Voor het eerst dit seizoen heeft Almere City 2 winstpartijen op rij geboekt. Nadat De Graafschap vorige keer op de knieën ging voor de ploeg van Pastoor was het gisteravond Roda JC dat zonder punten weer terug af mocht reizen naar Limburg. In een duel dat beide kanten op had kunnen vallen trok Almere City met een 2-1 overwinning aan het langste eind door doelpunten van Duijvestijn en Poll.

De kracht van het kunnen inbrengen van invallers die daadwerkelijk wat toevoegen, het is een kracht die dit seizoen al vaker voor punten in het bakje van Almere City heeft gezorgd en ook in de thuiswedstrijd tegen Roda JC werd het belang van deze kracht in het voetbal weer duidelijk. De eerste helft was namelijk vooral het verhaal van mogelijkheden dat geen echte kansen werden. Het was van beiden kanten voornamelijk de defensie van de tegenpartij aftasten. Tot Duijvestijn plots voor de goal van Roda-goallie Nicolas staat na een goede actie van Esajas. De middenvelder verovert op de helft van Roda de bal, zoals hij vaker doet, en speelt de bal via Hilterman naar Duijvestijn. Die schiet direct op doel maar vind in dat schot nog Nicolas op zijn pad, de rebound is echter wel prooi voor de aanvallende middenvelder van Almere City. En dus komt Almere City op een 1-0 voorsprong na 17 minuten.

Die voorsprong bleef niet lang staan, enkele minuten later was er de eerste mogelijkheid voor Roda JC. En ook deze bleef niet onbenut. Een vrije trap vanaf de zijlijn werd richting de tweede paal geslingerd en daar stond de lange Van de Pavert helemaal vrij om de bal in te koppen. De 1-1 was dan al snel weer een feit, overigens zonder gejuich vanuit het uitvak. Die was namelijk leeg nadat Roda JC had besloten geen uitsupporters mee te nemen door teveel ongeregeldheden.

Op de doelpunten na gebeurde er weinig in de eerste helft maar na de rust kwam Roda JC goed uit de kleedkamer. Bryan Limbombe, het broertje van onze Anthony Limbombe, kwam veelvuldig dreigend over de rechterflank. De grootste kans die daaruit kwam was voor spits Vente. Hij kon, volledig vrijstaand, inkoppen vanaf de 5 meter lijn maar kopte recht in de handen van Bakker. Het ging na de eerste paar minuten gelukkig ook weer richting de goal van Roda. Zo was Duijvestijn dichtbij de 2-1 na een mooie aanname en daarna een hard schot richting de hoek. Deze vloog enkele centimeters over de goal. De 2-1 kwam er 10 minuten voor tijd. Zoals al gezegd was het de kracht van invallers die uiteindelijk voor de doorbraak zorgde. De bal viel na een vrije trap bij Van Bruggen die uithaalde, de rebound eindigt tussen verdedigers van Roda en Poll. Poll is een stuk scherper dan de spelers van Roda en tikt de bal binnen voor de winnende treffer.

Kansen waren er daarna niet meer, maar dat had meer te maken met scheidsrechter Joey Kooij. Een steekpass achter de verdediging van Roda lijkt namelijk een grote kans in te luiden maar de assistent gaf onbegrijpelijk Buitenspel. Pouwels stond namelijk wel buitenspel, maar bemoeide zich nergens mee en liet de bal aan Akujobi die aankwam rennen en door kon stomen naar het doel van Roda. Toch floot Kooij af, dat zorgde voor woede op de tribune maar ook in de dugout van Almere City. Joey Kooij, die wij daadwerkelijk nog nooit een goede wedstrijd hebben zien fluiten maar wel te boek staat als scheidsrechtertalent, vond die kritiek niet kunnen en gaf een gele kaart aan trainer Pastoor. Pastoor zegt dan iets en krijgt direct zijn tweede gele kaart en mag met rood de laatste minuten achter het hekje plaatsnemen. Het is weer een typisch gevalletje waar een scheidsrechter zijn ego laat gelden. “De scheidsrechter gaf me een gele kaart, ik denk omdat ik in het veld stond. Daarna zei ik: Wat een fout. Daarvoor kreeg ik direct een tweede gele kaart” verklaarde de trainer na afloop tegenover de camera’s.

Goed, het is natuurlijk onzin van Kooij en missen we volgende week Pastoor bij de wedstrijd tegen Jong Utrecht maar is een klein smetje op de verder fijne overwinning. De 3 punten zijn altijd welkom en al helemaal in een wedstrijd die ook Roda’s kant op had kunnen vallen. Onverdiend was het overigens ook niet, vooral naar het einde van de wedstrijd werd er steeds harder geknokt voor de punten en heeft Roda geen kans meer gehad om terug te komen van de 2-1. Zo klimt Almere City langzaam maar zeker op de ranglijst en zijn we het linkerrijtje binnengedrongen. We staan nu 10e met 13 punten uit 9 wedstrijden. Volgende week vrijdag wacht een uitwedstrijd in Utrecht tegen de beloften van FC Utrecht. Kaartjes (autocombi) daarvoor zijn al te koop. Tot dan!