Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat FC Omniworld/Almere City FC de eerste wedstrijd in het betaald voetbal speelde. In dit artikel kijken wij terug naar de hoogtepunten en dieptepunten van 15 jaar betaald voetbal in Almere. Ook kijken wij terug hoe betaald voetbal in Almere is begonnen. In dit artikel onder ander: Het debuut in het betaald voetbal, De gewonnen periodetitels. De degradatie die niet doorging en meer.

Het ontstaan van betaald voetbal in Almere

Eerste logo in het betaalde voetbal

Na een lange geschiedenis in Amsterdam verhuisde in 1995 de Zwarte Schapen naar Almere. De gemeente Almere wilde halverwege de jaren 90 topsport stimuleren in de Stad. Naast sporten als Basketbal en Volleybal wilde men ook een betaald voetbal organisatie in Almere krijgen. De gemeente wilde groeien richting de 250.000 inwoners en daar hoorde volgens de gemeente ook topsport bij. In 1998 werd de stichting Omniworld & Marketing opgericht om de plannen verder uit te werken en te realiseren. In 2001 volgde de oprichting van Omniworld Sport BV. Volleybal, Basketbal, Zaalvoetbal, Handbal en Voetbal maakte onderdeel uit van Omniworld. Na de verkiezingen in 2002 werd Leefbaar Almere de grootste partij in Almere en die waren tegen betaald voetbal in Almere. Mede daardoor werd de steun vanuit de Gemeente stop gezet. Volgens Leefbaar Almere mocht betaald voetbal niet gerealiseerd worden met gemeenschapsgeld, de club moest alles zelf kunnen regelen. In 2004 lukte het nog niet om te voldoen aan de voorwaarde van de KNVB voor betaald voetbal in Almere. Maar de club liet het er niet bij zitten en kreeg de financiële steun van Ruitenheer, Midreth en Kroonenberg om door te gaan. Eind 2004 en begin 2005 voldeed FC Omniworld, dat toen uitkwam in de Hoofdklasse, aan de eerste twee meetpunten voor een licentie betaald voetbal. De bouwvergunning voor het stadion werd verleend door de gemeente Almere en dus kon er in de zomer van 2005 gebouwd gaan worden. In augustus 2005 werd op het Fanny Blankers Koen Sportpark het Mitsubishi Forklift Stadion geopend dat plaats bood aan ongeveer 3000 toeschouwers. Betaald voetbal was, geheel op eigen krachten, gerealiseerd.

Yanmar Stadion bij nacht
Foto: Almere City Fans

Het debuut dat letterlijk in het water viel

Het officiële debuut in het betaald voetbal moest eigenlijk plaats vinden op 12 augustus 2005. FC Omniworld moest in het Mitsubishi Forklift Stadion aantreden tegen het inmiddels failliete BV Veendam. Iedereen was de dagen hiervoor druk in de weer om het net nieuw gebouwde stadion in orde te krijgen voor de wedstrijd. Maar de dagen voor 12 augustus 2005 regende het veelvuldig in Almere waardoor het nieuwe kunstgrasveld onbespeelbaar werd. FC Omniworld en BV Veendam moesten er in eerste instantie samen uitkomen van de KNVB om het duel alsnog te spelen. Maar de bezoekers uit Veendam weigerde om te spelen waardoor er voor scheidsrechter Mike van der Roest niks anders opzat om de wedstrijd 10 minuten voor de aftrap af te gelasten.

Wedstrijdkaartjes en seizoenskaarten uit de loop der jaren
Foto: Almere City Fans

Een week later op 19 augustus was het debuut in het betaald voetbal wel een feit. FC Omniworld, dat onder leiding stond van trainer Jan Schulting,  ging op bezoek bij FC Eindhoven met 2-0 onderuit. Het uitvak in Eindhoven was toen nog gevuld met jeugdspelers. Een week later ging Juan Viedma in eigen huis tegen Den Bosch de boeken in als eerste doelpuntenmaker voor Omniworld. De eerste overwinning in het betaald voetbal volgde op 16 september 2005. Op bezoek bij Fortuna Sittard werd met 2-3 gewonnen. FC Omniworld eindigde het debuut seizoen op een 19e plaats met 29 punten. Het hield daarmee Fortuna Sittard onder zich.

