Het is inmiddels alweer 1 juni 2019, vanavond spelen Tottenham Hotspur en Liverpool de finale van de Champions League en daarmee wordt officieel het (club) voetbalseizoen 2018/2019 afgesloten. Voor Almere City FC een bewogen seizoen met hoge pieken en diepe dalen. In dit artikel gaan we aan de hand van de cijfers nog één keer terug kijken op het seizoen 2018/2019 voordat we ons volledig gaan focussen op het volgende seizoen!

Helemaal onderaan het artikel vind je een infographic waarin alle cijfers voorbij komen!

Het seizoen begon met een uitwedstrijd bij Jong AZ die met 2-3 gewonnen werd, het zou de eerste zijn een record aantal overwinningen in de competitie
Foto: Almere City Fans

20 gewonnen wedstrijden, 19 in de competitie

Het seizoen was voor Almere City FC in totaal 42 wedstrijden lang, oefenwedstrijden niet meegerekend. 38 daarvan werden in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld, 2 in de TOTO KNVB Beker en 2 in de Keuken Kampioen Promotie/Degradatie Playoffs. In totaal won de club 20x, er werd in de beker gewonnen van FC Dordrecht en in de competitie werden maar liefst 19x de 3 punten bij het saldo van Almere City FC opgeteld. Daarmee hebben we direct ook het eerste record te pakken. Nog nooit wist Almere City FC 19x te winnen in de Eerste Divisie van Nederland. Samen met 5 gelijke spelen en 14 verloren wedstrijden zorgt dit voor een totaal van 62 punten in de Keuken Kampioen Divisie. De club wil het elk seizoen beter doen dan het vorige seizoen en dat is ook dit keer in de competitie goed gelukt want ook de 62 punten en 7e klassering op de eindranglijst zijn goed voor nieuwe records!

In de beker strandde de club net als vorig jaar in de 2e ronde, waar Kozakken Boys er met de overwinning vandoor ging. Ook de playoffs eindigde, zoals we allemaal nog wel weten, helaas te vroeg en kwamen we niet verder dan de 1e ronde.

Ondanks teleurstellende Beker en Playoffs deelname was het seizoen in de competitie zeker een succes te noemen. Zo pakte we in de 8e speelronde na een mooie 1-0 zege op NEC voor het eerst in de geschiedenis de 1e plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Hoewel hierna een lange dip volgde pakte de club het de 2e helft van het seizoen weer zeer goed op. Als we gaan kijken naar alleen de 2e seizoens helft pakte Almere City FC maar liefst 34 punten, tegenover 28 punten uit de eerste seizoenshelft. Alleen kampioen FC Twente (45) en RKC Waalwijk (36) pakte in de 2e seizoenshelft meer punten dan Almere City FC.

Vossebelt viert zijn doelpunt tegen RKC die goed was voor een gedeelde koppositie in de Keuken Kampioen Divisie
Foto: ProShots

1 periode titel

Natuurlijk mogen we ook niet de periode titel vergeten! De 4e periode werd bij de thuiswedstrijd tegen Jong PSV in beslag genomen en zo kon Almere City FC voor de 3e keer in de geschiedenis de periodetitel vieren!

In de periode won Almere City FC er maar liefst 7 en pakte zo met 21 punten ( 4 meer dan achtervolgers Cambuur, RKC en TOP Oss) de welverdiende periode!

