Iedereen die Almere City FC en De Graafschap een beetje volgt is het niet ontgaan: veel spelers hebben het shirt van FC Omniworld/AlmereCity en De Graafschap gedragen. Vooral de laatste seizoenen speler er veel spelers van Almere City FC bij De Graafschap. Ook andersom is de weg meer dan eens bewandeld. Maar wie hebben er eigenlijk in het Yanmar Stadion en op De Vijverberg gespeeld? In dit artikel bespreken we iedere speler die de weg tussen Almere en Doetinchem heeft bewandeld.

1. Sjoerd Ars

In het debuutseizoen, 2005/2006, van FC Omniworld in het betaalde voetbal was Sjoerd Ars de grote uitblinker. In Almere werd hij topscoorder met 17 doelpunten in 36 wedstrijden. Ars kreeg de kans in Almere nadat De Graafschap niet met hem verder wilde. De spits greep zijn kans en bleek in zijn carriere een echte doelpunten machine te zijn. In totaal speelde hij 489 wedstrijden door heel Europa en scoorde daarin maar liefst 226 keer.

Het afgelopen seizoen kwam Ars weer bij De Graafschap terecht, die hem huurde van Fortuna Sittard. Hiermee was de cirkel voor de spits rond en na de zinderende play-offs finale tussen Almere City FC en De Graafschap besloot Ars zijn profcarriere te stoppen. Vanaf dit seizoen is hij te bewonderen bij de amateurs van De Treffers.

2. Hilmi Mihci

Sjoerd Ars vormde in het debuutseizoen van FC Omniworld een spitsenduo met Hilmi Mihci. Vooral zijn doelpunt in De Koel , die voor een 0-1 overwinning bij VVV zorgde, zal veel supporters van het eerste uur nog bijgebleven zijn. Voordat hij in Almere kwam voetballen had Mihci al aardig wat clubs achter zijn naam staan, waaronder De Graafschap.

In het seizoen 2003/2004 kwam Mihci tot 29 wedstrijden en 9 doelpunten in het shirt van De Superboeren. Toen speelde hij al samen met Ars en wisten ze samen weer promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Hoewel Mihci veel speelde mocht hij toen toch vertrekken van de nieuwe trainer Gert Kruys. Niet veel alter zouden Mihci en Ars dus weer herenigd worden in Almere.

3. Richard Haklander

Richard Haklander in het paarse shirt van FC Omniworld

Sjoerd Ars en Hilmi Mihci waren niet de enige die in het seizoen 2003/2004 voor De Graafschap speelde om later voor FC Omniworld uit te komen. Richard Haklander maakte in het seizoen 2003/2004 zijn debuut in het betaalde voetbal bij, jawel, De Graafschap. Als speler bij De Graafschap wist Haklander het als groot talent zelfs te schoppen tot 2 jeugdinterlands bij het Nederlands Elftal. Na 3 seizoenen, 44 wedstrijden en 3 doelpunten vertrok Haklander bij De Graafschap na het seizoen 2005/2006.

Dat was voor FC Omniworld een uitgelezen kans de middenvelder dezelfde zomer aan de selectie toe te voegen en zo bewandelde Haklander, hoewel een seizoen later, hetzelfde pad als Ars en Mihci. Haklander kwam in Almere in eerste instantie uit op het middenveld, maar naarmate zijn carriere vorderde hoe vaker hij in de centrale verdediging terecht kwam. Uiteindelijk was Haklander ruim 3 seizoenen te bewonderen in Almere voordat hij vlak voor het verstrijken van de transfer deadline in het seizoen 2009/2010 naar TOP Oss zou gaan. De Barnevelder is lid van de Club van 100, met 102 wedstrijden voor FC Omniworld.

4. Sander Duits

Om het kwartet van het seizoen 2003/2004 van De Graafschap vol te maken kwam ook Sander Duits in de zomer van 2006 naar het Mitsubishi Forklift Stadion in Almere. De middenvelder speelde in Doetinchem tussen 2002 en 2006 al 67 wedstrijden, voornamelijk in de Eerste Divisie, voor De Superboeren maar mocht vertrekken toen zijn contract afliep. 

