De transferperiode is nog niet voorbij, maar met spelers als bijvoorbeeld Moustapha Seck, Edward Francis en Edoardo Soleri zijn er deze transferperiode veel versterkingen uit het buitenland bij gekomen in de polder. Zo zitten er momenteel spelers in de selectie vanuit Nederland, Italië, Engeland, Marokko, België, Indonesië, Suriname, Griekenland en Senegal. Neem hierbij ook nog eens de technische staf die bestaat uit een Italiaan, een Nederlander en een Deen en de Internationale vertegenwoordiging in Almere is compleet. Hoewel er nu veel spelers uit het buitenland het rode shirt van Almere City FC verdedigen zijn ze natuurlijk niet de eerste. Hieronder gaan we 10 internationale spelers af die ook hun kunsten in het Yanmar Stadion vertoonde.

1. Wamberto 

In oktober 2007 verscheen er vanuit het niets een grote verrassing op het veld in Almere. Samen met de selectie kwam er ook een kleine braziliaan het veld op. Het bleek te gaan om Wamberto de Jesus Sousa Campos, bij de meeste bekend als niemand minder dan Wamberto. De in Cururupu geboren braziliaan die tussen 1998 en 2004 zijn furore maakte bij Ajax bleek in eerste instantie financieel niet haalbaar, waardoor de club hardnekkig een samenwerking met Wampie bleef ontkennen. Wamberto had er echter wel zin in en wilde graag weer bij een Nederlandse club aan de slag omdat zijn zoon bij Ajax onder contract stond. Een kleine maand later kwamen de buitenspeler en de club er dan toch uit en kon Wamberto het toen nog paarse shirt van Omniworld aantrekken. Uiteindelijk kwam de toen al 34 jarige snelle buitenspeler tot 16 wedstrijden in de Eerste Divisie waarna hij zijn profcarrière afsloot om als semi-prof verder te gaan in België.

2. Agil Etemadi

Etemadi werd op 23 april 1987 geboren in de iraanse hoofdstad Teheran. In zijn jeugd verhuisde de doelman naar Nederland om in eerste instantie aan de slag te gaan bij GAVC uit Grou. Al snel pikte Heerenveen hem daar op en stroomde hij vanuit de jeugd door naar het eerste elftal. Zijn debuut in het profvoetbal maakte hij echter bij FC Emmen, die hem huurde van Heerenveen. Via BV Veendam, FC Groningen en het Iraanse Tractor Sazi FC kwam Etemadi in de flevolandse polder terecht. De charismatische keeper was geliefd onder de supporters en had dan ook een goede band met de 12e man. Na 54 wedstrijden onder de lat speelde Etemadi zijn laatste wedstrijd voor Almere City FC in de 2e ronde van de Playoffs in Tilburg tegen Willem II, waarna hij zichtbaar geëmotioneerd afscheid nam van de almeerse aanhang. Aan het einde van het afgelopen seizoen zag Etemadi van dichtbij hoe Almere City FC bijna promoveerde naar de Eredivisie. Zoals veel oud spelers van Almere City maakte hij deel uit van de selectie van De Graafschap, die op het nippertje te sterk bleek voor Almere.

❤️⚽️

A post shared by Agil Etemadi (@agil.etemadi) on

3. Christian Gandu

Op 9 jarige leeftijd vluchtte Gandu en zijn gezin uit het door oorlog verscheurde Congo naar Nederland. In Nederland zou Gandu lang te boek staan als groot talent, maar bestaat zijn carrière voornamelijk uit turbulente verhalen. Zo haalde Willem van Hanegem hem op 15 jarige leeftijd bij het eerste van FC Utrecht. Dit kwam doordat er bij FC Utrecht weinig aanvallers beschikbaar waren, maar tot een debuut zou het nog niet komen. de KNVB verbood het namelijk om spelers onder de 16 jaar te selecteren. Hierna klopte het grote Borussia Dortmund op de deur en vertrok de spits naar Duitsland. Via FC Groningen kwam hij uiteindelijk in Almere terecht waar hij op 27 augustus 2010 eindelijk zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Het misschien wel bekendste verhaal uit zijn hele carrière is het beruchte pistool incident in de kleedkamer van Almere. Gandu en de van Ajax gehuurde Osei Kofi zouden ruzie gekregen hebben waarna Kofi naar de parkeerplaats liep om een pistool uit zijn auto te halen. Terug in de kleedkamer zette Kofi het pistool tegen het hoofd van Gandu. De ruzie werd gesust waarna Kofi werd teruggestuurd naar Ajax en daar ontslagen. Gandu zou later dat seizoen zijn contract ontbinden. Komend seizoen komt hij in de hoofdklasse uit voor VV Duno.