Foto: AlmereCityFC

29 spelers, 20(!) debutanten

Almere City FC heeft dit seizoen gebruik gemaakt van 29 spelers. Een opvallende statistiek daarin is dat maar liefst 20 spelers dit seizoen hun debuut hebben gemaakt voor de club. Ook dat is weer een record. Daarnaast kwamen ook Etemadi, Receveur en Kip terug na hun avonturen bij andere clubs. Een compleet nieuwe selectie dus met spelers die van buitenaf de club kwamen versterken zoals Vossebelt, Hunte, Seck, Van Vlerken etc. Maar ook veel jeugdspelers die aan mochten sluiten in het eerste. Van Hilten en Ahannach hadden reeds al hun debuut gemaakt, maar naast deze talenten schoven ook Aninkora, Balker, Benschop, Bensabouh, Efmorfidis, Krant, Mannes en Meijer allemaal door vanuit de jeugd om hun kunsten te laten zien in het eerste elftal. Waarbij aangetekend mag worden dat daarvan Balker, Bensabouh, Efmorfidis en Meijer ook nog eens een basisplaats wisten te veroveren. Het laat zien de jeugdopleiding van Almere City FC in de vorm van de Loogman Carwash Football Academy flink aan het groeien is en dat er mooie talenten rondlopen waar Almere City de vruchten van kan plukken. Met deze vrijwel geheel nieuwe selectie alsnog hoger eindigen dan ooit is natuurlijk ook een knappe prestatie.

Komend seizoen zullen er waarschijnlijk een stuk minder spelers hun debuut voor Almere City FC gaan maken, aangezien van de meeste spelers het contract door zal lopen. Het elftal zal dan ook voor een groot deel hetzelfde blijven, wat ervoor zorgt dat wij nog meer vertrouwen hebben in een nog beter seizoen dan het afgelopen seizoen!

Anwar Bensabouh is één van de jeugdspelers die zich dit seizoen in het eerste elftal heeft geknokt en nu (terecht) in de basis staat
Foto: Almere City FC / Ron Baltus

1 trainers wissel

Geheel positief was het afgelopen seizoen natuurlijk niet. Zo blijft het voor elke club altijd een moeilijke keuze wat je met de trainer gaat doen als het niet lekker loopt. En ook bij Almere City FC liep het een tijdje niet lekker. Hoewel Almere City FC na 8 rondes als enige club bovenaan de ranglijst stond werd er daarna een slechte reeks ingezet. Zo werden er de 14 wedstrijden daarna slechts 9 punten gepakt, werd Almere City zoals eerder vernoemd uitgeschakeld in de beker en zaten er ook grote nederlagen tussen zoals de 6-1 bij Sparta (al speelde Almere City toen helemaal niet zo slecht als de uitslag doet vermoeden) en de 5-2 bij Jong PSV. Toch hield Almere City FC het vertrouwen in trainer Michele Santoni. Qua resultaten ging het daarna ook beter met de club en werden er van de 5 maar liefst 4 gewonnen. Toch was er reden genoeg voor de club om een andere weg in te slaan. Na 27 wedstrijden (waarvan 12 gewonnen, 4 gelijkgespeeld en 11 verloren in de KKD) besloot de club afscheid te nemen van Santoni. De officiele reden van Almere City FC was dat de club de beoogde doelstellingen op een andere manier wilde behalen dan Santoni. En zo werd voor de 5e keer in het betaald voetbal van de club de trainer ontslagen.

Ole Tobiassen nam ad-interim het stokje over van Santoni en nam samen met Ivar van Dinteren de leiding over het elftal. Beide trainers waren natuurlijk al assistent van Santoni dus kende de groep al goed. Onder Tobiassen werd de eindspurt die Santoni had ingezet onverminderd door gezet. Van de 11 resterende competitiewedstrijden won Tobiassen er 7, werd er 1x gelijk gespeeld en 4x verloren.

Santoni kijkt ondereen winters zonnetje toe hoe zijn spelers aan het trainen zijn
Foto: AlmereCityFans

43.858 Supporters in het Yanmar Stadion

Dat het goed gaat met de club was dit seizoen meer dan ooit op de tribunes te merken. Maar liefst 43.858 supporters (39% meer dan 2017/2018) wisten de weg naar het Yanmar Stadion te vinden tijdens het reguliere seizoen. Daarmee waren er gemiddeld 2.308 supporters bij de thuiswedstrijden van de club. Niet alleen kwam het gemiddelde hierme voor het eerst boven de 2.000, ook het boordje “uitverkocht” hing 9x aan de kassa. Alle 3 uiteraard prachtige records! Daarnaast werd ook de de playoff wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden goed bezocht met 2.569 toeschouwers.