Sander Duits voor de camera van Omroep Flevoland
Foto: Omroep Flevoland

Duits tekende daarna in Almere en groeide hier uit tot één van de meest waardevolle spelers die we ooit hebben gehad. Duits werd de stille motor op het middenveld die naast gele kaarten ook nog eens doelpunten mee pikte. Met maar liefst 132 wedstrijden in 4 seizoenen achter zijn naam kwam hij ook nog eens tot 32 doelpunten. Een gewaardeerd lid van de Club van 100 dus.

Hoewel Duits de overstap naar de Eredivisie hoopte te maken ging hij in 2010 naar RKC Waalwijk. De brabanders waren net gedegradeerd en hoopte weer te promoveren naar de Eredivisie. Dat gebeurde ook en zo kwam Duits in de Eredivisie terecht. In 2014 ging hij naar Go Ahead Eagles, waarmee hij in 2016 zijn comeback in Almere maakte. Duits sloot zijn profcarriere uiteindelijk bij Go Ahead Eagles. Vanaf dit seizoen is hij assistent van Fred Grim bij RKC Waalwijk.

5. Oussama Assaidi

In de zomer van 2008 bewandelde voor het eerst een speler dezelfde weg de andere kant op. De smaakmaker Assaidi ging toen van Almere naar Doetinchem. De aanvaller maakte in 2006 zijn debuut in Almere en kwam in 2 seizoenen tot 36 wedstrijden en 3 doelpunten. Het talent van Assaidi viel ook De Graafschap op en deze lijfde hem in om samen naar de Eredivisie te gaan. Het zou echter maar één seizoen duren voordat De Graafschap weer degradeerde. Veel maakte dat niet uit want na slechts 5 wedstijden, en daarin ook 5 doelpunten, in de Eerste Divisie vertrok hij naar SC Heerenveen om daarna zelfs de stap naar Liverpool te maken.

Momenteel speelt één van de grootste talenten die in Almere heeft gespeeld bij FC Twente. Hiermee komt hij dit seizoen weer terug in de Eerste Divisie en dan ook weer in Almere.

6. Jason Oost

Assaidi was in de zomer van 2008 niet de enige versterking van De Graafschap. Ook spits Jason Oost wist de weg naar De Vijverberg te vinden.

Oost viert zijn belangrijke doelpunt in het shirt van Almere City FC tegen Helmond Sport voor het uitvak.
Foto: Almere City FC / Ron Baltus

Jason Oost kwam die zomer over van VVV Venlo en speelde slechts één seizoen bij De Superboeren. Daarin kwam hij tot 30 wedstrijden en 5 doelpunten. Via Lommel United en Excelsior kwam hij uiteindelijk in Almere terecht. 

Vanaf 2012 tot en met 2016 was de spits te bewonderen in het shirt van Almere City FC. Ook hij is in die 4 jaar toegetreden tot de club van 100 met 115 wedstrijden. Hierin wist hij 19 keer te scoren. In de zomer van 2016 besloot Oost zijn profcarriëre te stoppen. Hij ging verder bij Quick Boys en sinds afgelopen seizoen is hij trainer bij Almere City <17 en assistent bij Jong Almere City FC.

7. Timothy van der Meulen

van der Meulen speelde in de jeugd van SV Almere en FC Omniworld voordat hij naar de jeugdopleiding van Ajax vertrok. In 2010 maakte hij op huurbasis bij HFC Haarlem zijn debuut waarna hij uiteindelijk in 2012 bij De Graafschap terecht kwam. Daar speelde hij 30 wedstrijden in de Eerste Divisie maar vertrok naar de amateurs van Sparta Nijkerk nadat zijn contract werd ontbonden.

Na een goed seizoen in Nijkerk pikte Almere City hem op en voegde hem toe tot de selectie. Hiermee was voor van der Meulen de cirkel rond en was hij weer op de plek waar hij in zijn jeugd ook voetbalde. De verdediger kwam echter niet tot spelen toe in Almere en vertrok een jaar later weer.

