Afgelopen vrijdag maakte bondscoach Ronald Koeman zijn selectie voor de komende interlands bekend. Voor supporters van Almere City FC is het zeker niet ontgaan, want voor het eerst maakt Pablo Rosario deel uit van de selectie van het Nederlands Elftal. Een welverdiende oproep voor de middenvelder die 2 jaar geleden de overstap maakte naar landskampioen PSV en daar dit seizoen door breekt. Rosario kan komende zaterdag dus international worden in de wedstrijd tegen Duitsland. Een mooi moment voor ons om eens te kijken welke spelers die in Almere hebben gespeeld ook voor hun land zijn uitgekomen!

Vincent Janssen

We beginnen dit lijstje met niemand minder dan Vincent Janssen. De spits werd in de zomer van 2013 van Feyenoord naar Almere gehaald door Fred Grim.

Ondanks dat hij het jaar daarvoor kampioen werd met de A1 van de Rotterdamse club en ook nog eens topscoorder werd van die competitie wilde Feyenoord niet verder met Janssen. Grim zag zijn kans om hem naar Almere te halen en gaf zijn vertrouwen aan de spits. Dat vertrouwen pakte hij met beide handen aan en na 2 seizoenen Jupiler League (69 wedstrijden, 29 doelpunten) kwam de gewenste transfer naar de Eredivisie in de vorm van AZ.Vanaf dat moment ging het heel hard met Janssen. Ook in de Eredivisie bleef hij scoren en werd hij met maar liefst 27 doelpunten topscoorder van het hoogste niveau van Nederland.

Dat kon toenmalig bondscoach Danny Blind ook niet ontgaan zijn en op 18 maart 2016 werd Janssen dan ook opgenomen in de selectie voor het Nederlands Elftal. Een week later maakte hij zijn debuut, toen hij in de 81e minuut mocht invallen tegen Frankrijk. Een paar dagen later mocht hij al in de basis starten, en wel op Wembley tegen Engeland. Natuurlijk een prachtig affiche die voor Janssen niet beter kon uitpakken. Hij scoorde zijn eerste interlandgoal en gaf ook nog eens de assist voor de winnende treffer (1-2). Inmiddels heeft Janssen 17x het shirt van Nederland mogen dragen, waarin hij 7x tot scoren kwam.

Door Ailura, CC BY-SA 3.0 AT, CC BY-SA 3.0, wikimedia

Stefano Lilipaly

Uitkomen voor Nederland onder 15, 16, 17 en 18 en uiteindelijk gaan spelen voor het Indonesische Elftal. Dat overkwam Stefano Lilipaly. De middenvelder speelde lang in de jeugd van FC Utrecht en maakte daar ook zijn debuut in het betaalde voetbal. In de zomer van 2012 bleek zijn avontuur er echter op te zitten in Utrecht en tekende hij voor 2 jaar bij Almere City FC. 

In Almere kwam hij meer aan spelen toe en was het ook een gewaardeerde kracht in het elftal van Fred Grim die al vroeg in het seizoen 2012/2013 de trainerspositie overnam van Dick de Boer. Bij Almere City FC kwam hij in beeld bij het Indonesische Elftal en als speler van Almere City FC maakte hij in 2013 ook zijn debuut. 

Lilipaly vertrok begin 2014 bij Almere City FC nadat hij zijn contract had laten ontbinden toen een transfer naar Jakarta afketste. Hij zou zijn carriere vervolgen bij Sapporo (Japan), Telstar, Cambuur en bij zijn huidige club Bali United in Indonesië. Lilipaly kwam tot op heden 9x uit voor het Aziatische land en wist daarin 2x te scoren.

View this post on Instagram

👁 Video slice ➡️ 🎥 Selalu jadi sebuah kebanggan untuk memakai Garuda di dada saya, bahkan lebih bangga lagi ketika saya bisa membantu tim dan mencetak gol di depan suporter luar biasa negara ini. Bangga dengan perjuangan anak muda dan berharap terus berlanjut. Tapi kamu harus melihat segalu sesuatu secara bertahap dan dengan Kehendak Tuhan kami kembali menang. 🇮🇩✊🏼💯 #godisgreat #Asiangames2018 #indonesia Perfect start and great team performance at the first game of the Asian games 2018. Happy with my 2 goals and assist yesterday! Thanks everybody for the amazing support 🙌🏻 Now focus on the next match against Palestina 🇵🇸 15 aug. 🚇 #Tunnelvision #step-by-step 👣 | 🗣: @radotvalent

A post shared by ℙ𝕒𝕡𝕒𝕛𝕒𝕩 (@stefanolilipaly) on

Ezra Walian

Lilipaly is niet de enige Indonesische speler die uitkomt voor de Merah Putih. Ook Ezra Walian mag zichzelf Indonesisch International noemen.

Walian ging op zijn 14e vanuit Alkmaar naar de jeugdopleiding van Ajax. Hier sloot hij zich aan bij het onder 19 elftal en werd 3x achter elkaar kampioen van de A Junioren Eredivisie. Dat ontging de KNVB niet en dus werd de spits opgeroepen voor Oranje onder 15, 16 en 17. Op 20 maart 2017 kreeg hij echter ook een Indonesisch paspoort en een dag later debuurde hij in een wedstrijd tegen Myanmar (1-3 verloren).