Nog een nieuw record: 1.338 supporters hadden afgelopen een seizoenkaart, wat een stijging is van maar liefst 45% ten opzichte van het seizoen hiervoor! Dit alles zorgde voor een bezettingsgraad van 87.5%, hoger dan welke club dan ook in de Keuken Kampioen Divisie.

De tribunes zaten dit seizoen goed vol in het Yanmar Stadion!
Foto: AlmereCityFans

Hoog tijd dus om het stadion uit te breiden en zoals we allemaal weten gaat dat komend seizoen gebeuren wanneer het hele veld omringt wordt met (nieuwe/uigebreide) tribunes en nieuwe horecapunten! Dat de groei van de club nog niet gestopt is werd gister duidelijk toen Almere City FC een tussenstand in de verkoop van de seizoenkaarten tot nu toe bekend maakte. Waar vorig seizoen op 31 mei 444 seizoenkaarten waren verkocht staat de teller nu al op 645!

En hier dan ook de schaamteloze plug in de hoop nog meer supporters naar het stadion te trekken: Een seizoenkaart koop je al vanaf €136,- en als jongeren (17 jaar of jonger) of routiner (65+) krijg je ook nog eens 50% korting! Kijk hier voor meer informatie en wellicht komen we je volgend jaar tegen in het verbouwde Yanmar Stadion!: http://almerecity.nl/seizoenkaart/

2.019 supporters reisde de club achterna

Ook bij uitwedstrijden wordt het steeds gezelliger. In totaal reisde 2.019 supporters de club achterna in de Keuken Kampioen Divisie (80 in de beker en 167 in de playoffs). Gemiddelde gingen er 106 Zwarte Schapen mee naar de uitwedstrijden in de competitie. Nog nooit gingen er eerder zoveel supporters naar uitwedstrijden en dus ook dit is een nieuw record!

Van de 19 uitwedstrijden in de competitie waren er helaas maar 2 vrij vervoer. Dit vinden wij wel een zorgwekkende ontwikkeling, waar je natuurlijk het liefst zelf bepaald hoe je naar een uitwedstrijd gaat. Hiermee staat Almere City 12e op de ranglijst als het gaat om het aantal vrij vervoer wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Overigens mochten er 7 clubs met vrij vervoer het Yanmar Stadion bezoeken, wat natuurlijk ook wat ons betreft omhoog mag.

Naast de vrij vervoer wedstrijden werd er maar liefst 16x een autocombi (met wisselende omwisselpunten) opgelegd en was er 1x sprake van een buscombi. Daarnaast was er natuurlijk nog de bootcombi naar Volendam. Het bezoek aan het vissersdorp met maar liefst 308 supporters, waarvan 230 met de boot, was natuurlijk een prachtig hoogtepunt in de Away Days van dit seizoen!

https://www.instagram.com/p/Bo11jp1iMNX/

1 Aap: Ally!

Natuurlijk kunnen we niet terugkijken op dit seizoen zonder Ally de Aap mee te nemen. Ally werd vlak voor de start van het seizoen geintroduceerd door de club maar toen wisten we nog niet wat dit allemaal teweeg zou brengen. De ondeugende en ontzettend eigenwijze aap bracht onder andere een vlaai naar de trainer van MVV (tijdens de wedstrijd(!)), ging meerdere keren de uitdaging aan met Camigo van Cambuur, hing in de hekken in het uitvak bij FC Den Bosch, won een bokswedstrijd met Sjaak Schaap van FC Dordrecht, organiseerde een Oktoberfest, Hing een Almere City FC Sjaal over het standbeeld bij De Galgenwaard voorafgaand aan Utrecht – Almere City, nam de kidsclub (De Eigenwijsjes) onder zijn hoede, werd beste vrienden, Stond als een engel op het dak voorafgaand aan een wedstrijd, Daagde Mirani uit die rustig aan het trainen was, leidt Mark van Rijswijk af als die live voor de camera van FOX Sports zijn werk probeert te doen, heeft zijn eigen bier(!), ging On Tour met Rapper Leafs langs nederlandse clubs en heeft inmiddels meerdere longreads in nationale media bij VICE, Panorama en de Revu.