4. Yannis Anastasiou

In hetzelfde seizoen, 2007/2008, dat Wamberto zijn kunsten liet zien in Almere was er nog een internationale oud ajacied die zijn kunsten liet zien in Almere. De griekse Yannis Anastasiou sloot ook zijn profcarrière af in het toenmalige Mitsubishi Forklift Stadion. Voordat hij naar Almere kwam had de spits veel ervaring opgedaan in voornamelijk de Eredivisie. Anastasiou werd een cultheld bij Roda JC voordat hij naar Ajax vertrok. “FC Omniworld hoopt met het binnenhalen van de veteraan ervaring en stootkracht toe te kunnen voegen aan de selectie” was de uitleg van de club toen Anastasiou werd gecontracteerd. De spits kwam echter, vooral door dat hij met 34 jaar niet de behendigste speler was, slechts tot 12 wedstrijden en 2 doelpunten. Anastasiou besloot na dit seizoen zijn voetbalschoenen op te hangen. Hij liep zijn trainersstage nog wel in Almere en het was ook de bedoeling om hem als assistent toe te voegen aan de technische staf. Maar toen de griekse grootmacht Panathinaikos vroeg of hij daar assistent wilde worden nam de griek afscheid van Almere en vertrok hij weer naar het land waar hij opgroeide.

5.  Vincent Gouttebarge

De allereerste buitenlandse speler was er één die samen met de club de overstap maakte naar de Gouden Gids Divisie. De franse Vincent Gouttebarge maakte in 1993 zijn debuut in het profvoetbal bij AJ Auxerre dat toen in de subtop van de franse Ligue 1 strijdde. Mede door blessures moest hij zijn profcarrière al vroeg staken en na slechts 1 seizoen vertrok hij naar de amateurs van FC Cournon-d’Auvergne. In 1997 probeerde Gouttebarge zijn profcarrière weer op te pakken. Ditmaal was Nederland zijn bestemming en ging hij naar FC Volendam, dat toen nog in de Eredivisie uitkwam. Ook hier speelde blessures hem partte en besloot hij, na een mislukte stage bij Sparta, in 2002 te tekenen bij FC Omniworld. Omniworld had toen al de ambities om een profclub te worden, maar speelde nog in de hoofdklasse. Samen met de club maakte Gouttebarge weer de stap naar profvoetbal. Na 2 seizoenen in de Gouden Gids Divisie hing Gouttebarge zijn voetbalschoenen op. De verdediger kwam uiteindelijk tot 103 wedstrijden in het shirt van Almere. Tijdens zijn voetbalcarrière studeerde Gouttebarge ook bewegingswetenschappen in Frankrijk. In Nederland ging hij verder studeren bij het AMC aan de Universiteit van Amsterdam. Met een proefschrift over kliminetie promoveerde hij uiteindelijk en kreeg hij de graad van Doctor aan de Facutilteit van Geneeskunde.

6. Charlie Telfer

Tijdens de oefenwedstrijd VV Zeewolde – Almere City FC in de voorbereiding op het seizoen 2017/2018 was er slechts één speler die aanspraak maakte op man of the match. Dit was Charlie Telfer, een schot die op proef was bij Almere City FC. Charlie speelde een geweldige wedstrijd en ook in de rest van de voorbereiding liet hij van zich spreken. Almere City FC zou Charlie dan ook contracteren voordat het seizoen begon. De schotse jeugdinternational kwam over van Dundee United, waar hij al 54 wedstrijden achter zijn naam had staan. Het leek er dan ook op dat Telfer een seizoen zou gaan draaien waarin hij grote stappen kon zetten richting een basissplek in het Almeerse elftal. Helaas kwam Telfer niet verder dan een invalbeurt hier en daar, en speelde hij voornamelijk bij Jong Almere City FC in de Derde Divisie. Na één seizoen vertrok hij transfervrij weer terug naar zijn moederland om verder te spelen bij Greenock Morton F.C..