8. Thijs Bouma

Bouma groeide in het seizoen 2014/2015 uit tot de vaste rechtsback van Almere City FC. Bouma mistte geen enkele wedstrijd en wist met Almere City voor het eerst de play-offs te halen. Bouma was in dat seizoen ook zeer populair bij vooral onder de vrouwelijke supporters. Naast voetballer is Bouma namelijk ook een succesvol model. 

Zijn goede jaar bij Almere City waren de scouts van De Graafschap ook opgevallen. Met De Graafschap maakte hij de stap naar de Eredivisie. Daar was die ook de vaste rechtsback maar na slechts 7 wedstrijden sloeg het noodlot toe. In de wedstrijd tegen Excelsior brak hij zijn been. Hoewel hij na zijn herstel nog wel meetrainde met Telstar kwam hij niet meer in actie op de voetbalvelden. 

9. Sven Nieuwpoort

Sven Nieuwpoort is de eerste van de gebroeders Nieuwpoort die de weg naar de Vijverberg wist te vinden via Almere. Sven werd in de winterstop van 2012/2013 door Almere City gehuurd van Ajax en bleef anderhalf seizoen in de polder hangen. De verdediger werd een vaste waarde en speelde 46 wedstrijden. Met een tussenstop van 2 jaar bij Go Ahead kwam hij in 2016 uit bij De Graafschap

Daar is hij inmiddels uitgegroeid tot de aanvoerder. De teller van de voormalig jeugdinternational staat inmiddels op 63 wedstrijden voor de Superboeren, waar hij nog altijd onder contract staat.

De broertjes Nieuwpoort die toen nog gezamenlijk voor Almere City FC speelde. 
links: Sven, rechts: Lars
Foto: Almere City FC / Ron Baltus

10. Lars Nieuwpoort

De 2e van de gebroeders Nieuwpoort is Lars. Hij kwam in zomer van 2013 naar Almere City over van AZ om samen met zijn broer te gaan spelen. Lars bleef wat langer bij Almere en kwam tot de zomer van 2017 uit in het rode shirt van Almere City FC. De verdediger maakte grote stappen in zijn ontwikkeling en werd een vaste waarde in het elftal van Jack de Gier. 

Dat was uiteraard ook bij De Graafschap niet onopgemerkt gebleven en zodoende kon hij de stap maken naar Doetinchem om weer herenigd te worden met zijn broer. Het afgelopen seizoen was Lars ook daar een vaste waarde en speelde hij 30 wedstrijden mee. Inmiddels heeft ook hij zijn debuut gemaakt in de Eredivisie bij De Graafschap

11. Agil Etemadi

Etemadi, die ook de lijst met internationale spelers haalde, ging samen met Nieuwpoort in de zomer van 2017 naar De Graafschap om daar langzamerhand een oud-Almere City enclave te stichten. 

De doelman kwam in 2013 bij Almere City terecht en groeide uit tot publiekslieveling. in 3 seizoenen stond Etemadi 54x onder de lat. Hoewel de supporters hem graag in Almere hadden zien blijven kwamen Almere City en de doelman niet tot een nieuwe overeenkomst en kon de Iraniër transfervrij vertrekken. 

De Graafschap pikte hem op maar in Doetinchem moest hij afgelopen seizoen Bednarek voor zich dulde. Komend seizoen lijkt Jurjus de eerste doelman van De Graafschap te zijn waardoor Etemadi nog altijd op zijn competitie debuut in Doetinchem wacht. Wel heeft hij in de KNVB Beker mogen keepen voor De Superboeren.

Etemadi in het keepersshirt van De Graafschap
Foto: REGIO8

12. Tim Receveur

Receveur voegde zich in de zomer van 2017 ook bij de polder-enclave in Doetinchem. De middenvelder kwam over van VVV Venlo dat hem in 2016 had overgenomen van Almere City FC. 