Walian zou in de daaropvolgende zomer transfervrij naar Almere City FC vertrekken. In augustus 2017 nam  hij met Indonesie onder 23 deel aan de Zuidoost-Aziatische Spelen, waardoor hij een paar wedstrijden van Almere City FC moest missen. Op de spelen kwam hij tot de halve finale, waar Maleisië  wederom te sterk was.

Paul Mulders

De speler met misschien wel het boeiendste verhaal is Paul Mulders. De middenvelder speelde van 2007 tot en met 2009 in Almere, waarna hij naar AGOVV vertrok. Het hoogtepunt in zijn clubcarriere is waarschijnlijk zijn transfer naar ADO Den Haag in April 2011. Hiermee kwam hij in de Eredivisie terecht. Deze transfer was genoeg reden voor zijn vrienden en neef om een Facebook fanpagina op te zetten, die pagina werd doorgestuurd naar de Filipijnse voetbalbond en een week later lag er een uitnodiging op de mat van Mulders om zich bij het nationale team in Manila te voegen. Zijn CV, video’s met hoogtepunten en het feit dat die net bij ADO had getekend hebben er voor gezorgd dat hij in de selectie zou zitten.

En zo maakte hij op 29-06-2011 maakte zijn debuut in Colombo, Sri Lanka in de heenwedstrijd van de 1e ronde van het kwalificatie toernooi voor het WK 2014. Ondanks dat de Amsterdammer pas op zijn 30e debuteerde kwam hij toch tot 41 wedstrijden in het Filipijnse shirt en wist hij ook nog eens 2x te scoren!

Paul Mulders viert een 2-1 overwinning op BC Veendam

Foto: Rob van den Brink

Jatto Ceesay

Jatto Ceesay, in het seizoen 2007/2008 ploeggenoot van Paul Mulders in Almere, kwam slechts tot 10 wedstrijden in het shirt van FC Omniworld. Bij Willem II deed hij het ruim 10 jaar eerder veel beter. Bij de Tilburgers speelde hij maar liefst 203 wedstrijden in de Eredivisie. Dat maakte hem ook international in zijn geboorteland Gambia. Hij zou 7x uitkomen voor het Afrikaanse land. Daarin scoorde hij 3x.

Yannis Anastasiou

In het lijstje waarin we spelers uit het buitenland besproken werd al duidelijk dat er in het seizoen 2007/2008 veel spelers uit het buitenland in Almere te bewonderen waren. Net als Ceesay was ook Anastasiou een oudere speler met een aardige staat van dienst aangetrokken om FC Omniworld naar een hoger niveau te tillen. Hoewel Anastasiou op het veld geen vaste kracht zou zijn, was hij wel een gewaardeerde ervaren man in de kleedkamers. Een oproep voor het griekse nationale elftal zou het allemaal niet meer opleveren in de nadagen van zijn carriere, maar in 1998 en 1999 kwam de spits wel tot 5 wedstrijden in het blauw/witte shirt van de Grieken.

Diangi Matusiwa

De spits die Yannis Anastasiou op de bank zou houden in dat seizoen was Diangi Matusiwa. De toen 21 jarige Angolese aanvaller werd naar Almere gehaald nadat hij de gouden schoen voor beste amateurvoetballer had gewonnen, als speler van SV Argon. Die kreeg hij mede door zijn doelpunten. En doelpunten zou die ook in Almere blijven maken. In 2007/2008 scoorde hij 11x in 29 wedstrijden. 

Ook de Angolese voetbalbond volgde de groei die Matusiwa in Almere maakte en had in de loop van 2007 genoeg redenen om hem op te roepen voor het nationale elftal van Angola. Hij maakte toen ook meteen zijn debuut, maar tot hoeveel wedstrijden hij in totaal is gekomen hebben we helaas niet kunnen achterhalen. Hiermee is hij echter wel de eerste speler die international is geworden als speler van FC Omniworld of Almere City FC 

Diangi Matusiwa aan het trainen op afronden

Foto: Rob van den Brink

Henri Toivomäki

Wie kent hem nog? De goedlachse verdediger Henri Toivomäki. De Fin kwam in de zomer van 2012 voor een jaar over als huurling van Ajax als onderdeel van de toenmalige samenwerking tussen Almere City en de club uit Amsterdam. Tot een doorbaak in Almere zou het echter niet komen en een jaar later zou hij met 8 Almeerse wedstrijden weer vertrekken. Ajax verlengde zijn contract niet en dus ging hij weer naar FC Lahti, de club waar Toivomäki doorbrak in het betaalde voetbal.

Daar ontwikkelde hij zich tot een betrouwbare verdediger. Sinds dit jaar speelt hij bij KuPS dat vorig jaar 2e werd in de Veikkousliiga, de Eredivisie van Finland. Voor de bondscoach van Finland een reden om hem afgelopen zomer in de selectie van Finland op te nemen. Toivomäki debuteerde in juli voor zijn land in een oefenwedstrijd tegen Roemenië. Tot op heden zijn enige interland, maar dat hij na zijn vertrek uit Almere nog een leuke carriëre heeft weten op te bouwen moge duidelijk zijn.