Historische bekerwedstrijden

Hoewel FC Omniworld/Almere City FC het in de KNVB Beker nooit verder schopte dan de 3e ronde zijn er toch al enkele memorabele wedstrijden gespeeld. In het eerste jaar betaald voetbal mocht FC Omniworld aantreden tegen SV Urk. De ploeg van trainer Jan Schulting wist met 1-4 te winnen waardoor er daarna een wedstrijd in het Olympisch Stadion tegen AFC stond te wachten. Na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord, maar omdat AFC (5-3) de strafschoppen beter namen lag FC Omniworld uit de beker. In 2007/2008 stond de eerste bekerwedstrijd tegen een Eredivisie ploeg op het programma. Nadat het in de eerste ronde met 8-1 te sterk was voor Be Quick’28 moest het op bezoek bij Heracles Almelo. Deze wedstrijd werd met 3-0 verloren.

Meegereisde supporters bij het bekerduel tegen Heracles Almelo
Foto: Rob van den Brink

In het seizoen 2008/2009 speelde FC Omniworld misschien wel het meest memorabele bekerseizoen in de geschiedenis. In de eerste ronde mocht FC Omniworld op bezoek gaan bij Helmond Sport. FC Omniworld kwam in de eerste helft op 2-0 achterstand maar in de tweede helft zorgde Sander Duits (Strafschop) en Jamal Dibi in de 85e minuut voor de gelijkmaker waardoor er moest worden verlengd in Helmond. De verlenging bracht daarin geen beslissing dus uiteindelijk werden er strafschoppen genomen. Mark Zegers hield twee strafschoppen tegen en FC Omniworld scoorde ze allemaal waardoor de ploeg van Peter Boeve doorging naar de volgende ronde. In de volgende ronde was NAC Breda de tegenstander. NAC Breda, dat op dat moment eerste stond in de Eredivisie, kwam op bezoek naar Almere. In een uitverkocht Mitsubishi Forklift Stadion hield FC Omniworld goed stand maar het was Amoah dat in de blessuretijd een vrijetrap achter doelman Mark Zegers schoot. Bijna was daar de eerste stunt in de Almeerse geschiedenis van het KNVB Beker toernooi. In de jaren die volgde werd FC Omniworld steeds vroegtijdig uitgeschakeld in de KNVB Beker.

Bekerwedstrijd tegen NAC Breda in 2008
Foto: Rob van den Brink

In het seizoen 2014/2015 opende Almere City FC het KNVB Beker toernooi in het Yanmar Stadion tegen Eredivisionist ADO Den Haag. De ploeg uit Den Haag kwam vlak voor rust op 0-1 door een doelpunt van Mike van Duinen. In de 65e minuut trok City de stand gelijk door een doelpunt van Vincent Janssen. In de verlenging die volgde was het in de 112e minuut weer Vincent Janssen die Almere City FC op een 2-1 voorsprong bracht. 3 minuten voor het einde was het Thomas Kristensen die de stand weer gelijk trok. De strafschoppen die volgde was er eentje om niet snel te vergeten. Almere City FC miste 3 van de 5 strafschoppen maar ADO Den Haag deed het nog slechter en mede dankzij Agil Etemadi en de lat miste ADO alle vier de strafschoppen waardoor Almere City FC doorging in het bekertoernooi. In de ronde daarop mocht Almere City FC het opnemen tegen de latere landskampioen PSV. De ploeg uit Eindhoven spaarde enkele spelers wat resulteerde in een 1-1 ruststand mede door een doelpunt van Sander Keller. In de tweede helft bleek PSV wel een maatje en werd het uiteindelijk 5-1 voor de ploeg van Cocu. In 2017/2018 kwam AZ naar het Yanmar Stadion nadat Almere City FC eerst had afgerekend met FC Oss (2-0). Het AZ van John de Bron won met 0-4 in Almere.

Naamsverandering

Logo na de naamsverandering

In maart 2010 maakte FC Omniworld bekend dat het haar naam ging veranderen. Op het pleintje bij de ingang werd bekend gemaakt dat de club AFC Almere City zou gaan heten, maar dit viel zeer slecht bij de Almeerse supporters want de naam AFC zou teveel verwijzen naar AFC Ajax. Uiteindelijk werd een aantal weken later de naam verandert in Almere City FC een naam waarmee de club nog steeds actief is in het betaalde voetbal. De club koos voor een naamsverandering omdat de naam Omniworld door het failliet gaan van de Basketbal en Volleybal tak een negatieve sfeer is ontstaan. Almere City FC wilde een eigen identiteit creëren en afstand nemen van het mislukte project FC Omnworld.