Ally pakt heel Nederland in met zijn grappen en grollen. Het is dan ook niet voor niets dat hij is uitgeroepen tot de beste Mascotte van Nederland!

Ally de Aap is niet alleen te zien in het Yanmar Stadion, maar ging ook mee on tour met rapper Leafs uit Almere. Hier betreedt Ally het podium van TivoliVredenburg!

1 Topscoorder, 1 speler met de meeste wedstrijden, 1 Man of The Season, 1 Griekse God: 1 James Efmorfidis!

Om het overzicht af te sluiten willen we graag 1 speler uitlichten. Hoewel er veel meer spelers zijn die zich het afgelopen seizoen hebben laten gelden is er maar 1 die de meeste wedstrijden heeft gespeeld, die de meeste doelpunten heeft gemaakt, onze griekse god: James Efmorfidis!

Efmorfidis sloot vorig seizoen aan bij het Jong Almere City FC van Ivar van Dinteren, die hij kende van SDO uit Bussum. De jonge griek maakte indruk in de 3e divisie en mocht aansluiten bij het eerste. Helaas kreeg hij voordat hij zijn debuut kon maken een flinke hersenschudding te verwerken die hij opliep in de wedstrijd van Jong Almere City FC tegen Spakenburg. Die blessure zou de rest van het seizoen doorslepen waardoor de enthousiaste Efmorfidis pas dit seizoen zijn debuut kon maken. De 23 jarige Efmorfidis groeide echter al snel in de basis van het eerste en liet met mooie dribbels en zijn eeuwige drang naar voren mooie dingen zien. Niet voor niets speelde hij dan ook maar liefst 39 van de 42 wedstrijden en wist hij 9x te scoren. Natuurlijk zijn er nog wat verbeter punten (misschien wat minder draaien James?), maar Efmorfidis heeft zich populair gemaakt bij de supporters en zorgt voor de nodige creativiteit en drang naar de goal. Daarmee heeft hij zijn stempel goed op het spel van Almere City FC weten te drukken en aan de tegenstanders laten zien dat hij je zomaar in kan pakken met zijn dribbels!

Efmorfidis met een merkwaardige maar mooie goal tegen FC Den Bosch
Bron: Youtube Fox Sports

En hiermee sluiten wij het seizoen 2018/2019 officieel af. Hoewel we het seizoen afsloten met een slechte nasmaak na de enorme zeperd in Amsterdam en de uitschakeling in de eerste ronde van de playoffs was het toch een mooi seizoen waarin goed te zien is dat club enorme stappen voorwaarts aan het maken is!

Wij kijken dan ook al uit naar het nieuwe seizoen. Dat zal gebeuren in een vernieuwd en uitgebreid Yanmar Stadion maar ook met een een nieuwe trainer (wij zijn zeer benieuwd wie dat wordt) en ook niet onbelangrijk: een nieuw shirt! We hebben al een voorproefje mogen zien van het nieuwe thuis en uitshirt en deze beloofd erg mooi te worden! Al met al gaan we een stap maken in een nieuwe periode Almere City FC, hopelijk met nog meer van jullie: De Supporters!

Tot volgend seizoen,
De redactie van AlmereCityFans

Infographic

Hieronder vind je een infographic met alle cijfers van het afgelopen seizoen, inclusief de records! Klik op de afbeelding voor de volledige grootte!

© AlmereCityFans