David Depetris

Nog zo’n speler die geen potten wist te breken in Almere maar later wel international werd is David Depetris. De Argentijn met een Slowaaks paspoort werd in 2010 gehuurd van AS Trencin. In 10 wedstrijden zou hij 2x scoren voor FC Omniworld waarna hij terug zou gaan naar Trencin.

Bij die club zijn zijn statistieken een stuk indrukwekkender. In 135 wedstrijden wist hij 86 keer het net te vinden. Het zou hem in de zomer van 2013 een plek in de selectie van bondscoach Jan Kozák opleveren. Net als Toivomäki mocht ook Depetris voor het eerst aantreden in een oefenwedstrijd tegen Roemenië. Depetris mocht daarna zelfs een keer in de basis starten bij een wedstrijd tegen Gibraltar, maar verder dan die 2 wedstrijdens is zijn interlandcarriëre (nog) niet gekomen.

Norair Aslanyan

Norair Aslanyan (Mamedov) kwam in de zomer van 2014 over van Willem II naar Almere City FC. Daarmee werd hij het seizoen daarvoor nog kampioen van de Jupiler League, maar de aanvaller kwam niet meer voor in de plannen van coach Jurgen Streppel. 

Voor de Armeense bond geen reden om hem niet meer op te roepen. Aslanyan maakte als speler van FC Emmen al in 2012 zijn debuut voor de republiek, vlak nadat hij zijn Armeense paspoort had verkregen. Als speler van Almere City FC zou hij nog 3x opgeroepen worden. Hij speelde in mee de wedstrijd tegen Letland (2014) en tweemaal tegen Frankrijk (2014 en 2015). De laatste wedstrijd tegen Frankrijk is tot op heden ook de laatste wedstrijd in zijn interlandcarriëre. In totaal kwam hij tot 8 wedstrijden in het Armeense shirt.

Nordin Amrabat

Amrabat kwam over van SV Huizen, waar hij als jonge speler in het eerste elftal voetbalde nadat hij was weggestuurd uit de jeugdopleiding van Ajax. Omniworld scoutte hem daar op 19 jarige leeftijd en op die leeftijd maakte hij ook zijn debuut in het betaalde voetbal. De supporters van Almere City FC die er toen ook al bij waren zullen hem niet snel vergeten want in 36 wedstrijden trof hij 14x doel en was hij de grote smaakmaker in Almere en één van de grootste talenten van dat seizoen in de Eerste Divisie.  Dat viel ook in Zeist op en dus werd Amrabat opgeroepen voor Nederland onder 21. 

Ook na zijn transfer naar de Eredivisie (VVV Venlo en daarna PSV) maakte Amrabat stappen vooruit en moest hij een keuze gaan maken om voor Nederland of Marokko uit te komen. Hoewel Cocu, toen bondscoach van Oranje, hem aanbeveelde nog even te wachten met zijn keuze werd het toch Marokko voor Amrabat.

In 2011 zou hij zijn debuut maken voor het Afrikaanse land en in 2012 deed hij met Marokko ook mee aan de Olympische Spelen van Londen. Inmiddels staat de teller op 45 wedstrijden en 4 doelpunten bij Marokko. Waaronder ook 3 wedstrijden op het WK van afgelopen zomer in Rusland.

Oussama Assaidi

Een andere Marokkaanse voetballer die zijn betaald voetbal carriëre in Almere is begonnen is Assaidi. De vleugelaanvaller kwam ook in de zomer van 2006 naar FC Omniworld. Waar Amrabat zich meteen mocht laten zien duurde dat voor Assaidi, ook een jaartje jonger, wat langer. In het eerste seizoen mocht hij 7x aantreden in het paarse shirt, maar het jaar erop werd zijn seizoen. Assaidi speelde daarin 29 wedstrijden en was daarin vaak de speler waarvoor mensen naar het stadion kwamen. Zijn goede optredens in Almere zorgde voor een transfer naar De Graafschap waarmee hij naar de Eredivisie ging.

Daar zette hij zijn goede spel door en als speler van SC Heerenveen kreeg hij in 2011 zijn eerste uitnodiging voor het Marokkaanse Elftal. Op 9 febuari 2011 maakte hij zijn debuut voor de Leeuwen van de Atlas. Tot op heden heeft hij 17x uit mogen komen voor zijn vaderland. 

Assaidi bedankt de meegereisde fans na een uitwedstrijd tegen MVV in Maastricht
Foto: Rob van den Brink

En zo zijn er al aardig wat Internationals te bewonderen geweest op de Nederlandse velden en kan Rosario zich komende zaterdag bij dit rijtje voegen. Ook uit de huidige selectie zijn er spelers die de potentie hebben international te worden. Zo spelen bijvoorbeeld Hammouti en Anass Ahannach ook voor Jong Marokko en loopt er veel talent rond bij de club. Wie weet hoe lang deze lijst over een aantal seizoenen is!