7. Zenon Caravella

Met Zenon Caravella haalde Almere een exotische speler binnen uit Down Under. De Australiër die tevens beschikt over een Italiaans paspoort verscheen in 2006 op de Nederlandse velden. Caravella kwam in de winter van 2006 nadat een nederlandse scout hem had gespot. Met 71 wedstrijden in het Australische en Nieuw-Zeelandse voetbal had hij daar al bewezen aardig te kunnen voetballen. Hoewel hij eerst bij FC Den Bosch zou tekenen, eindigde Caravella uiteindelijk bij FC Omniworld. Hier deed hij het niet onverdienstelijk en was hij basisspeler in het elftal van eerst Jan Schulting en later Peter Boeve. In 2008 was er veel interesse vanuit de Italiaanse Serie B, voornamelijk omdat hij met zijn italiaanse paspoort niet al te duur was. Toch koos hij ervoor terug te gaan naar Australie. Hier speelde hij voor Gold Coast United waar hij speler van het jaar werd. Later speelde hij in Australië nog voor Adelaide United, Newcastle Jets en FNQ FC Heat uit zijn geboorteplaats Cairns. Na zijn profcarrière richte hij zijn eigen voetbal academie op genaamd Caravella Football Academy, waar hij nog altijd fanatiek mee bezig is.

8. Jatto Ceesay

We zijn nog niet klaar met het seizoen 2007/2008. Naast Wamberto en Anastasiou stond er dat seizoen namelijk nog een bekende internationale naam op de spelersslijst. Jatto Ceesay werd evenals Anastasiou gehaald om zijn ervaring te delen met de verder jonge ploeg van FC Omniworld. De in Banjul, Gambia geboren speler is vooral bekend voor zijn lange tijd bij Willem II in de Eredivisie. Voor de Tricolores kwam hij maar liefst 239x uit. Na een tussenjaar, waarhij Ceesay voornamelijk geld binnenhaalde, bij Al-Hilal en een jaar AEK Larnaca op Cyprus kwam de aanvaller in Almere terecht. Samen met Wamberto en Anastasiou was Ceesay een goede steun in de rug voor jonge talenten, als bijvoorbeeld Oussama Assaidi. Op het veld was de aanwezigheid van Ceesay echter weinig van waarde. Ceesay kwam tot slechts 10 wedstrijden, voornamelijk invalbeurten.

9. Diangi Matusiwa

Met Matusiwa haalde Omniworld een echte goalgetter binnen. Na zijn goede seizoen bij SV Argon in de hoofdklasse, waar hij kampioen van Nederland werd en de gouden schoen binnenhaalde, kreeg hij de kans om zich te bewijzen in het profvoetbal in Almere. Ook in Almere ging het allemaal goed voor Matusiwa. Ook hij speelde in het seizoen 2007/2008 in de polder en hield Anastasiou uit de basis. De Angolees kwam uiteindelijk tot 11 doelpunten in 29 wedstrijden. Dit bleef ook in Angola niet onopgemerkt.Tijdens het seizoen kreeg hij de uitnodiging om uit te komen voor het Angolese nationale efltal. Hier ging hij gretig op in en zo had Almere voor het eerste een echte international in zijn selectie. Eind 2007 maakte Matusiwa zijn debuut voor Angola. Na één seizoen vertrok hij naar FC Den Bosch, Later speelde hij nog voor SC Telstar en maakte hij een ware rondreis bij APOP Kinyras Peyias (Cyprus), KVK Tienen (België), ND Mura 05 (Slovenië), GD Interclube (Angola), Académca Petróleos do Lobito (Angola), UF Mâconnais (Frankrijk), Gällivare-Malmbergets (Zweden) en is hij nu weer in Nederland bij DHSC.

10. Norair Aslanyan

We sluiten deze lijst af met Norair Aslanyan, die in Almeerse dienst nog de naam Mamedov hanteerde. De Armeniër is geboren is in Qarahunj, Armeense SSR dat toen nog deel uitmakte van de Sovjet-Unie. Aslanyan kwam in het seizoen 2014/2015 op huurbasis naar Almere City FC nadat hij bij Willem II niet meer aan spelen toe kwam. één seizoen, 33 wedstrijden en 7 doelpunten later nam Almere City hem volledig over en speelde hij tot 2016 in Almeerse dienst. In totaal scoorde de buitenspeler 11 keer voor Almere, maar één daarvan zullen wij nooit vergeten. Op 12 december 2014 om ongeveer 21:18 tikte Aslanyan de bal in het doel van Jong PSV op Sportpark De Herdgang. De 350 meegereisde supporters gingen volledig uit hun dak, want dit doelpunt zorgde voor de eerste prijs in de geschiedenis van Almere City FC. Op die beruchtte avond werd Almere City FC periodekampioen en plaatste we ons voor het eerst voor de Playoffs. Aslanayan zou na zijn tijd bij Almere nog uitkomend voor SC telstar en het armeense Alashkert. Afgelopen januari keerde hij terug bij FC Emmen, waarmee hij promoveerde naar de Eredivisie. Vanaf komend seizoen gaat hij zijn geluk beproeven in de Tweede Divisie bij de huidige kampioen VV Katwijk