Overname Almere City FC

Logo die vandaag de dag wordt gebruikt

Almere City FC kwam het betaald voetbal binnen onder leiding van Rene ter Borgh en zijn bedrijf Ruitenheer, met hulp van Midreth B.V. en de Kroonenberg Groep. Met ter Borgh werden de eerste stappen gezet in deze wereld en werd onder andere het stadion gebouwd (de hoofdtribune, businessclub en tribune aan de kant van de hoge ring). Financieel ging het echter niet geweldig. Om de club naar een hoger niveau te tillen werd er een aandelenplan ontwikkeld.

De Kroonenberg Groep, waarvan Lesley Bamberger de eigenaar is, besloot echter alle aandelen te kopen en daarmee werd het bedrijf in november van 2010 de nieuwe eigenaar van de club. Hiermee werd de club ook direct schuldenvrij, kwam er een raad van commissarissen (met Rene ter Borgh, Lesley Bamberger en Tonny Bruins Slot) die geadviseerd werden door Arie van der Eijden. van der Eijden zou tevens de voorzittersrol van ter Borgh overnemen. Raymond Groenteman werd daarnaast nog eens fulltime aangesteld als directeur. Vandaag de dag is de Kroonenberg Groep nog steeds eigenaar van Almere City FC.

Degradatie

In 15 jaar betaald voetbal speelde Almere City FC nooit een niveau lager, maar de ploeg is wel een keer gedegradeerd uit de Eerste Divisie. We gaan terug naar het seizoen 2010/2011. Almere City FC dat in dat zelfde seizoen werd overgenomen door de Kroonenberg Groep kende een beroerde start. Voor het seizoen begon kreeg Almere City FC 6 punten aftrek van de KNVB omdat de club haar financiën niet op orde had. In de eerste speelronde werd er nog met 3-1 gewonnen van RBC Roosendaal, maar de ploeg kreeg in de tweede speelronde de grootste nederlaag in de clubgeschiedenis te verwerken. Op bezoek bij Sparta Rotterdam werd er met maar liefst 12-1 verloren. Almere City FC verloor tot speelronde 27 maar liefst 18 wedstrijden. Er werd  maar 5 keer gewonnen. De ploeg bivakkeerde al op de laatste plaats in de Eerste Divisie wat aan het eind van het seizoen degradatie betekende. Na speelronde 27 op 14 maart 2011 werd trainer Henk Wisman ontslagen. Zijn vervanger Dick de Boer moest er voor zorgen dat Almere City FC niet degradeerde. Almere City FC zette een eindsprint in en won 3 keer en speelde 3 keer gelijk tot en met speelronde 33 en klom naar de 17e plaats in de eerste divisie. In de laatste speelronde ging de ploeg op bezoek bij FC Den Bosch. Almere City FC verloor het duel met 1-0. RBC Roosendaal dat op dat moment laatste stond in de eerste divisie moest op bezoek bij FC Dordrecht. RBC won dat duel met 3-2 waardoor RBC naar de 17e plaats klom. Almere City FC zakte terug naar de 18e plaats en degradeerde zodoende op de laatste speeldag uit de Eerste Divisie.

Witte zakdoekjes na de 12-1 nederlaag in Rotterdam
Foto: Rob van den Brink

Maar bij RBC Roosendaal waren er grote financiële problemen, waardoor de club in juni 2011 een faillissement moest aanvragen. De KNVB besloot door het wegvallen van RBC Roosendaal dat Almere City FC in de eerste divisie mocht blijven omdat er zo weer een even aantal teams was. Dat seizoen promoveerde FC Oss wel naar de eerste divisie. Sindsdien is er geen degradatie meer uit de Eerste Divisie.

Teleurgestelde supporters na de degradatie tegen FC Den Bosch
Foto: Rob van den Brink

Periodetitels

Almere City FC won in de afgelopen 15 jaar 3 periodetitels. De eerste periodetitel werd behaald in het seizoen 2014/2015. Onder leiding van Fred Grim won Almere City FC de tweede periodetitel. Almere City FC moest op 12 december 2014 op bezoek bij Jong PSV winnen om de tweede plek vast te houden. (Nummer 1, NEC, had al een periodetitel). Almere City FC won door een doelpunt van Norair Mamedov met 1-0 van Jong PSV waardoor de 1e periodetitel in de geschiedenis een feit was.