Receveur is sinds afgelopen zomer weer te bewonderen in het Almeerse Shirt. Hij is tevens direct ook aanvoerder van de ploeg van Santoni
Foto: Almere City FC / Ron Baltus

Nadat in januari 2013 AGOVV failliet ging mocht Receveur zich bewijzen in Almere. Dat deed hij en dus sloot hij een maand later aan bij de selectie. Receveur groeide daarna uit tot een vaste waarde. In de playoffs van 2014/2015 liep hij een ernstige knieblessure op, uitgerekend op De Vijverberg bij De Graafschap. De revalidatie zou maar liefst 10 maanden duren waardoor Receveur pas aan het einde van het seizoen 2015/2016 weer fit zou worden. Zijn contract liep die zomer af en voor VVV dus een uitgelezen kans om hem op te pikken. 

Met VVV wist Receveur te promoveren naar de Eredivisie maar hij besloot zich bij De Graafschap te voegen. Ook daarmee wist hij in de play-offs tegen Almere City FC net aan promotie af te dwingen. Ook ditmaal blijft Receveur echter in de Eerste Divisie en is hij sindsdien weer in zijn vertrouwde Almere City shirt te vinden. In zijn eerste periode bij Almere kwam hij al tot 63 wedstrijden en ook dit seizoen heeft hij de eerste 2 wedstrijden al gespeeld.

13. Fabian Serrarens

Om de enclave in Doetinchem af te maken vond ook Serrarens zijn weg in 2017 naar De Vijverberg. 

De aanvaller maakte zijn debuut op 20 jarige leeftijd in het betaalde voetbal in 2011 bij Almere City FC. De aanvaller moest gedurende 4 seizoenen de strijd aangaan om de spits positie met onder andere Rihairo Meulens en Vincent Janssen. In die tijd kwam Serrarens tot 90 wedstrijden en wist 22 keer het net te vinden. In 2015 maakte hij de overstap naar Telstar waar Serrarens volwassener werd in zijn spel.

Sinds 2017 speelt Serrarens dus bij De Graafschap. De oud Almere City speler wist De Graafschap eigenhandig naar de Eredivisie te schieten in de laatste play-offs. Serrarens scoorde zowel in Almere als op de Vijverberg en maakt zich dit seizoen dan ook voor het eerst op voor wedstrijden op het hoogste niveau van Nederland.

14. Leeroy Owusu

Het afgelopen seizoen kwam Owusu op huurbasis uit voor Almere City FC. HIj werd gehuurd van Ajax. Na een slap begin in de competitie wist Owusu zich tot een gewaardeerde vaste waarde knokken op de linksback positie.

Owusu speelde een geweldige play-offs, waaronder dus tegen De Graafschap. Toen de Superboeren op zoek gingen naar versterkingen om mee te kunnen in de Eredivisie kwamen ze uit bij Owusu. Na onderhandelingen met Ajax is het De Superboeren gelukt hem over te nemen. Inmiddels heeft hij zijn debuut in de Eredivisie bij De Graafschap gemaakt.

15. Javier Vet

Om deze lijst af te sluiten eindigen we bij Javier Vet. De lange middenvelder/verdediger maakte in 2013 zijn debuut in het betaalde voetbal bij FC Dordrecht, uitgerekend tegen Almere City FC. Zijn contract werd daar echter in januari 2015 ontbonden waarna Fred Grim hem naar Almere haalde. 

In Almere werd de stofzuiger niet altijd op waarde geschat maar kwam hij in 3 en een half seizoen toch tot 70 wedstrijden. Afgelopen seizoen en met name in de play-offs was Vet van grote waarde in Almere. Zijn contract liep in de zomer echter af en greep De Graafschap deze kans om hem in te lijven. Vet wacht inmiddels op zijn debuut in de Eredivisie.

Javier Vet, nog in Almere City FC Shirt, in actie tegen zijn nieuwe club
Foto: Almere City FC / Ron Baltus

En zo zijn er in de afgelopen 13 jaar al 15 spelers geweest die de weg van Almere naar Doetinchem of andersom, al dan niet met tussenstops, hebben bewandeld. Voor de meeste bleek de overstap een succes en zullen de scouts van Almere City FC en De Graafschap ook dit seizoen weer veelvuldig bij elkaar te vinden zijn. Al zouden wij het niet heel erg vinden als de scout van De Graafschap de toegang tot het Yanmar Stadion ontzegt wordt met alle spelers die naar Doetinchem zijn gegaan de laatste jaren.