wat die wel moet doen. Het waren, samen met het overwicht, positieve punten uit de tweede helft. Ook Mattoir liet zich met een aantal goede acties langs de zijlijn goed zien. Toch werd Almere City nooit zo gevaarlijk dat het er op leek dat er misschien nog een punt in het vat lag. Die punten waren voor VVV, al helemaal nadat ze ook op 3-0 kwamen na 70 minuten spelen. Almere wilde natuurlijk naar voren waardoor er ruimte achter de verdediging kwam. Die ruimte werd redelijk benut door VVV, uiteindelijk werd het schot geblokt door Jacobs maar was deze goal exemplarisch voor het ontbreken van geluk aan Almeerse zijde. Jacobs blokt de bal dan wel, maar daardoor stuitert deze langs/over Bakker heen naar de goal waar Van Bruggen op tijd lijkt te zijn om de bal nog weg te werken. Maar de verdediger schiet de bal van dichtbij nog tegen de paal en vervolgens gaat die via zijn eigen scheenbeen nog de goal in.

Uiteindelijk een wedstrijd die heel anders had kunnen verlopen wanneer de arbitrage er gewoon 1-1 van had gemaakt. Maar dat is iets waar je nu niets aan hebt en moeten we ook concluderen dat Almere City, vooral in de eerste helft, echt te matig was om aanspraak te maken op punten. De bravoure, het lef en de durf om echt te voetballen ontbrak daar helaas voor. Laten we er maar vooral van leren en de goede punten (ook die uit de voorbereiding) oppakken en doorzetten. Het voordeel van deze verliespartij is dat het pas de eerste wedstrijd van het seizoen, er is nog genoeg tijd om de punten te gaan pakken. Komende vrijdag in eigen huis is er dan ook al direct de kans om de valse start van de competitie recht te zetten.