De allereerste prijs in de clubhistorie
Foto: Ron Baltus/Almere City FC

Jack de Gier kwam nam in december 2015 het stokje over van de ontslagen Maarten Stekelenburg. Een aanstelling wat achteraf succesvol bleek. Want Almere City FC stond bij de komst van De Gier nog op de laatste plaats maar met aanvallend voetbal won Almere City FC onder zijn leiding de vierde periodetitel door op bezoek bij FC Oss met 2-1 te winnen. De derde periodetitel werd ook onder leiding van Jack de Gier gepakt.

De laatste periodetitel die Almere City FC pakte in de historie
Foto: Almere City FC

In het seizoen 2018/2019 werd de laatste prijs gepakt in de clubhistorie. Ole Tobiasen die het stokje overnam na het ontslag van Michele Santoni. Ole Tobiasen zette vervolgens met Almere City FC een goede reeks neer en pakte in het thuisduel tegen Jong PSV (2-1) de vierde periodetitel.

Play-offs

Almere City FC deed in de afgelopen 6 seizoen 5 keer mee aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie. (Vorig seizoen gingen de play-offs niet door vanwege de coronacrisis). Almere City FC wist in deze 5 edities al een aantal keer te verassen en stond zelfs op de drempel van de Eredivisie. De eerste keer dat de nacompetitie werd behaald was in het seizoen 2014/2015. Almere City FC moest in de eerste ronde tegen De Graafschap. Nadat er over twee wedstrijden met 3-2 werd verloren van de Superboeren was de kans op promotie voorbij. Een seizoen later haalde Almere City FC wel de halve finale. Door in de eerste ronde FC Emmen over twee duels met 8-2 te verslaan. Bleek in de halve finale Eredivisionist Willem II met 6-2 te groot. De Play-offs in het seizoen 2015/2016 waren na één ronde al voorbij. Over twee duels was Helmond Sport met 6-2 te sterk.

Spelers worden aangemoedigd in aanloop naar de Play-offs
Foto: Almere City Fans

Het seizoen 2017/2018 is de boeken in gegaan als meest succesvolle seizoen van Almere City FC in 15 jaar betaald voetbal. In de nacompetitie werd in de eerste ronde MVV Maastricht met 6-3 verslagen over twee duels. In de halve finale moest Almere City FC het opnemen tegen Roda JC. De ploeg van trainer Jack de Gier hield de Limburgers in het Yanmar Stadion op 0-0 en won uit met 1-2 van Roda JC, dat daarmee degradeerde. Almere City FC behaalde door de overwinning op Roda JC voor het eerst de finale in de Play-Offs en De Graafschap was hierin de tegenstander. In Almere kwam City FC nog met 1-0 voor maar een doelpunt vlak voor tijd van De Graafschap bracht de stand op 1-1. In Doetinchem moest het gebeuren. Ruim 400 meegereisde Almeerse supporters zagen Hoefdraad de 0-1 binnenschieten. Toch kwam De Graafschap vlak voor rust op 1-1. Na de rust was het uitgerekend oud-Almere City FC speler Fabian Serrarens die De Graafschap naar een 2-1 voorsprong schoot. Almere City FC wist niet meer te scoren daarna waardoor De Graafschap promoveerde naar de Eredivisie en Almere City FC in de eerste divisie bleef.

Bijna was Eredivisie voetbal een feit
Foto: Almere City Fans

Statistieken

Grootste thuisoverwinning:        29-04-2016: Almere City FC – Jong PSV 7-0
Grootste uitoverwinning:            02-04-2018: RKC Waalwijk – Almere City FC 0-4
Grootste thuisnederlaag:            15-10-2010: Almere City FC – AGOVV 1-6
                                                           16-03-2007: FC Omniworld – FC Zwolle 2-7
Grootste uitnederlaag:                 20-08-2010: Sparta – Almere City FC 12-1

Grootste overwinning ooit.
Foto: Almere City Fans

Toekomst

Dit jaar moet het gebeuren. Na 15 jaar betaald voetbal in de eerste divisie moet Almere City FC dit jaar promoveren. Altans dat is de doelstelling volgens het 5 jaren plan die de club heeft opgezet. Afgelopen seizoen is het Yanmar Stadion al uitgebreid naar 4501 plaatsen en zijn de faciliteiten voor de spelers verbeterd. Zondag 30 augustus begint Almere City FC aan een hopelijk historisch seizoen waarin wij in 2021 in de Eredivisie spelen.